Τρίτη, Ιουνίου 21, 2016

Σε "ειδική" αποστολή ο Βούτσης για τον "εντοπισμό" 200 ψήφων για τον εκλογικό νόμο


Τι απαντούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

του Γιώργου Κατσίγιαννη - Εφημερίδα Παραπολιτικά

Σε αγώνα δρόμου για την εξασφάλιση 200 βουλευτικών ψήφων, που θα «νομιμοποιήσουν» την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής, έχει επιδοθεί το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην προσπάθεια....
επίτευξης μιας τέτοιας πολιτικής συνεννόησης με τις δυνάμεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης, τα προηγούμενα 24ωρα επιστρατεύτηκε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος από την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση είχε την κεντρική ευθύνη για την επεξεργασία σειράς προτάσεων για τις αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία, σε συνεργασία και με τον Κώστα Πουλάκη.


Στις αρχές της εβδομάδας, ύστερα από κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον κ. Βούτση, ο τελευταίος ανέλαβε ειδική αποστολή με σκοπό τη βολιδοσκόπηση των προθέσεων των πολιτικών αρχηγών σχετικά με τις αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία. Ο πρόεδρος της Βουλής, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έκανε εμπιστευτικά τηλεφωνήματα προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, τον πρόεδρο του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, και τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη. Στο πλαίσιο των μυστικών συνομιλιών που είχε μαζί τους, φέρεται να τους παρουσίασε τις βασικές κατευθύνσεις των αλλαγών στον εκλογικό νόμο και επ’ αυτών ζήτησε τη γνώμη τους.

Ο κ. Βούτσης εξήγησε στους συνομιλητές του ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην καθιέρωση ενός πιο αναλογικού συστήματος, το οποίο μεταξύ άλλων θα προβλέπει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα και την κατοχύρωση ενός τέτοιου πλεονεκτήματος μόνο στην περίπτωση που θα συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 38%. Επίσης, το «σπάσιμο» της χαώδους εκλογικής περιφέρειας της Β’ Αθηνών σε τρία κομμάτια, τη διατήρηση του 3% ως ορίου εισόδου στη Βουλή, καθώς επίσης την κατάργηση των βουλευτών Επικρατείας. Με εξαίρεση τον κ. Θεοδωράκη, η κ. Γεννηματά και ο κ. Λεβέντης έδειξαν μεγαλύτερη διάθεση συνεννόησης επί των προτάσεων που τους μετέφερε ο πρόεδρος της Βουλής. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Β. Λεβάντης διαφώνησε μόνο ως προς την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάτμηση της Β’ Αθηνών, αντικρούοντας την επιχειρηματολογία ότι δήθεν θα αποτρέψει τα κρούσματα πολιτικής διαφθοράς και τη διακίνηση «μαύρου» χρήματος, επειδή τάχα, για να είναι κάποιος υποψήφιος σε αυτή, αναγκάζεται να δαπανήσει υπέρογκα ποσά.

Στο πλαίσιο της παρασκηνιακής διαμεσολάβησης που ανέλαβε ο πρόεδρος της Βουλής με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν απευθύνθηκε στον γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο, ενώ σε ό,τι αφορά την ηγεσία του ΚΚΕ για το θέμα αυτό υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία του ιδίου του πρωθυπουργού με τον Δημήτρη Κουτσούμπα από τον περασμένο Ιανουάριο. Στην προαναγγελθείσα, από τα μέσα της εβδομάδας, σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας και τα υπόλοιπα κομματικά και κυβερνητικά στελέχη θα συνεκτιμήσουν τα αποτελέσματα από τη βολιδοσκόπηση που έκανε ο κ. Βούτσης στους πολιτικούς αρχηγούς και θα αξιολογήσουν τα περιθώρια συνεννόησης και συναίνεσης για την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης πρότασης. Μέχρι στιγμής, πάντως, ο στόχος των 200 κοινοβουλευτικών ψήφων που απαιτούνται για να αλλάξει ο σημερινός εκλογικός νόμος και να εφαρμοστεί ο νέος από τις επόμενες εθνικές εκλογές δεν είναι απόλυτα ανέφικτος, καθώς υπάρχουν περιθώρια να επιτευχθεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα στην ψηφοφορία που θα γίνει στη Βουλή.


Αυτή τη στιγμή, η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων σε επίπεδο αριθμών έχει ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 144 βουλευτές, Ν.Δ. 75, Χ.Α. 18, Κ.Κ.Ε. 15, Δημοκρατική Συμπαράταξη 16, Ποτάμι 10, ΑΝ.ΕΛ. 9 και Ενωση Κεντρώων 9. Υπάρχει και η «ομάδα» των τεσσάρων ανεξάρτητων βουλευτών: του Στάθη Παναγούλη, του Νίκου Νικολόπουλου, του Χάρη Θεοχάρη και του Λεωνίδα Γρηγοράκου. Το άθροισμα των 200 ψήφων μπορεί να προκύψει οριακά ακόμη και στην περίπτωση που η Ν.Δ., το Ποτάμι και το ΚΚΕ δεν δώσουν θετική ψήφο. Διαφορετικά, καθώς και στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν εσωτερικές διαφοροποιήσεις, ο νέος εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί με διευρυμένη πλειοψηφία. Με βάση μια τέτοια εξέλιξη έχει αναπτυχθεί και το σενάριο των επαναληπτικών καλπών, εάν στις επόμενες εθνικές εκλογές ο υφιστάμενος νόμος δεν συμβάλει στον σχηματισμό κυβέρνησης. Οπότε, σε περίπτωση που σε μικρό χρονικό διάστημα οι πολίτες προσέλθουν εκ νέου στις κάλπες, θα εφαρμοστεί ο εκλογικός νόμος που θα έχει ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με όσους κοινοβουλευτικούς συμμάχους θα έχει εξασφαλίσει.

Νέα Δημοκρατία

«Ο Τσίπρας θα χάσει με τον εκλογικό νόμο που κέρδισε»

Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη. Η προοπτική της άμεσης αλλαγής του εκλογικού νόμου αντιμετωπίζεται από την αξιωματική αντιπολίτευση ως σπασμωδική κίνηση της κυβέρνησης, καθώς τη βλέπει να χάνει τις επόμενες εκλογές. Για τη Νέα Δημοκρατία η αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερο εξηγείται από το γεγονός ότι αυτή επιχειρείται τη στιγμή που φαίνεται να αλλάζει το δημοσκοπικό τοπίο και πλέον η κεντροδεξιά παράταξη εμφανίζεται να προηγείται στα γκάλοπ, μόλις λίγους μήνες από τις πρόσφατες εκλογές. Ετσι, όσο πιο πιθανή γίνεται μια πρωτιά της Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές, τόσο πιο πολύ θα υπερασπίζεται το µπόνους των 50 εδρών.

Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας απορρίπτουν τη συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου με εφαρμογή της απλής αναλογικής, διαφωνώντας και με οποιαδήποτε σκέψη για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. «Η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και το κάνει άκομψα, όπως το έκανε ο Μένιος Κουτσόγιωργας το 1989. Η πρωτοβουλία της είναι σαφές ότι αποτελεί αποδοχή της επερχόμενης ήττας της. Είναι πράξη απελπισίας και δείχνει ότι ήδη κυβερνούν με την ψυχολογία του δεύτερου», αναφέρει στα «Π» ο Κ. Μητσοτάκης και προσθέτει: «Ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον εκλογικό νόμο που κέρδισε δύο φορές».

Παράλληλα, κύκλοι γύρω από τον πρόδρο της Ν.Δ. επισημαίνουν ότι «οι εκλογικοί νόμοι αλλάζουν σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο». «Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ίδιο κόμμα που άλλαξε καταστατική φυσιογνωμία μόνο και μόνο για να τύχει του μπόνους των 50 εδρών που ορίζει ο υφιστάμενος εκλογικός νόμος. Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη. Καμία συζήτηση αλλαγής του εκλογικού νόμου δεν μπορεί να γίνει εκτός του πλαισίου της αναθεώρησης του Συντάγματος», καταλήγουν.

Δημοκρατική Συμπαράταξη

Μικρότερο μπόνους και κατ’ εξαίρεση

Η Φώφη Γεννηματά φέρεται να έχει διαμηνύσει στο Μαξίμου ότι η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει γραπτώς τις προτάσεις της για τις αλλαγές και ότι η ίδια είναι ανοιχτή σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, η Δημοκρατική Συμπαράταξη διεκδικεί την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. «Μόνο κατ’ εξαίρεση προτείνουμε την αντικατάστασή του με ένα μικρότερο, έως 30 εδρών, και αποκλειστικά για το πρώτο κόμμα ή τον συνασπισμό κομμάτων που έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον 40%», αναφέρουν οι συνεργάτες της. Για την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, η Χ. Τρικούπη είναι υπέρ: «Ζητούμε να παύσει ο “υδροκεφαλισμός” του εκλογικού χάρτη». Σε ό,τι αφορά το όριο εισόδου στη Βουλή και τον αριθμό των μελών του Κοινοβουλίου, υπάρχει ταύτιση με τις έως τώρα προτάσεις που διαμορφώνονται από την κυβέρνηση. Δηλαδή, «ναι» στο 3% ως όριο εισόδου και «όχι» στη μείωση των βουλευτών σε 200. Επίσης, η Χαριλάου Τρικούπη επιζητά την ουσιαστική εκπροσώπηση του απόδημου ελληνισμού, με επιστολική ψήφο και εκλογή αντιπροσώπων.

ΚΚΕ

Δεν προκύπτει ζήτημα συναίνεσης


Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έχει εξηγήσει και στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα ότι ο Περισσός δεν πρόκειται να δώσει θετική ψήφο, εάν η απλή αναλογική δεν είναι άδολη και ανόθευτη. «Εχουμε καθαρή θέση για την απλή αναλογική. Απλή αναλογική με αστερίσκους δεν υπάρχει», αναφέρει, αφού μέχρι στιγμής από αυτά που βλέπει να παρουσιάζονται από τα κυβερνητικά στελέχη δεν έχει πειστεί ότι το Μαξίμου θα κινηθεί στην κατεύθυνση που επιθυμεί ο Περισσός. Ο κ. Κουτσούμπας, που εσχάτως είχε συζητήσει το θέμα και με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, είχε καταλάβει ότι το σχέδιο της κυβέρνησης θα κινηθεί σε άλλη κατεύθυνση. «Δεν θα είναι απλή αναλογική. Μου είπε ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει απλή αναλογική. Μιλάει για ένα αναλογικότερο σύστημα, το οποίο όμως δεν είναι απλή αναλογική. Από αυτά που μου περιέγραψε, διότι πρέπει να δούμε και τον νόμο, δεν προκύπτει ζήτημα συναίνεσης εκ μέρους του ΚΚΕ», έχει δηλώσει. Ωστόσο και αυτός επιφυλάσσεται να δει την τελική μορφή της κυβερνητικής πρότασης και δεν είναι αρνητικός σε ένα ραντεβού με τον κ. Τσίπρα.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ

Θετική ψήφος με πολλά «αν»

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας στα «Π», υπογράμμισε πως, εάν η κυβέρνηση καταργήσει εντελώς το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, διατηρήσει το 3% ως όριο εισόδου για τα κόμματα στη Βουλή, προχωρήσει στην κατάργηση των βουλευτών Επικρατείας και δεν σπάσει τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, τότε δεν θα έχει αντίρρηση να ψηφίσει θετικά. Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, εάν οι παραπάνω αλλαγές εφαρμοστούν, τότε καθίσταται εφικτή και η δική του πολιτική πρόταση για μια κυβέρνηση με οικουμενικά χαρακτηριστικά, κάτι που επαναλαμβάνει το τελευταίο διάστημα σε κάθε ευκαιρία. Σημειώνεται πως ο κ. Λεβέντης μιλώντας την Τετάρτη στη Βουλή ξεκαθάρισε πως «δεν θα κάνει καμία συζήτηση και καμία συναλλαγή» κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι πρόδωσε το σύστημα της απλής αναλογικής.

ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ

«Προς το παρόν επιφυλακτικοί»

Σοβαρές επιφυλάξεις για την κυβερνητική πρόταση εκφράζει η Χρυσή Αυγή, υιοθετώντας την προοπτική της απλής αναλογικής. Ο γενικός γραμματέας της Χ.Α., Νίκος Μιχαλολιάκος, αναφέρει στα «Π»: «Οπωσδήποτε ένας εκλογικός νόμος που θα μας επιτρέψει να εκλέξουμε περισσότερους βουλευτές και θα αποτυπώνει την πραγματική κοινωνική δυναμική μας και στη Βουλή δεν θα είναι δυσάρεστος. Προς το παρόν είμαστε επιφυλακτικοί περιμένοντας την τελική περίπτωση. Και τούτο διότι σε καμία περίπτωση δεν θα στηρίξουμε εκλογικό νόμο που θα επιτρέπει σε αντεθνικές δυνάμεις να εκπροσωπηθούν στη Βουλή. Ούτε και θα κάνουμε το χατίρι σε όσους ψυχομαχούν πολιτικά και υποστηρίζουν την απλή αναλογική μόνο και μόνο για να παραμείνουν στη Βουλή. Ούτως ή άλλως, είμαστε αντίθετοι με το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Δεν θα γίνουμε, λοιπόν, αβανταδόροι της Ν.Δ., που μας έβαλε φυλακή, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα εκλεγόταν πρώτο κόμμα και θα εξακολουθούσε να κυβερνά. Δεν θα γίνουμε αβανταδόροι όποιων ψαρεύουν σε θολά νερά».

Κατά το γερμανικό σύστημα η πρόταση του Ποταμιού


Ο Στ. Θεοδωράκης, όπως αναφέρουν οι στενοί συνεργάτες του, δεν έχει αντίρρηση να συζητήσει με τον πρωθυπουργό πιο αναλυτικά επί του θέματος. Η πρόταση του Ποταμιού βασίζεται στο γερμανικό εκλογικό σύστημα, ενώ σημείο σύγκλισης ως προς την κυοφορούμενη πρόταση της κυβέρνησης καταγράφεται, μεταξύ άλλων, στη διατήρηση του ορίου 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή. Το Ποτάμι έχει προτείνει τη μείωση του αριθμού των βουλευτών κατά 45. Από τους 300 που είναι σήμερα, θα εκλέγονται 250 στην Ελλάδα και 5 από τους Ελληνες του εξωτερικού. Επίσης, προτείνει την καθιέρωση της λεγόμενης διπλής ψήφου. Δηλαδή, η πρώτη ψήφος να αφορά σε μονοεδρική περιφέρεια, όπου σε ενιαίο ψηφοδέλτιο να αναγράφονται τα ονόματα των υποψήφιων βουλευτών και δίπλα το όνομα του κόμματος που εκπροσωπούν. Ο εκλογέας θα βάζει σταυρό στον υποψήφιο της προτίμησής του. Η ψήφος αυτή θα μετράει μόνο για την εκλογή στη μονοεδρική περιφέρεια. Η δεύτερη ψήφος θα αφορά σε πολυεδρική (ευρεία) περιφέρεια και ο εκλογέας θα επιλέγει το ψηφοδέλτιο του κόμματος που επιθυμεί, δίχως να βάλει σταυρό. Η εκλογή θα γίνεται με βάση τη σειρά της λίστας. Σύμφωνα με το Ποτάμι, το μπόνους των 50 εδρών θα πρέπει να καταργηθεί. Αντ’ αυτού το πρώτο κόμμα θα πρέπει να λαμβάνει μπόνους μισής έδρας για κάθε εκλογική μονάδα (π.χ. 18 έδρες για 36%) των ψήφων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου