Παρασκευή, Ιουνίου 24, 2016

ΝΑΙ ΜΕΝ ΚΥΡΙΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΑΛΛΑ....

Συνήθως οι κυβερνήσεις αλλάζουν τους εκλογικούς νόμους, όταν προβλέπουν ότι με εκείνους που ισχύουν, δεν εκλέγονται.
Ράβουν με απλά λόγια, κοστούμια στα μέτρα τους. Υπό την έννοια αυτή, έχει δίκιο απόλυτο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που σαφώς ήταν κάθετα αρνητικός, σε οποιαδήποτε ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Το παιγνίδι όμως του εκλογικού νόμου, που παίζει η εκάστοτε κυβέρνηση, όταν στριμώχνεται...
δεν έχει μόνον την κύρια ουσιαστική παράμετρο του να εξέλθει και πάλι νικήτρια ή να αυξήσει τις πιθανότητες να εκλεγεί στις επόμενες εκλογές, με αλλαγή του νόμου.
Σχετίζεται και με τις ισορροπίες, μεταξύ των άλλων πολιτικών δυνάμεων του τόπου, που έτσι όπως έχουν έλθει τα πράγματα, παίζουν τον ρόλο του χρυσού μπαλαντέρ, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας.

Υπό την έννοια αυτή, η σταθερή θέση της Νέας Δημοκρατιας, όχι αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι ορθή.
Όμως σε εντελώς δεύτερο πλάνο, θα έπρεπε να διαμορφώσει μια πολιτική, σε περίπτωση αλλαγής του εκλογικού νόμου, πολιτική εναλλακτικών προτάσεων, σε σχέση με αυτό το πράγμα που ονομάζει απλή αναλογική, ο κ. Αλέξης Τσίπρας.
Κυρίως για να αποδυναμώσει τις όποιες κινήσεις, θα κάνει ο Σύριζα, μέσω των αλλαγών του εκλογικού νόμου, για να κερδίσει συμμαχίες στο πολιτικό σκηνικό ή να ξεκινήσει τις διαδικασίες γι' αυτές τις συμμαχίες.

Θα ήταν καλό πλην της σταθερής στάσεως, όχι αλλαγή του εκλογικού νομου, να υπάρχει κι ένα άλλο έξυπνο, εναλλακτικό σχέδιο, που να στηρίζεται σε αυτό που ακριβώς ο Σύριζα, που είχε υπολογίσει την άρνηση της Νέας Δημοκρατιας, επιχειρεί να κάνει; Να αποκλεισθούν οι Συμμαχίες. Με ένα εναλλακτικό σενάριο..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου