Τετάρτη, Μαΐου 18, 2016

Handelsblatt: Πληθαίνουν οι φωνές στην Ευρώπη για έξοδο του ΔΝΤ από το Ελληνικό πρόγραμμα


Posted by olympiada


ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΜΒΑ ΠΡΩΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ΔΝΤ: Διώχτε το, αν θέλετε να γυρίσει η Ελλάδα στην ανάπτυξη!

Η υποβάθμιση του ρόλου που διαδραματίζει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα κερδίζει έδαφος σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt. 

«Ένας αριθμός αξιωματούχων ...της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έτοιμος να δεχτεί ένα περιορισμένο ρόλο του Ταμείου στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης στην Ελλάδα αντί να προβεί σε περαιτέρω παραχωρήσεις (στο χρέος) για να εξασφαλίσει την πλήρη συμμετοχή του» αναφέρει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ κατέθεσε πρόταση σύμφωνα με την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση ουσιαστικά θα επαναγοράσει τα δάνεια που έχει χορηγήσει το Ταμείο στην Αθήνα στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος διάσωσης.
Ο ESM θα αξιοποιήσει τα κεφάλαια που έχουν απομείνει από την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, καθώς χρειάστηκαν 20 δισεκ. ευρώ λιγότερα από ό, τι αναμενόταν, για την αποπληρωμή των ελληνικών δανείων που κατέχει το ΔΝΤ στο χαρτοφυλάκιό του.


«Στον ESM υπάρχουν πολλά περισσευούμενα χρήματα τα οποία κανείς δεν χρειάζεται» ανέφερε χαρακτηριστικά ευρωπαίος αξιωματούχος στη γερμανική WirstchaftsWoche, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.
Από την ανταλλαγή των δανείων του ΔΝΤ με δάνεια του ΕSM η Ελλάδα θα εξυπηρετεί τα χρέη της με πολύ χαμηλότερα επιτόκια. Το επιτόκια του ΔΝΤ υπερβαίνουν και το 5% ενώ συγκριτικά τα επιτόκια του ESM δεν ξεπερνούν το 0,8%.
Τα στελέχη του ESM εκτιμούν ότι η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ θα μειώσει το ελληνικό χρέος κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στο 91,8% του ΑΕΠ έως το 2040.
Η αποπληρωμή των δανείων που έχει χορηγήσει το Ταμείο στην Ελλάδα θα το περιορίσει επίσης σε συμβουλευτικό ρόλο στο πρόγραμμα διάσωσης σύμφωνα με πηγές της Wirtschaftswoche στις Βρυξέλλες.
Αλλά και η πρώην διευθύντρια του ΔΝΤ Meg Lundsager με άρθρο της στο πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι το Ταμείο θα ήταν καλό να αποχωρήσει από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και να ενθαρρύνει τα μέλη της ευρωζώνης να εστιάσουν στην ανάπτυξη αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους.

ΣΚΑΪ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου