Τρίτη, Σεπτεμβρίου 23, 2014

Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο διαδηλώνει με τους Ινδιάνους της Αμερικής


ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

Τουλάχιστον 300.000 πολίτες διαδήλωσαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης και εκατομμύρια σε άλλες 166 χώρες όλου του κόσμου, απαιτώντας άμεσα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, ενόψει της...σημερινής συζήτησης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά και μόλις δυο μέρες πριν από τη διεθνή διάσκεψη που συγκαλεί ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, για την κλιματική αλλαγή.
Διαδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερες από 2.000 πόλεις σε όλο τον κόσμο, σε 166 χώρες.

Στο Μανχάταν, όπου πραγματοποιήθηκε κατά γενική ομολογία η «μεγαλύτερη πορεία για το κλίμα στην ιστορία», διαδήλωσαν πολλοί επώνυμοι και διάσημοι αστέρες του Χόλυγουντ, καθώς και ο ίδιος ο Μπαν Κι Μουν.

Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι 550 λεωφορεία μετέφεραν διαδηλωτές και χαρακτήρισαν τη διοργάνωση την μεγαλύτερη διαμαρτυρία για το κλίμα της τελευταίας πενταετίας, όπως μετέδωσε το BBC.

Ο φακός ενός φωτογράφου της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica αποθανάτισε τον βραβευμένο ηθοποιό Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ο οποίος βρισκόταν στο ίδιο μπλοκ διαδηλωτών μαζί με τους ιθαγενείς ινδιάνους της Αμερικής, που είχαν ντυθεί με τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες, για να υπενθυμίσουν τη σχέση τους με την Γη.

Ο διάσημος σταρ του Χόλιγουντ ορίστηκε την περασμένη εβδομάδα «αγγελιοφόρος της ειρήνης» του ΟΗΕ, με βασική προτεραιότητα τη μάχη κατά του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ο ίδιος δήλωσε «έτοιμος για δράση» ενώ προσκλήθηκε από τον ΓΓ του ΟΗΕ να εκφωνήσει λόγο στη διάσκεψη για το κλίμα.

Στην πορεία βρέθηκαν και Γάλλοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους η Γαλλίδα υπουργός Οικολογίας, Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

Η πορεία στη Νέα Υόρκη διοργανώθηκε από περισσότερες από 1.200 επιχειρήσεις, συνδικάτα, θρησκευτικές ομάδες, σχολεία, οργανώσεις για την κοινωνική δικαιοσύνη και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Βασικό αίτημα των διαδηλωτών ήταν η άμεση ανάληψη δράσης για τον περιορισμό του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη, κυρίως μέσω του τερματισμού της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου