Παρασκευή, Ιουνίου 17, 2016

Κρυφό σχέδιο πώλησης του ΑΔΜΗΕ στο νέο Μνημόνιο...

Το ενδεχόμενο πώλησης του 100% του Δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) σε ιδιώτες κρύβει το νέο «συμπληρωματικό» Μνημόνιο. Το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Πέμπτη, επιβεβαιώνει την αποκάλυψη του «Μνημονίου 3,5» από το TPP τον Απρίλιο, παρά τις...

επίμονες διαψεύσεις κυβέρνησης και φιλικών ΜΜΕ. Όπως αναφέρεται για πρώτη φορά επίσημα, εάν οι δανειστές κρίνουν πως υπάρχει «ελλιπής πρόοδος μέσα στο 2016», τότε η κυβέρνηση υποχρεώνεται να προχωρήσει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ μέσα στο 2017, κίνηση με σοβαρές συνέπειες για το δημόσιο συμφέρον

Ο ΑΔΜΗΕ είναι θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ και μια κερδοφόρα δημόσια επιχείρηση, που δεν χρηματοδοτείται από το ελληνικό κράτος ή τη ΔΕΗ και παράγει σταθερά ετήσια έσοδα άνω των 50 εκατ. Ευρώ. Σύμφωνα με πηγές με γνώση επί του θέματος, πιθανή ιδιωτικοποίηση του θα προκαλέσει ένα «ντόμινο» εξελίξεων: Το κράτος θα χάσει έναν πυλώνα σταθερών εσόδων, ενώ η πώληση θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, με πιθανότερες συνέπειες την αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και την ιδιωτικοποίηση της ίδιας της ΔΕΗ (το 17% της οποίας βρίσκεται στο σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ).

H επίσημη συμφωνία

Η διατήρηση του 51% του ΑΔΜΗΕ υπό τον έλεγχο του Δημοσίου αποτέλει «κόκκινη γραμμή» σύμφωνα με την κυβέρνηση, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης έχει επανειλημμένα τονίσει ότι διαπραγμάτευση για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει κλείσει και ότι το Δημόσιο θα κρατήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών, παρά τις έντονες πιέσεις των δανειστών. Η πεποίθηση αυτή ενισχύθηκε και από το γεγονός ότι, στο πολυνομοσχέδιο μετα προαπαιτούμενα που υπερψηφίστηκε στις αρχές Ιουνίου κατατέθηκε τροπολογία για τον ΑΔΜΗΕ που περιέχει το κυβερνητικό σχέδιο, χωρίς να αναφέρεται η εναλλακτική. Στη Βουλή δεν έχει γίνει η παραμικρή αναφορά στην ύπαρξη διαφορετικού σχεδίου στον τομέα της ενέργειας, ζήτημα που μαζί με την πιθανή ιδιωτικοποίηση του νερού αποτελούν «ταμπού».

Το σχέδιο που τίθεται άμεσα σε εφαρμογή προβλέπει την πώληση του 20% του Δικτύου σε ιδιώτη και τη διάθεση ποσοστού 29% των μετοχών στο χρηματιστήριο. Όσον αφορά το μάνατζμεντ, το κράτος θα έχει την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος θα επιλέγεται σε συμφωνία με το «στρατηγικό επενδυτή». Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο οι προθεσμίες είναι ιδιαίτερα αυστηρές: Η κυβέρνηση πρέπει να εγκρίνει τη διάθεση του 20% μέχρι τον επόμενο μήνα, ενώ μέχρι τον Οκτώβριο θα πρέπει να έχει βρεθεί ο προτιμώμενος επενδυτής.

Αλλά...

Ωστόσο σε αντίθεση με την κυβερνητική ρητορική, η πρόβλεψη για πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ είναι ακόμα ορατή. Στο νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιοαναφέρεται ότι «εάν οι θεσμοί, έχοντας συμβουλευτεί τις ελληνικές αρχές, αποφανθούν ότι υπάρχει ελλιπής πρόοδος για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας το 2016, ιδιαίτερα σε σχέση με τον προσδιορισμό και την απόκτηση από το στρατηγικό επενδυτή, το ελληνικό Δημόσιο θα ανακοινώσει μέχρι τον Οκτώβριο του 2016 την ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την πώληση όλων των μετοχών της ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ, μέχρι το Δεκέμβριο του 2016 και την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ το 2017»

Επομένως είναι στο χέρι των δανειστών να κρίνουν, στην επόμενη αξιολόγηση, εάν το υπάρχον σχέδιο προχωράει όπως θα έπρεπε και να ζητήσουν βάσει της (αόριστης) αναφοράς για «ελλιπή πρόοδο» την πώληση του 100% του Δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, με ταχύτατες διαδικασίες μέσα στο επόμενο έτος. Δεδομένου ότι η ιδιωτικοποίηση του ρεύματος αποτελεί χρόνια επιδίωξη τους, φαντάζει εξαιρετικά πιθανό το σενάριο το θέμα να επανέλθει στη διαπραγμάτευση του φθινοπώρου, με τον μανδύα των «νέων απαιτήσεων».

Το σίγουρο είναι ότι το θέμα δεν έχει κλείσει. Το πρώτο «καμπανάκι» γι αυτό ήταν η απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης μετά την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου. «Το σχέδιο περιλαμβάνει προσθήκη που προβλέπει την εφαρμογή εναλλακτικών δομικών μέτρων σε περίπτωση που δεν απορροφηθούν από την αγορά οι δημοπρατούμενες ποσότητες στο συγκεκριμένο διάστημα που ορίζεται σε αυτο«», μολονότι κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν στα όσα ψηφίστηκαν από τη Βουλή...

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο του Θάνου Καμήλαλη




Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου