Τρίτη, Μαΐου 17, 2016

Αναβλήθηκε ο ανασχηματισμός...

Αναβάλλεται για το φθινόπωρο ο ανασχηματισμός, όπως διεμήνυσε στους συνεργάτες του ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Ισως, μου λένε, να σκέφθηκε ότι ένας ανασχηματισμός μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα λειτουργίας στην κυβέρνηση απ' όσα να επιλύσει και έτσι έδωσε εντολή στην κυβερνητική εκπρόσωπο να δηλώσει ότι δεν επίκειται ανασχηματισμός..... στο άμεσο μέλλον. Εμφανίζεται μάλιστα ενοχλημένος για τις αναφορές περί ανασχηματισμού, τη στιγμή που δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως η αξιολόγηση. Ενοχλημένος; Για ποιον λόγο; Τα σενάρια βγήκαν από τους γνωστούς-άγνωστους κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου εν όψει των κρίσιμων ψηφοφοριών για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό.

Γιατί όμως να κάνει τώρα τον ανασχηματισμό; Πρώτα απ' όλα κατάφερε και πήρε, ανεξάρτητα από το βάρος που προκαλεί στην κοινωνία η αξιολόγηση, χρόνο. Θέλει να περάσει ένα ήρεμο καλοκαίρι και το φθινόπωρο θα μετρήσει την πίεση, και αν θα είναι ελεγχόμενη, θα αποφασίσει ποιους πρέπει να αντικαταστήσει και ποιους να τοποθετήσει στο κυβερνητικό σχήμα. Δηλαδή μετά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (και βάλε). Ως τώρα, μου λένε, ούτε καν έχει ασχοληθεί με την ονοματολογία. Ολα όσα διέρρευσαν πάλι από το Μαξίμου περί διεύρυνσης κ.τ.λ. ή για πρόσωπα που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον ως ευσεβείς πόθοι ορισμένων μπορεί να εκληφθούν. Και τούτο αφενός επειδή η κυβέρνηση όσο κι αν το επιθυμεί δεν μπορεί να βρει «πολιτικούς συμμάχους» («Με ποιους να συνεργαστούμε; Με τους εχθρούς μας;», όπως μου έλεγε χαρακτηριστικά ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού) και αφετέρου επειδή το μοναδικό όνομα που ακούστηκε να αναφέρει ο κ. Τσίπρας είναι αυτό του Φώτη Κουβέλη. Κανενός άλλου. Αλλά δεν σημαίνει πως συμφώνησαν ότι θα τον βάλει στην κυβέρνηση.

Για να γίνει πιο πειστικός πως δεν πρόκειται να προχωρήσει τώρα σε ανασχηματισμό, ηρεμώντας παράλληλα τους υπουργούς που ανησυχούν (και ήδη του διαμηνύουν ότι θέλουν να παραμείνουν στην κυβέρνηση, επειδή δήθεν δεν έχουν ολοκληρώσει το έργο τους,) τι κάνει νομίζετε ο κ. Τσίπρας; Συγκαλεί λίαν προσεχώς Υπουργικό Συμβούλιο, στο οποίο θα ζητήσει από τους υπουργούς του να... κυβερνήσουν! Θα θέσει δηλαδή χρονοδιαγράμματα και τις προτεραιότητες για κάθε υπουργείο με εντολή να εκτελεστούν ως το φθινόπωρο.

Στο Μαξίμου βεβαίως δεν κόπασαν οι πανηγυρισμοί για τη συμφωνία με την αξιολόγηση. Πιστεύουν ότι με τη συμφωνία το ποσό της δόσης που θα εκταμιευθεί θα κυμανθεί στα 10 δισ. ευρώ (7 δισ. για εξυπηρέτηση του χρέους και 3 δισ. για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιώτες). Επίσης εμφανίζονται βέβαιοι ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα είναι συμπαγής και στη δεύτερη ψηφοφορία της 21ης Μαΐου. Και το σημαντικότερο, αναφέρουν ότι δεν υπήρξε ουσιαστική αντίδραση από τον κόσμο: «Καμία άλλη κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να περάσει τέτοια μέτρα χωρίς να ανοίξει μύτη» υπερηφανεύονται στο Μαξίμου. Βεβαίως ξεχνούν ένα ουσιώδες πράγμα. Οτι τα μέτρα μεν ψηφίστηκαν ή πρόκειται να ψηφιστούν, πλην όμως ακόμη δεν άρχισε ο κόσμος να βάζει το χέρι βαθιά στην τσέπη. Μόλις αρχίσει να πληρώνει, τότε να δεις αντιδράσεις...

Πηγή: Βηματοδότης
Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου