Αφού κατάφεραν να «σώσουν» την εθνική οικονομία απολύοντας 595 χαμηλόμισθες καθαρίστριες και αντικαθιστώντας τες με ιδιωτικά συνεργεία, τώρα ζητούν από τους υπαλλήλους των εφοριών να πληρώνουν από την τσέπη τους για να...
καθαριστούν τα γραφεία τους!
Δεν είναι λίγες οι ΔΟΥ που το τελευταίο διάστημα έχουν πιάσει αράχνες λόγω διακοπής του καθαρισμού των κτηρίων, μιας και έληξαν οι περίφημες συμβάσεις του υπουργείου με τους ιδιώτες που απέσυραν τα συνεργεία τους από τις υπηρεσίες. Όσο για τα παράπονα και τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων στις εφορίες, η ηγεσία του υπουργείου βρήκε τη λύση. Καλεί, όπως καταγγέλλουν οι εφοριακοί, τους υπαλλήλους... να πληρώσουν οι ίδιοι από 3 ως 5 ευρώ ώστε να καθαριστούν τα κτήρια!
Πληρώνουμε μόνοι μας για γραφική ύλη και χαρτιά τουαλέτας
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της ΙΖ' ΔΟΥ στους εργαζόμενους της οποίας προτάθηκε από το υπουργείο να καταβάλουν οι ίδιοι το αντίτιμο για την απασχόληση του συνεργείου καθαριότητας. «Φυσικά, οι περισσότεροι από εμάς αρνηθήκαμε να συμμετέχουμε σε αυτό, για λόγους ευθιξίας και γενικότερης αντιμετώπισής μας ως εργαζόμενων από το υπουργείο» ήταν η απάντηση των υπαλλήλων της ΙΖ ΔΟΥ προς το υπουργείο. Όπως επισημαίνουν μάλιστα, «εδώ και αρκετό καιρό ήδη πληρώνουμε μόνοι μας την πλειονότητα της γραφικής ύλης, τα αναλώσιμα για την τουαλέτα (σαπούνια, χαρτιά υγείας κ.λπ.), ενώ κάποια στιγμή που υπήρξε έλλειψη σε χαρτί Α4, αγόρασε το κάθε τμήμα μόνο του, για να καλυφθούν οι ανάγκες».
Για τραγελαφικές εικόνες στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι, καθώς η περίφημη «ιδιωτικοποίηση» της καθαριότητας όχι μόνο δεν έφερε κανένα δημοσιονομικό όφελος αλλά αντιθέτως χειροτέρεψε τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων. Και όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να συμμορφωθεί με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που δικαιώνει τις 595 καθαρίστριες του ΥΠ.ΟΙΚ. καθώς, όπως έκρινε ο δικαστής, η απόλυσή τους αντίκειται «στο δημόσιο συμφέρον και δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των συγκεκριμένων υπηρεσιών, ενώ έχει προσβάλλει δυσανάλογα το ατομικό δικαίωμα των εναγόντων στην εργασία και την περιουσία».
Τον χειμώνα θα μας πουν να πληρώσουμε το πετρέλαιο;
Δραματική, όμως, είναι η κατάσταση και σε πολλές ακόμα υπηρεσίες του υπουργείου με τις διαμαρτυρίες να φτάνουν η μία μετά την άλλη τόσο στο υπουργείο όσο και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΟΥ. Χωρίς συνεργείο καθαρισμού έχουν μείνει το τελευταίο διάστημα δύο ακόμα μεγάλες υπηρεσίες που απασχολούν μεγάλο αριθμό υπαλλήλων και εξυπηρετούν καθημερινά εκατοντάδες πολίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, δύο μεγάλες εφορίες που εδρεύουν στη Λ. Κηφισίας στο Μαρούσι έχουν... βρομίσει. Συγκεκριμένα το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) και το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΕΜΕΠ) έχουν μείνει εδώ και μεγάλο διάστημα χωρίς συνεργείο καθαρισμού με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι υπάλληλοι, όπως καταγγέλλουν, να αναγκάζονται να πληρώνουν «ρεφενέ» τον καθαρισμό των γραφείων και των κοινόχρηστων χώρων ενός κτηρίου εκατοντάδων τετραγωνικών.
«Εκτός από τις μειώσεις, που έχουμε υποστεί στους μισθούς μας, έχουμε φτάσει να λειτουργούμε τις υπηρεσίες με δικά μας έξοδα» διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι και συμπληρώνουν πως «με τη λογική που ακολουθεί το υπουργείο, τον χειμώνα θα πληρώσουμε και για το πετρέλαιο ή για το ρεύμα, που θα καταναλώνουμε για να ζεσταθούμε».
Μετά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και τη δικαίωση των 595 καθαριστριών, η ηγεσία του ΥΠ.ΟΙΚ., αρνούμενη να εφαρμόσει την απόφαση της δικαιοσύνης, είχε επικαλεστεί το επιχείρημα πως σε περίπτωση επαναπρόσληψής τους «το Δημόσιο θα επιβαρυνθεί και με τους μισθούς τους και τις αποδοχές των συνεργείων καθαριότητας που έχουν υπογράψει ήδη σχετική σύμβαση». Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την απόφαση του δικαστηρίου οι συμβάσεις με τους ιδιώτες έληξαν, οι καθαρίστριες παραμένουν στην ανεργία, οι υπηρεσίες του υπουργείου πιάνουν αράχνες αλλά η κυβέρνηση επιμένει στην ανάλγητη στάση της. «Από την ημέρα που μας δικαίωσε το δικαστήριο είμαστε έτοιμες να επιστρέψουμε στις δουλειές μας» λέει η Δέσποινα Κωστοπούλου και επισημαίνει πως «πολλές συναδέλφισσες επικοινώνησαν με τους προϊσταμένους των ΔΟΥ που εργάζονταν μέχρι πέρυσι και τόνισαν πως είναι πρόθυμες να αναλάβουν αμέσως τα καθήκοντά τους».
Δεν ήταν μάλιστα λίγες οι περιπτώσεις που οι διευθυντές των εφοριών, στις κατ' ιδίαν συζητήσεις με τις απολυμένες καθαρίστριες, εκφράζουν τα παράπονά τους για την αναποτελεσματικότητα του μέτρου των ιδιωτικών συνεργείων. «Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, το υπουργείο δεν μπορεί να συνεχίσει να παρανομεί εις βάρος μας» λέει η Δήμητρα Μανώλη και δηλώνει πως «όλες οι απολυμένες είναι έτοιμες να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους».
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στις εφορίες ζητούν «να σταματήσει άμεσα αυτός ο κατήφορος» και καλούν όλους τους ενδιαφερόμενους να αναλάβουν δράση για τη δραματική έλλειψη καθαριότητας στους χώρους εργασίας τους, καθώς οι πολίτες «που προσέρχονται στις υπηρεσίες είναι πολλοί και μέρα με την ημέρα μεγαλώνει ο κίνδυνος για την υγεία τη δική μας και των φορολογουμένων που εξυπηρετούμε».
left.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου