Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2016

ΕΝΑΣ ΗΓΕΤΗΣ ΕΝΑ ΟΡΑΜΑ ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ


(ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΥΡΗΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΩΝ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ)

Κώστας Καραμανλής, ένας ηγέτης, ένα όραμα μια πορεία

Ο Κώστας Καραμανλής (Κωνσταντίνος Αλεξάνδρου Καραμανλής, 14 Σεπτεμβρίου 1956) είναι Έλληνας πολιτικός, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός ....
της Ελλάδας κατά την περίοδο 2004 - 2009. Εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, διαδεχόμενος τον Μιλτιάδη Έβερτ το 1997.









Έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας σε μικρή ηλικία.Είναι παντρεμένος με τη Νατάσσα Παζαΐτη από το 1998 και από το 2003 είναι πατέρας δύο δίδυμων παιδιών, του Αλέξανδρου και της Αλίκης.



Το 2004 εξελέγη για πρώτη φορά Πρωθυπουργός,, ενώ επανεξελέγη στις εκλογές του 2007.



Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου του 2009 η Νέα Δημοκρατία κατέλαβε τη 2η θέση με ποσοστό 33,48% των ψήφων και 91 έδρες στη νέα Βουλή. Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο Κώστας Καραμανλής παραιτήθηκε από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, προκηρύσσοντας έκτακτο συνέδριο για την εκλογή νέου αρχηγού.




Διετέλεσε Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από τον Μάρτιο του 1997 ως τον Μάρτιο του 2004, το μακροβιότερο συνεχές διάστημα στην ελληνική πολιτική ιστορία. Εκλέχθηκε εν συνεχεία βουλευτής, στην εκλογική περιφέρεια της Α΄ Θεσσαλονίκης στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2012, του Ιουνίου του 2012, του Ιανουαρίου του 2015 και του Σεπτεμβρίου του 2015






Ανιψιός του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή του πρεσβύτερου, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 14 Σεπτεμβρίου 1956. Ο πατέρας του Αλέκος Καραμανλής, ιδιοκτήτης εταιρείας χωματουργικών εργασιών, παντρεύτηκε το 1944 την Αλίκη Γεωργούλη. Έχει ένα μεγαλύτερο αδερφό, τον Γιώργο.




Μετά την αποφοίτησή του από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΣΠΑ) το 1974, φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνεχίζοντας τις σπουδές του έγινε κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο Tufts και το τμήμα νομικής και διπλωματίας (Fletcher School of Law and Diplomacy), όπου και έγινε επίσης κάτοχος διδακτορικού διπλώματος. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, διεθνείς σχέσεις και ιστορία της διπλωματίας.




Ήταν μέλος της ΟΝΝΕΔ, της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας, όπου και υπήρξε υπεύθυνος για τα οργανωτικά και ιδεολογικά θέματα από το 1974 έως το 1979 και από το 1984 έως το 1989. Εξελέγη πολλές φορές στα φοιτητικά συνδικαλιστικά όργανα με την παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Συνέγραψε το βιβλίο «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και οι Εξωτερικές Σχέσεις της Ελλάδος 1928 - 1932». Από το 1987 έως το 1989 άσκησε τη δικηγορία ενώ συνεργάστηκε και με το περιοδικό «Οικονομικός Ταχυδρόμος». Τον Ιούνιο του 1989, εξελέγη για πρώτη φορά Βουλευτής στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Προλόγισε, επίσης, σειρά άλλων ιστορικών άρθρων και εκδόσεων. Είναι μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και ισόβιο μέλος – σύμβουλος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής»


Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέχτηκε βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία το 1989 στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, ενώ το 2004 εκλέχτηκε στον νομό Λάρισας.

Έχει διατελέσει γραμματέας του προεδρείου της Βουλής το 1989 και γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας.

Το 1995 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Στις 21 Μαρτίου 1997 και ύστερα από την εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας το 1996 από το ΠΑΣΟΚ, εκλέχτηκε από το 4ο συνέδριο του κόμματος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Τον Φεβρουάριο του 1999 εξελέγη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θέση στην οποία επανεξελέγη τον Οκτώβριο του 2002.

Στις εκλογές του 2000 έχασε οριακά τη νίκη και την πρωθυπουργία από τον Κώστα Σημίτη, πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Στις 7 Μαρτίου 2004, ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, αναδείχθηκε νικητής στις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 45,36% εξασφαλίζοντας κοινοβουλευτική πλειοψηφία 164 εδρών επί συνόλου 300.

Έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις 10 Μαρτίου ορκίστηκε Πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού. Στον ανασχηματισμό της 14ης Φεβρουαρίου 2006 παραιτήθηκε από το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού.


Το 2007 προκήρυξε πρόωρες εκλογές, τις οποίες κέρδισε η Νέα Δημοκρατία στις 16 Σεπτεμβρίου, εξασφαλίζοντας ποσοστό 41,8% και 152 έδρες στη Βουλή, έναντι 38,1% για το ΠΑΣΟΚ και 102 έδρες.



Την επόμενη ημέρα των εκλογών ο Καραμανλής έλαβε εντολή για σχηματισμό νέας κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Η κυβέρνηση αυτή ορκίστηκε και ανέλαβε καθήκοντα στις 19 Σεπτεμβρίου 2007.


Δύο χρόνια μετά την εκλογική νίκη, το 2009, προκηρύσσει πρόωρες εκλογές με προμετωπίδα τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας αλλά και την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και τα προβλήματα που θα δημιουργούσε μια μακρά προεκλογική περίοδος στη χώρα

Η ανακοίνωση έγινε στις 2 Σεπτεμβρίου του 2009 από τον ίδιο τον πρωθυπουργό σε τηλεοπτικό διάγγελμα.




Οι εκλογές στις 4 Οκτωβρίου 2009 δίνουν τη νίκη στο ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο βράδυ, σε δημόσια δήλωσή του για το αποτέλεσμα των εκλογών δήλωσε ότι, καθώς οι πολίτες δεν ενέκριναν την πολιτική των αναγκαίων αποφάσεων για τις χρόνιες αδυναμίες της οικονομίας μας και την έξοδό της από την οικονομική κρίση με τις μικρότερες συνέπειες, σεβόμενος την απόφασή τους, δρομολογεί τις διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.
" ΟΧΙ "στο σχέδιο ΑΝΑΝ




Ο Κ. Καραμανλής στήριξε έμπρακτα τον αείμνηστο Εθνάρχη, Τάσσο Παπαδόπουλο στη θέση του για το κατάπτυστο σχέδιο Ανάν


Στο Μπούργκενστοκ της Λουκέρνης,, στις 23 Μαρτίου 2004 άρχιζε η κρισιμότερη διάσκεψη για το μέλλον της Κύπρου. Στο τραπέζι κάθισαν, υπό την προεδρία του τότε Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, εκπρόσωποι της Κύπρου, της τουρκοκυπριακής κοινότητας, της Ελλάδας και της Τουρκίας, με επικεφαλής τους τότε πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Ταγίπ Ερντογάν. Ένα και μόνο ήταν το… μενού: Το περιβόητο φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν που έθαβε το κυπριακό κράτος, με ταμπέλα στον τάφο «Ενθάδε κείται η Κυπριακή Δημοκρατία».

Η θέση της Λευκωσίας δεδομένη και αμετακίνητη: Όχι, αν δεν γίνουν βασικές τροποποιήσεις που θα απέτρεπαν τη μετατροπή του κυπριακού κράτους σε κοινότητα.

Στο Μπούργκενστοκ ήταν όλη η πολιτική ηγεσία της Κύπρου με επικεφαλής τον Πρόεδρο της χώρας, τον Τάσσο Παπαδόπουλο.

Από τις πρώτες συζητήσεις φως δεν διαφαινόταν ούτε διάθεση υπήρχε για υποχωρήσεις στους όρους του Σχεδίου, που έδιναν στην Τουρκία κυρίαρχο ρόλο στην Κύπρο. Κάποια στιγμή ο Καραμανλής, διαβλέποντας και μια… πολυφωνία στις θέσεις της κυπριακής αντιπροσωπείας, θέλησε να έχει μια τετ α τετ κουβέντα με τον Τάσσο.

«Οι δύο μας μόνο, χωρίς τους υπουργούς Εξωτερικών (Μολυβιάτης και Ιακώβου ήταν τότε) και χωρίς να το ξέρει κανείς», ήταν η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες από στενούς συνεργάτες των δύο ηγετών.

Η συνάντηση έγινε στο δωμάτιο του Καραμανλή στο ξενοδοχείο όπου έμεναν οι δύο αντιπροσωπείες. Ήταν 8 το πρωί. Πρέπει να σημειωθεί ότι από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το περιεχόμενο του Σχεδίου Ανάν ο Καραμανλής ήταν κατηγορηματικά αντίθετος


Ξεκάθαρος στον Παπαδόπουλο ήταν ο Καραμανλής. «Ό,τι απόφαση πάρεις, εγώ θα τη στηρίξω, όμως είσαι σίγουρος ότι η γραμμή της απόρριψης βγαίνει;», ήταν η πρώτη και ουσιαστικά η τελευταία κουβέντα που είπε στον Τάσσο ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυπριακές πηγές


Ο Κύπριος Πρόεδρος ανέλυσε όλα τα σκοτεινά σημεία του Σχεδίου Ανάν και τις παγίδες που υπέκρυπτε για την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία καταργούσε. Μία ώρα κράτησε η συνάντηση που σφράγιζε το οριστικό ΟΧΙ στα τουρκικά μαγειρέματα. Ελλάδα και Κύπρος σε ενιαία, ταυτόσημη γραμμή.


Στη Σύνοδο Κορυφής που έγινε στη Χάγη, μετά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, ήταν άθλια η αντιμετώπιση του Τάσσου Παπαδόπουλου, αλλά και του Πέτρου Μολυβιάτη, από όλους τους ομολόγους τους. Μέχρι… ξύλο που δεν έφαγαν… Ωμά ο τότε Επίτροπος της ΕΕ Φεργότεν είπε στον κύπριο Πρόεδρο: «Μας κοροϊδέψατε». Εννοούσε ότι ο Σημίτης και ο Κληρίδης είχαν δεσμευθεί για την αποδοχή εκείνου του ανθελληνικού σχεδίου που διέλυε την Κυπριακή Δημοκρατία και παρέδιδε την Κύπρο στην Τουρκία
Βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ (Βουκουρέστι)




Τον Απρίλιο του 2008 πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας η μεγαλύτερη στην ιστορία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η διεύρυνση της Συμμαχίας και, συνεπώς, η αίτηση των Σκοπίων να ενταχθούν σε αυτήν. Παρά τις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής άσκησε ΒΕΤΟ στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ από τη στιγμή που δεν έχει εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα του ονόματος. Επιπλέον, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι οποιαδήποτε λύση βρεθεί θα πρέπει να έχει την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να είναι μόνιμη και όχι προσωρινή.

Συνεχίζεται...

- See more at: http://www.xn--mxaaayljfj6a0a.gr/index.php/site/article/kwstas-karamanlhs-enas-hgeths-ena-orama-mia-poreia#sthash.OSH69gxy.dpuf
xn--mxaaayljfj6a0a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου