Σάββατο, Ιουνίου 04, 2016

Οι θεσμοί επιστρέφουν σε 20 ημέρες...

Μπορεί η επόμενη αξιολόγηση να έχει οριστεί για τα τέλη Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου αλλά οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα πολύ πιο σύντομα, σε 20 περίπου ημέρες. Έχει ήδη προγραμματιστεί να είναι...
ομιλητές σε συνέδριο του Economist στις 22 Ιουνίου σε πάνελ με θέμα "UNFINISHED BUSINESS: THE GREEK ECONOMY ACHIEVEMENTS AND OBSTACLES". Στο πάνελ από ελληνικής πλευράς μετέχει ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκης και οι κ.κ. Klaus Regling (ESM), Declan Costello (Επιτροπή), Francesco Drudi (ΕΚΤ) και Delia Velculescu (ΔΝΤ). Πληροφορίες αναφέρουν ότι η παρουσία τους συνδέεται με ολιγοήμερες επαφές στην Αθήνα.
Έως τότε επιχειρείται να έχει έρθει η δόση των 7,5 δισ. ευρώ και μετά θα πρέπει στο σενάριο αυτό να "οργανωθεί" η παρακολούθηση για την αποπληρωμή των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες (θα οδεύσει 1,8 δισ. ευρώ από το ποσό αυτό), αλλά και οι εκκρεμότητες που συνδέονται με την επόμενη υποδόση του Σεπτεμβρίου και με τη 2η αξιολόγηση (η οποία χαρακτηρίζεται από κάποιες πηγές ως πολύ πιο δύσκολη...
Τα κρίσιμα ραντεβού της Δευτέρας και της Πέμπτης
Έως τότε υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν. Το πρώτο βήμα είναι το EWG που συνεδριάζει το μεσημέρι της Δευτέρας μέσω τηλεδιάσκεψης για να αποτιμήσει την πρόοδο στην 1η αξιολόγηση και στο καλό σενάριο θα επικυρώσει τα κείμενα της συμφωνίας για να οδεύσουν προς τα 5 εθνικά κοινοβούλια. Αυτό είναι το καλό σενάριο που προϋποθέτει ότι στο μεταξύ θα έχουν εκλείψει και τα τελευταία ανοικτά θέματα που συνδέονται με το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.
Το επόμενο μεγάλο ραντεβού είναι την Πέμπτη:
Στο Ελσίνκι συνέρχονται διά ζώσης οι επιτελείς των ΥΠΟΙΚ (EWG) υπό τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκη ή τον Γ.Γ. του ΥΠΟΙΚ Φ. Κουτεντάκη για να προετοιμάσουν το Eurogroup της 16ης Μαΐου και στο "καλό" σενάριο θα ασχοληθούν με το χρέος και όχι με την αξιολόγηση.
Στις Βρυξέλλες ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ο πρώτος ομιλητής πάνελ υπό τον Pierre Moscovici με θέμα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο συνέδριο του διοργανώνει μία φορά τον χρόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Brussels Economic Forum). Και το "στοίχημα" για τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ είναι να μιλήσει για "διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο μια ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς", που είναι το θέμα του πάνελ, προωθώντας τις ελληνικές θέσεις και όχι για τις εκκρεμότητες της Αθήνας...
Πάντως, τα "δεινά" για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν τελειώνουν με το... τέλος της αξιολόγησης. Μέσα στον Ιούνιο πρέπει επίσης να ετοιμάσει και να καταθέσει στη Βουλή προ ψήφιση και τον νέο Προϋπολογισμό. Ο λόγος για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2016-2020 που θα πρέπει να περιλαμβάνει στόχους- μέτρα που θα διασφαλίζουν τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ έως το 2020, "υφαίνοντας" έτσι και τη μετα-μνημονιακή επιτροπεία στην Ελλάδα, αφού στα "χαρτιά" το Πρόγραμμα λήγει το καλοκαίρι του 2018.
Η κυβέρνηση μέσω στελεχών της επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται για ληφθούν πρόσθετα μέτρα, πέραν των 5,8 δισ. ευρώ που θέσπισε μέσω των εφαρμοστικών η Βουλή. Και επισημαίνει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ θα διατηρηθούν από την απόδοση των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και από την επιστροφή στην ανάκαμψη. Ωστόσο, μένει να φανεί αν τα μέτρα επαρκούν, αν θα χρειαστεί να διατηρήσει παρεμβάσεις "έκτακτης" φύσης και αν θα παραμείνει ανενεργός ο "κόφτης" των δαπανών που ενεργοποιείται επισήμως από το 2017 και ανεπισήμως από τον Σεπτέμβριο (μέσω της έκθεσης που θα καταθέσει το νέο Δημοσιονομικό Συμβούλιο).

capital.gr

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου