Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2016

Τι δουλειά θα κάνει πραγματικά ο Μπαράκ Ομπάμα μετά τον Λευκό Οίκο

ΜΙΑ ΝΕΑ ΖΩΗ ΑΡΧΙΖΕΙ

Τον Ιανουάριο του 2017, όταν θα παραδώσει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου στον διάδοχό του, ο Μπαράκ Ομπάμα θα είναι ένας νέος συνταξιούχος 55 ετών.


«Σε επτά μήνες από τώρα θα γραφώ ...
σε μια εταιρεία ανεύρεσης εργασίας. Σκέφτομαι να δημιουργήσω και έναν λογαριασμό στο LinkedIn και θα δω τι θα βγάλει» απάντησε πρόσφατα ο Ομπάμα σε ένα οικονομικό φόρουμ, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Hill, όταν του ετέθη για πολλοστή φορά η ερώτηση τι θα κάνει μετά τον Λευκό Οίκο.
Η προεδρική εκλογή θα γίνει στις ΗΠΑ στις 8 Νοεμβρίου 2016 και ο νέος, 45ος πρόεδρος της χώρας θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου 2017.


Ωστόσο το μέλλον απασχόλησε την οικογένεια Ομπάμα εδώ και πολύ καιρό. «Θα μπορούσαμε να παίζουμε ντόμινο» είχε απαντήσει ο Ομπάμα στην ίδια ερώτηση πριν από ένα χρόνο, στο ίδιο αστείο ύφος που λατρεύει να παίρνει.

Δημόσια ζωή και μετά
Το ζεύγος Ομπάμα δεν πρόκειται, φυσικά, να αποτραβηχτεί από την διεθνή σκηνή και να αφιερωθεί σε κάποιου είδους προσωπική ζωή. Όπως γράφει ο Krissah Thompson της Washington Post αυτό το μοντέλο έχει παρέλθει οριστικά. Όπως έκαναν οι προκάτοχοί του έτσι ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα έχουν προγραμματίσει προσεκτικά τι θα κάνουν μετά τον Λευκό Οίκο. Η καριέρα τους και μετά την προεδρία θα είναι δημόσια, μακρά, αφού και οι δύο είναι σχετικά νέοι.
«Θα ξανακάνω τη δουλειά που έκανα και πριν. Θα προσπαθήσω να βρω τρόπους να βοηθήσω τους ανθρώπους, τους νέους ανθρώπους που θέλουν να βρουν θέση στην εκπαίδευση, να βοηθήσω ανθρώπους να βρουν μια δουλειά, να βοηθήσω στην εγκατάσταση επιχειρήσεων στις γειτονιές» δήλωσε ο Ομπάμα μιλώντας σε λύκειο. «Είναι το είδος της δουλειάς που πραγματικά λατρεύω», πρόσθεσε.


Κάθε πρόεδρος έχει τη δική του βιβλιοθήκη μετά την λήξη της θητείας του. Εκεί αρχειοθετούνται και είναι επισκέψιμα από το κοινό όλα τα αρχεία, τα χαρτιά, τα σημειώματα και οι συλλογές της προεδρίας. Ο Ομπάμα ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει τη δική του βιβλιοθήκη στο Σικάγο, στην πόλη όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, έγινε δικηγόρος, μετά καθηγητής δικαίου και τέλος γερουσιαστής. Εκεί συνάντησε την Μισέλ και έζησε με την οικογένειά του τα πρώτα χρόνια στο μοδάτο προάστιο Grant Park, ώσπου έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ το 2009.



Αλλά αντίθετα με τον Χάρι Τρούμαν, για παράδειγμα, ο οποίος αποχώρησε στο Μισούρι όταν έληξε η προεδρική του θητεία, το ζεύγος Ομπάμα θα παραμείνει στην Ουάσινγκτον ώσπου να τελειώσει και η μικρή τους κόρη Σάσα το λύκειο και θα ζήσουν σε αυτό το σπίτι.



Για το μέλλον του μίλησε ο Ομπάμα και στο σόου του Ντέιβιντ Λέτερμαν τον περασμένο Μάιο. Εκεί δήλωσε ότι θα διδάξει συνταγματικό δίκαιο στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, ένα διάσημο ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Εκεί μάλλον θα συναντήσει και την Αμάλ Κλούνεϊ στην αίθουσα των καθηγητών, όπου παραδίδει ένα μάθημα δικαιωμάτων του ανθρώπου, έγραψε η New York Post. Το πιθανότερο είναι ότι το Κολούμπια θα γεμίσει παπαράτσι και μυστικούς πράκτορες όταν ο Ομπάμα θα κάνει το πρώτο του μάθημα.


Ο Ομπάμα έχει επίσης δηλώσει ότι το πρόγραμμα που δημιούργησε στον Λευκό Οίκο για να βοηθήσει τους νέους μαύρου χρώματος και λέγεται Let’sMove υπάγεται ήδη σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με το πρόγραμμα «Let Girls Learn initiative», το οποίο λάνσαρε πρόσφατα το ζεύγος Ομπάμα για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση νέων κοριτσιών ανά τον κόσμο.
Τα σχέδια των Ομπάμα αποτελούν μέρος της εξέλιξης της ζωής όλων των πρώην προέδρων, έγραψε στην Washington Post ο Burton Kaufman, συγγραφέας του βιβλίου «Μετά την προεδρία: από τον Ουάσινγκτον ως τον Κλίντον». «Στα πολύ παλιά χρόνια οι αμερικανοί πρόεδροι πέθαιναν μόλις εγκατέλειπαν τον Λευκό Οίκο», γράφει. Ο Ρούσβελτ, ο Αϊζενάουερ, ο Τζόνσον κανείς δεν επέζησε περισσότερα από δέκα χρόνια μετά την προεδρική θητεία. Οσο για τον Ρόναλντ Ρήγκαν, χτυπήθηκε από Αλτσχάιμερ και αποτραβήχτηκε στην Καλιφόρνια.


Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον αποτραβήχτηκε στα κτήματά του, όπως και ο Τόμας Τζέφερσον ο οποίος συνέβαλε στην κατασκευή του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. Κάποιοι άλλοι συνέχισαν την πολιτική δράση με ενεργό τρόπο. Αυτή είναι η περίπτωση του Τζον Κουίνσι Ανταμς, ο οποίος ήταν υποψήφιος για γερουσιαστής το 1830, λίγο αφότου εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο.
Σήμερα οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ «κερδίζουν πάρα πολλά χρήματα», γράφει ο Burton Kaufman. «Μπορούν με μερικές ομιλίες να κερδίσουν τόσα λεφτά όσα ο Χάρι Τρούμαν δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί» εκτιμά από την πλευρά του ο Mark Updegrove, ο οποίος έχει γράψει το βιβλίο «Δεύτερη πράξη: η ζωή και οι συνήθειες των προέδρων μετά τον Λευκό Οίκο». «Ο Τρούμαν πίστευε ότι αν δεχόταν χρήματα από τις επιχειρήσεις θα λέρωνε το όνομα που είχε ως πρόεδρος», γράφει. Αντίθετα, ο Τζέραλντ Φορντ, ο οποίος είχε ανάγκη να κερδίσει το ψωμί του μετά τον Λευκό Οίκο δεν δίσταζε να τηλεφωνήσει σε μερικούς επιχειρηματίες μεγάλων εταιρειών.
Αυτό το θέμα της αμοιβής των πρώην προέδρων βρέθηκε πρόσφατα στην καρδιά μιας μεγάλης συζήτησης γύρω από το Ιδρυμα Κλίντον. Ο Μπιλ Κλίντον είχε μαζέψει πολλά χρήματα για το φιλανθρωπικό του έργο αλλά οι επικριτές του ισχυρίστηκαν ότι ορισμένα ποσά προέρχονταν από αμφιβόλου ήθους πηγές, όταν η σύζυγός του Χίλαρι ανακοίνωσε το ενδιαφέρον της για το Λευκό Οίκο.


Πριν από αυτόν, και ο Τζίμι Κάρτερ είχε ένα διεθνές Ιδρυμα το οποίο συνέλεγε χρήματα για να κατασκευάσει ένα άλλο ίδρυμα για την διακίνηση της πολιτικής του ατζέντας. Το Center Carter θεωρείται «ένα κέντρο δημόσιας πολιτικής μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για την καταπολέμηση των ασθενειών, της φτώχειας, των διενέξεων και της βίας στον κόσμο». Χάρη σε αυτό το Ιδρυμα ο Τζίμι Κάρτερ παρέμεινε ένα πολιτικό δημόσιο πρόσωπο με διεθνή απήχηση και ανάμειξη. Το 2002 έλαβε μάλιστα το Νόμπελ Ειρήνης.

Σπίτι στη Χαβάη;

Το διάσημο αμερικανικό σάιτ Politico έγραψε ότι δεν αποκλείεται οι Ομπάμα να μείνουν τελικά στη Χαβάη, όπου ο Μπαράκ γεννήθηκε και έζησε ως την ηλικία των 19 ετών. Σύμφωνα με το ίδιο σάιτ, στο Waimanalo της Χαβάης υπάρχει μια κατοικία η οποία πουλήθηκε πρόσφατα για 8,7 εκατομμύρια δολάρια. Η πώληση έγινε από τον Seth Madorsky, δικηγόρο του Σικάγου και στενό φίλο του Ομπάμα.



Η πώληση διοργανώθηκε από το γραφείο Marty Nesbitt, έναν άλλο φίλο του αμερικανού προέδρου από τα παλιά. Οι φήμες που κυκλοφορούν λένε ότι αυτή η κατοικία περιήλθε στα χέρια του ζεύγους Ομπάμα, ο οποίος, όπως έκανε ακριβώς και ο Τζορτζ Μπους, χρησιμοποίησε έγκυρες πηγές για να αποκτήσει ιδιόκτητα σπίτια, εντελώς ανώνυμα, πριν εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο.


Πηγή: Τι δουλειά θα κάνει πραγματικά ο Μπαράκ Ομπάμα μετά τον Λευκό Οίκο [εικόνες] | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/news/274542/ti-doyleia-tha-kanei-pragmatika-o-mparak-ompama-meta-ton-leyko-oiko-eikones#ixzz4Che167WC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου