Πέμπτη, Ιουλίου 24, 2014

Τρίτος θάνατος σε κέντρο κράτησης



Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αγία Ολγα», από το κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, όταν ήταν ήδη νεκρός. Ο θάνατος του 52άχρονου Πακιστανού σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη, από εισρόφηση.

Την ώρα που τον μετέφεραν, γύρω στις 4 το απόγευμα, οι γιατροί προσπάθησαν να κάνουν ανάνηψη με απινιδωτή και καρδιακή αναζωογόνηση. Πρόκειται για τον τρίτο θάνατο που σημειώνεται σε κέντρο κράτησης, όπου η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χαρακτηρίζεται τουλάχιστον ελλιπής ενώ οι συνθήκες διαβίωσης εξαιρετικά νοσογόνες.

Οι προσπάθειες των γιατρών ήταν χωρίς αποτέλεσμα. Ο κρατούμενος είχε ήδη καταλήξει στην Αμυγδαλέζα και στη συνέχεια, με περιπολικό, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο η σορός του. Στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας δεν υπήρχε γιατρός για να τον βοηθήσει τη στιγμή που υπέστη καρδιακό επεισόδιο.

Κολαστήριο

Ο θάνατος του κρατουμένου στο στρατόπεδο της Αμυγδαλέζας εγείρει ερωτηματικά. Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι οι συνθήκες κολαστηρίου που επικρατούν στην Αμυγδαλέζα, όπως και σε όλα τα στρατόπεδα κράτησης, επιδεινώνουν την ήδη βεβαρημένη υγεία των μεταναστών. Αναφέρεται σε βαριά περιστατικά, τα οποία αντί να οδηγηθούν στο νοσοκομείο εξακολουθούν να κρατούνται και μάλιστα σε εξευτελιστικές συνθήκες. Ειδικά για την Αυγδαλέζα, τονίζουν ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι αδύνατον να καλύψει τις ανάγκες 1.662 μεταναστών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη διαλεύκανση των συνθηκών που οδήγησαν στο θάνατο τον μετανάστη πακιστανικής καταγωγής καθώς «και να διακοπεί το έγκλημα της παρατεταμένης διοικητικής κράτησης πέραν του 18άμηνου, έπειτα από τις περίπου 30 αποφάσεις Διοικητικών Πρωτοδικείων που δέχονται τις προσφυγές μεταναστών». Προσθέτουν ότι την περασμένη χρονιά ορισμένοι οδηγήθηκαν σε αυτοκτονία από απόγνωση. Φέτος, εκδόθηκε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους για την κράτηση άνω των 18 μηνών, που υιοθέτησε πρόσφατα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου