Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 22, 2014

Μπήκε στο Taxis ο διορθωμένος ΕΝΦΙΑ


Ούτε γιορτή ούτε σχόλη λογαριάζουν στο υπουργείο Οικονομικών όταν είναι να επιβάλουν φόρους και να στείλουν εκκαθαριστικά με το πόσα χρωστούν οι φορολογούμενοι. Αυτό απέδειξε και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων όταν, μέσα στη νύχτα του Σαββάτου, ανέβασε στο TAXIS τα «διορθωμένα» εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Στα νέα εκκαθαριστικά έχουν υπολογιστεί οι νέες δόσεις, με την πρώτη να λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου, ενώ έχουν υπολογιστεί και οι διορθώσεις που αφορούν:

* περιπτώσεις οικοπέδων τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτων, λαμβάνοντας υπόψη την ευνοϊκότερη φορολογητέα αξία μεταξύ ΦΑΠ 2013 και ΕΝΦΙΑ,

*εξαίρεση από το φόρο των ακινήτων που βρίσκονται στη νήσο Κεφαλληνία,

*απαλλαγή από τον κύριο φόρο του υπολοίπου οικοπέδου ιστορικών διατηρητέων μνημείων ή έργων τέχνης,

*μείωση του συντελεστή συμπληρωματικού φόρου μη ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των ΝΠΔΔ που δεν εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Ωστόσο, και αυτή η εκκαθάριση είναι μισή, καθώς δεν περιλαμβάνει τις ελαφρύνσεις για όσους δικαιούνται έκπτωση 50% ή απαλλαγή από το φόρο, εξαιτίας πολύ χαμηλού εισοδήματος, όπως και την έκπτωση 20% για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Αυτές οι εκκαθαρίσεις θα γίνουν σε επόμενο στάδιο, αφού όμως πρώτα οι ιδιοκτήτες θα έχουν πληρώσει κανονικά τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ και στη συνέχεια θα περιμένουν αυτές είτε να συμψηφιστούν με τις επόμενες είτε να τους επιστραφούν τα επιπλέον χρήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου