Πέμπτη, Οκτωβρίου 02, 2014

Εκτός της γραμμής λιτότητας το Παρίσι


Θέμα αξιοπιστίας θέτει η Μέρκελ

Η Γαλλία έριξε σήμερα το γάντι στους εταίρους της ΕΕ ανακοινώνοντας έναν προϋπολογισμό για το 2015, στον οποίο περιγράφει πώς θα επαναφέρει το χρέος της εντός των πλαισίων της ΕΕ δύο χρόνια αργότερα απ' ό,τι είχε υποσχεθεί, επικαλούμενη την ασθενή ανάπτυξη και τον χαμηλό πληθωρισμό.

«Λάβαμε την απόφαση να προσαρμόσουμε το ρυθμό της μείωσης του ελλείμματος στην οικονομική κατάσταση της χώρας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, προσθέτοντας ότι «η οικονομική πολιτική μας δεν αλλάζει, αλλά το έλλειμμα θα μειωθεί πιο αργά απ' ό,τι σχεδιαζόταν λόγω των οικονομικών συνθηκών – πολύ ασθενής ανάπτυξη και πολύ ασθενής πληθωρισμός».

Βάσει του σχεδίου του γαλλικού προϋπολογισμού, το δημόσιο έλλειμμα πρόκειται να μειωθεί από 4,4% φέτος σε 4,3% την ερχόμενη χρονιά, σε 3,8% το 2016 και σε 2,8% το 2017 – κάτω από το καθορισμένο από την ΕΕ όριο του 3%. Η Γαλλία είχε υποσχεθεί προηγουμένως στους εταίρους της στην ΕΕ πως θα κατεβάσει το έλλειμμα κάτω από το 3% μέχρι τον ερχόμενο χρόνο, μια προθεσμία που είχε ήδη παραταθεί από το 2013.

«Καμιά περαιτέρω προσπάθεια δεν θα ζητηθεί από τους Γάλλους επειδή η κυβέρνηση –ενώ αναλαμβάνει τη δημοσιονομική ευθύνη που απαιτείται για να μπει η χώρα στο σωστό δρόμο– απορρίπτει τη λιτότητα», αναφέρεται στην κυβερνητική δήλωση για τον προϋπολογισμό.

Η ανακοίνωση από το Παρίσι ήρθε μερικές ώρες αφού έγινε γνωστό πως και η Ιταλία σχεδιάζει να χαλαρώσει το ρυθμό των επώδυνων μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος σε μια προσπάθεια να αποφύγει άλλον έναν χρόνο ύφεσης.

«Μακροπρόθεσμη, βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση σταθερών δημοσιονομικών πολιτικών. Αυτό αφορά την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε ένα επιχειρηματικό συνέδριο στο Βερολίνο μερικές ώρες αργότερα. «Δεν είμαστε στο σημείο που να μπορούμε να πούμε ότι η κρίση βρίσκεται πλήρως πίσω μας. Γι' αυτό είναι τώρα σημαντικό για όλους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις τους με αξιόπιστο τρόπο», δήλωσε η καγκελάριος, χωρίς να κατονομάσει κάποια χώρα. «Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από τα ίδια τα κράτη μέλη. Αποτελεί ευθύνη καθενός κράτους να κάνει τη δουλειά του για να προωθήσει την ανταγωνιστικότητά του», πρόσθεσε.

Το σχέδιο του γαλλικού προϋπολογισμού προκάλεσε σχόλιο και από την κύρια ένωση εξαγωγέων της Γερμανίας, τη BGA, που κατηγόρησε τη Γαλλία ότι θέτει σε κίνδυνο το ευρώ και την ευρύτερη περιφερειακή οικονομία. «Η γαλλική ελίτ εξακολουθεί να μην έχει καταλάβει ότι τον 21ο αιώνα δεν μπορείς να γίνεις ανταγωνιστικός τυπώνοντας χρήμα», τονίζει ο πρόεδρος της BGA Άντον Μπέρνερ, σύμφωνα με το κείμενο μιας ομιλίας που πρόκειται να εκφωνήσει σε μια διάσκεψη στο Βερολίνο. «Αν η χώρα δεν σκεφτεί ένα τρόπο για να βγει από την καθοδική πορεία, το ευρώ και ως εκ τούτου η Ευρώπη κινδυνεύουν», προσθέτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου