Παρασκευή, Ιουλίου 01, 2016

Το απόγευμα η κρίσιμη απόφαση για το μέλλον της Μαρινόπουλος

Συζητούνται στο Πρωτοδικείο οι αιτήσεις για προσωρινή προστασία του Ομίλου - Υπερ της έγκρισης του αιτήματος τράπεζες, εργαζόμενοι, ΙΚΑ και το 45% των πιστωτών - Αρνητικό το Δημόσιο - Η επιστολή «ενδιαφέροντος» με αστερίσκους από την Σκλαβενίτης

Ξεκίνησε, μέσα σε ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, η συζήτηση των τεσσάρων αιτήσεων του Ομίλου «Μαρινόπουλος», για την έκδοση... προσωρινής διαταγής προστασίας έως την εκδίκαση των προσφυγών του Ομίλου για την υπαγωγή του στο άρθρο 99.

Το δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του για την Μαρινόπουλος ΑΕ μετά τις 17:30 (σε εξέλιξη βρίσκεται η εξέταση του αιτήματος των άλλων τριών εταιρειών του ομίλου).

Στο δικαστήριο ασκήθηκε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των αιτήσεων της «Μαρινόπουλος» για προσωρινή προστασία, από το ελληνικό Δημόσιο, τράπεζες όπως η Πανγκρήτια, η Επενδυτική Ακινήτων της Εθνικής Τράπεζας Πανγαία, το σωματείο εργαζομένων, το ΙΚΑ, αλλά και μεμονωμένες επιχειρήσεις.

Με την έναρξη της συζήτησης, οι δικηγόροι επεσήμαναν πως υπήρξε συμφωνία της επιχείρησης με τους εργαζόμενους να εξαιρεθούν από την προσωρινή διαταγή, ώστε να έχουν δυνατότητα εάν δεν πληρώνονται να προχωρούν σε ενέργειες κατάσχεσης.

Σημειώνεται, ότι οι τέσσερις αιτήσεις υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 99 αναμένεται να συνεκδικαστούν τον Σεπτέμβριο.

Η συζήτηση ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου συνεχίζεται.

Με δεδομένη την κοινωνική, οικονομική και πολιτική «πίεση», αλλά και το εύρος της αλυσίδας και του ανοίγματος αυτής στην οικονομία, παράγοντες της αγοράς εκφράζουν τις αμφιβολίες τους αν το δικαστήριο μπορεί να λάβει διαφορετική απόφαση απ’ αυτή της αποδοχής της προσωρινής διαταγής για την προστασία της Μαρινόπουλος και των τριών συγγενικών με αυτήν εταιρειών, από τους πιστωτές τους.

Στηρίζουν το αίτημα τράπεζες, εργαζόμενοι, ΙΚΑ και το 45% των πιστωτών - «Οχι» από το Δημόσιο

Σύμφωνα με τους δικηγόρους της Μαρινόπουλος υπέρ του αιτήματος της Μαρινόπουλος ΑΕ να τεθεί σε προστασία έχει ταχθεί το 42,16% των πιστωτών, ποσοστό που ανεβαίνει στο 45% αν συνυπολογιστεί η Πανγαία (σ.σ. υπάρχει διχογνωμία για το πραγματικό ύψος των οφειλών της τελευταίας). Ελάχιστη προϋπόθεση είναι να συμφωνήσει το 40% των πιστωτών.

Παράλληλα η πλευρά των τραπεζών στήριξε το αίτημα για την υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα (ήδη πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των αιτήσεων του ομίλου για την χορήγηση προσωρινής προστασίας άσκησαν μεταξύ άλλων η Παγκρήτια η Πανγαία το ΙΚΑ κ.ά).



Εκπληξη πρώτου μεγέθους ήταν η στάση του Δημοσίου το οποίο τάχθηκε κατά της παροχής προστασίας στην Μαρινόπουλος.

Είναι γνωστό ότι για το θέμα της Μαρινόπουλος έχουν γίνει αλλεπάλληλες συσκέψεις και επαφές εκ μέρους της κυβέρνησης, που παρακολουθεί το θέμα από πολύ κοντά. Μάλιστα, τον συντονισμό από κυβερνητικής πλευράς φέρονται να έχουν αναλάβει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης,με στόχο να αποτραπεί ένα ναυάγιο που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην αγορά. Μαζί τους αναμένεται να συνταχθεί και μεγάλο μέρος των προμηθευτών, ιδίως δε οι μεγάλες εταιρίες που έχουν και τα μεγάλα ανοίγματα με τη Σκλαβενίτης, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Η επιστολή «ενδιαφέροντος» της Σκλαβενίτης

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της Μαρινόπουλος μετά και την επιβεβαίωση από την πλευρά της Σκλαβενίτης μέσω επιστολήςπου έστειλε στο Πρωτοδικείο ότι διερευνά τις πιθανότητες συμμετοχής της στις διαδικασίες εξυγίανσης της εταιρείας με βάση τον πτωχευτικό κώδικα, σε συνεργασία πάντοτε με τους πιστωτές και τις δανείστριες τράπεζες, δημιουργεί νέα δεδομένα.

Η επιστολή της Σκλαβενίτης δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, αλλά κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασιας στο Πρωτοδικείο.

Να σημειωθεί ότι μέσω της συγκεκριμένης επιστολής η αλυσίδα Σκλαβενίτης, δεν αναλαμβάνει καμία δέσμευση, ωστόσο και μόνο η ύπαρξη της επιστολής, διαμορφώνει το πλαίσιο των επόμενων 60 κρίσιμων ημερών, που θα κρίνουν το μέλλον όχι μόνο για τον χειμαζόμενο όμιλο Μαρινόπουλο, τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές αυτού αλλά και για την εθνική οικονομία συνολικά.

Πιο συγκεκριμένα η Σκλαβενίτης γνωστοποίησε με επιστολή προς τη διοίκηση της Μαρινόπουλος ότι «με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ελληνική οικονομία και αγορά, διερευνά τις πιθανότητες συμμετοχής της στις διαδικασίες που άνοιξε η Μαρινόπουλος, με την αίτηση υπαγωγής της στον πτωχευτικό κώδικα, «σε συνεργασία πάντοτε με τους πιστωτές και τις δανείστριες τράπεζες"». Οι προϋποθέσεις που βάζει είναι:



- Διαμόρφωση αποδεκτής συμφωνίας με τους υφιστάμενους μετόχους και τις τράπεζες
- Η διενέργεια οικονομικού, νομικού και φορολογικού ελέγχου (due diligence)
- Oι εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και οι τυχόν εξ αυτών απορρέουσες ρυθμίσεις
- Η διατήρηση των υφιστάμενων λειτουργιών και του δικτύου καταστημάτων της Μαρινόπουλος
- Λοιπές συνθήκες που είτε θα διαπιστωθούν, είτε θα διαμορφωθούν κατά τη χρονική διάρκεια της διαδικασίας εξυγίανσης.

Η Μαρινόπουλος παίρνει με το μέρος της τους εργαζόμενους

Στο μεταξύ η διοίκηση της Μαρινόπουλος έσπευσε να πάρει με το μέρος της τους εργαζόμενους. Οπως ανακοίνωσε κατέληξε σε συμφωνία ώστε να εξαιρεθούν ρητά όλες οι απορρέουσες απαιτήσεις που προκύπτουν από σχέσεις εργασίας κατά την σημερινή εκδίκαση για το αίτημα υπαγωγής της σε διαδικασία εξυγίανσης. Παράλληλα διαβεβαιώνει ότι όλες οι εταιρίες της Μαρινόπουλος ΑΕ θα συνεχίσουν την καταβολή των πάσης φύσεως δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζομένων σύμφωνα με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου