Παραμένουν προς το παρόν οι διαφορές μεταξύ των θεσμών και του ΔΝΤ με αποτέλεσμα να μην επιστρέφουν οι θεσμοί στην Ελλάδα για να...
ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. Ίσως επιστρέψουν την ερχόμενη εβδομάδα.
Οι διαφορές μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ ως προς το ύψος των μέτρων που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ....φέτος και τα δύο επόμενα χρόνια, δεν επιτρέπουν προς το παρόν την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Χθες το βράδυ στη διάρκεια της συζήτησης στην Ομάδα Εργασίας του Εurogroup, η οποία συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, προκειμένου να προετοιμάσει την προσεχή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, της επόμενης βδομάδας, φάνηκε καθαρά ότι οι διαφορές στους κόλπους των θεσμών δεν έχουν γεφυρωθεί ακόμη.
Όπως επισήμανε πηγή της ευρωζώνης, οι θεσμοί δεν είναι ακόμη έτοιμοι να επιστρέψουν, γιατί παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν τις τελευταίες μέρες, δεν έχει βρεθεί κοινός τόπος.
Οι διαφορές παραμένουν
Ειδικότερα, το ΔΝΤ φαίνεται επιμένει στη θέση που διατύπωσε δημόσια στις 11 Φεβρουαρίου ο επικεφαλής του για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν, σύμφωνα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα της τάξης του 4-5% του ΑΕΠ, που αναλογούν σε ένα ποσό μέχρι 9 δισ. ευρώ. Από την άλλη πιέζει τους εταίρους για μια ουσιαστική ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.
Από την πλευρά της, η Κομισιόν με την οποία ταυτίζονται και οι άλλοι ευρωπαϊκοί θεσμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θεωρεί ότι το ποσό που απαιτείται είναι σαφώς μικρότερο από τους υπολογισμούς του ΔΝΤ, το οποίο δεν λαμβάνει υπόψη ότι τελικά το 2015 η δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα ήταν καλύτερη της αρχικά αναμενόμενης, λόγω μικρότερης ύφεσης.
Αναφορικά με την επιστροφή των θεσμών, στις Βρυξέλλες χωρίς να αποκλείουν μια επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των θεσμών εντός της εβδομάδας, προτάσσουν το σενάριο της επόμενης βδομάδας, αμέσως μετά την συνεδρίαση του Εurogroup, την θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου. Για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και παρά την καθυστέρηση, εκτιμούν ότι είναι εφικτός ο στόχος που είχε θέσει ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, δηλαδή να υπάρχει συμφωνία πριν από το Πάσχα των καθολικών στις 27 Μαρτίου.
Πηγή: Deutsche Welle
Αναρτήθηκε από nonews-NEWS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου