Κυριακή, Μαΐου 15, 2016

Δύσκολα ή εύκολα θέματα στις πανελλαδικές;...

Η αγωνία των υποψηφίων, κάθε χρόνο, για το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων είναι πολύ μεγάλη. Ανησυχούν όλοι πως θα γράψουν, ελπίζοντας...

να γράψουν καλά.
Υπάρχει περίπτωση να γράψουν καλά, αλλά η βαθμολογία τους να μην αρκεί για να πετύχουν στη σχολή που θέλουν. Άλλες φορές δεν γράφουν καλά, αλλά η βαθμολογία τους αποδεικνύεται, τελικά, αρκετή για την επιτυχία στη σχολή της επιθυμίας τους.
Αυτό γίνεται γιατί για να πετύχει κάποιος σε περιζήτητη σχολή δεν αρκεί να γράψει καλά, αλλά να γράψει καλύτερα από τους υπόλοιπους υποψηφίους, που διεκδικούν θέση στην ίδια σχολή. Ας μην ξεχνάμε ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν ένα διαγωνισμό συμπλήρωσης θέσεων.
Κάτω από αυτό το πρίσμα δεν έχει σημασία ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων, αφού εκείνο που μετράει είναι ο αριθμός των εισακτέων. Αφού οι θέσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση είναι 69.650, θα περάσουν οι 69.650 πρώτοι, ανεξάρτητα του πόσο καλά έγραψαν.
Αν τα θέματα είναι δύσκολα, τότε θα περάσουν με χαμηλή βαθμολογία. Αν τα θέματα είναι εύκολα θα περάσουν με υψηλή βαθμολογία. Δεν έχει νόημα, λοιπόν, η κλασική αγωνία του υποψηφίου για το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων.
Στον πίνακα 1 βλέπουμε ότι το 2015 είχαμε λίγους αριστούχους της θεωρητικής κατεύθυνσης με αποτέλεσμα να πέσει η βάση της Νομικής Αθήνας στα 18.223 μόρια. Αντίθετα το 2012 είχαμε 3.100 αριστούχους με αποτέλεσμα η βάση να εκτιναχθεί στο 18.879. Όμοια το 2015 είχαμε 1361 αριστούχους στη θετική κατεύθυνση με αποτέλεσμα η βάση της Ιατρικής Αθήνας να πέσει στα 18.923 μόρια, ενώ το 2014 είχαμε 2791 αριστούχους με αποτέλεσμα η βάση να εκτιναχθεί στα 19.233 μόρια.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ
Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου