Σάββατο, Μαΐου 14, 2016

ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ : ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ...


Η αντιπηκτική αγωγή περιλαμβάνει τη χορήγηση φαρμάκων που μειώνουν...
την πηκτική ικανότητα του αίματος με σκοπό την ελάττωση της πιθανότητας δημιουργίας θρόμβου.
Αυτό επιτυγχάνεται ....με την χορήγηση αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων (όπως η ασπιρίνη), με την χορήγηση ηπαρίνης (ενδοφλέβια ή υποδόρια) και με τα κουμαρινικά αντιπηκτικά, που είναι και η πιο κοινή ομάδα αντιπηκτικών φαρμάκων.

Η δόση των φαρμάκων διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με την αιτία χορήγησής τους.
Η λήψη των φαρμάκων της αντιπηκτικής αγωγής απαιτεί τακτικό εργαστηριακό έλεγχο που βασίζεται στον δείκτη INR (διεθνές πηλίκο εξομάλυνσης).
Η πιο σοβαρή επιπλοκή των αντιπηκτικών φαρμάκων είναι η αιμορραγία. Αν εμφανισθεί αιμορραγία, συνήθως αρκεί η διακοπή του φαρμάκου. Αν χρειασθεί, ως αντίδοτο, μπορεί να δοθεί παρεντερικά βιταμίνη Κ.


Τι πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής που λαμβάνει αντιπηκτική αγωγή-Η λήψη των αντιπηκτικών φαρμάκων πρέπει να γίνεται σε σταθερή ώρα, χωρίς διακυμάνσεις. Το αντιπηκτικό λαμβάνεται μια φορά την ημέρα, το απόγευμα στις 5-6 η ώρα με τον ασθενή νηστικό (3 ώρες μετά το φαγητό) και σίτιση προβλέπεται μετά από 2 ώρες, έτσι ώστε το χάπι να απορροφάται με τον ίδιο ρυθμό.
-Η ρύθμιση της αγωγής γίνεται με τον τακτικό ανά 20 ημέρες έλεγχο του INR. Η τιμή του πρέπει να βρίσκεται μέσα σε κάποια πλαίσια που εξαρτώνται από την πάθηση, για την οποία δίδεται η αντιπηκτική αγωγή. Γι’ αυτό πρέπει να ακολουθούνται αυστηρά οι οδηγίες του γιατρού. Σε περίπτωση τροποποίησης της δόσης, ο ασθενής πρέπει να κάνει τον εργαστηριακό έλεγχο σε συχνότερα διαστήματα.
-Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στη δίαιτα των ασθενών υπό αντιπηκτική αγωγή. Οι πλούσιες σε βιταμίνη Κ τροφές που ανταγωνίζονται την αντιπηκτική δράση των κουμαρινικών εφόσον περιλαμβάνονται στο διαιτολόγιο των ασθενών, πρέπει να είναι σε συγκεκριμένες ποσότητες και να καταναλώνονται με κανονικό ρυθμό και όχι περιστασιακά (όχι για παράδειγμα μία εβδομάδα χορτοφαγία και μία εβδομάδα να τρώμε μόνο κρέας ή ζυμαρικά).
Τα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Κ είναι το καρότο, το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι, η ντομάτα, το αβοκάντο, το σπανάκι, το λαχανάκι Βρυξελλών, το μαρούλι, η σόγια, τα κάστανα, τα αμύγδαλα, η σοκολάτα, το χοιρινό συκώτι. Τέλος, περιορισμένη οφείλει να είναι η λήψη κρασιού ή άλλων οινοπνευματωδών ποτών.
-Ο ασθενής θα πρέπει να ενημερώνει άμεσα τον γιατρό του σε περιπτώσεις όπου εμφανίσει αιμορραγία (από μύτη, ούλα, ούρα, κόπρανα) ή εκχυμώσεις (μελανιές) αυτόματα ή μετά από μικροτραυματισμούς.
-Πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του όταν θα του χορηγηθεί κάποιο καινούριο φάρμακο, αφού πολλά φάρμακα τροποποιούν τη δράση του αντιπηκτικού προκαλώντας αύξηση του IΝR ή πρέπει να διακόψει κάποιο άλλο φάρμακο που έπαιρνε.
-Όταν ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε μια επέμβαση θα πρέπει να ενημερώσει τον χειρουργό ότι λαμβάνει αντιπηκτικά. Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να διακοπούν τα αντιπηκτικά για τουλάχιστον 2-3 ημέρες και να αντικατασταθούν από αντιπηκτικές ενέσεις. Επανέναρξη των αντιπηκτικών δισκίων μπορεί να γίνει 24 ώρες μετά την επέμβαση.

Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia/item/343142-antipiktiki-agogi-ti-prepei-na-prosexete#ixzz48BzoL668

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου