Δευτέρα, Ιουλίου 25, 2016

Οι τρεις επόμενοι «σταθμοί» Τσίπρα: Συνταγματική αναθεώρηση, «μάχη» για την εξεταστική, κοινωνικό πακέτο.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Από πρόταση για συνταγματική αναθεώρηση μέχρι και ανακοινώσεις για το κοινωνικό πακέτο περιλαμβάνει η κυβερνητική ατζέντα της εβδομάδας που ξεκινά, ενώ θα παρεμβληθεί η «μάχη» στη βουλή, στη συζήτηση για το αίτημα της ΝΔ...
για εξεταστική για το Plan X Βαρουφάκη.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκουν μέσα από το μπαράζ πρωτοβουλιών - σε όλα τα επίπεδα- να βγουν κερδισμένοι τόσο σε επίπεδο ουσίας καθώς και πεδίο των εντυπώσεων.

Σε πρώτο πλάνο, θα βρεθούν:
Οι προτάσεις Τσίπρα για την αναθεώρηση του Συντάγματος
Η συζήτηση στη Βουλή την Τρίτη, μετά το αίτημα της ΝΔ για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής με αντικείμενο τη διερεύνηση ενδεχόμενων πολιτικών και ποινικών ευθυνών της κυβέρνησης ΣΡΥΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης του 2015
Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, την Τετάρτη, που αφορούν στο κοινωνικό πακέτο

«Πυρετός» για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Τα αποκαλυπτήρια της κυβερνητικής πρότασης, η οποία θα ανοίξει και το δημόσιο διάλογο για τη Συνταγματική αναθεώρηση, θα γίνουν αύριο στις 8 το απόγευμα. Στις προτάσεις Τσίπρα, κατά πληροφορίες του iefimerida.gr βρίσκονται μεταξύ άλλων:


Τα λαϊκά δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία
Η απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, όταν δεν μπορεί να συγκεντρώσει σε δύο ψηφοφορίες 200 ψήφους
Η μερική αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας
Η εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας
Ο διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας
Η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών
Η αλλαγή στην άρση της ασυλίας των βουλευτών

Η όλη συζήτηση θα συνεχιστεί σε δεύτερο χρόνο στη Βουλή μέσω συγκρότησης Επιτροπής που θα επιφορτιστεί με το έργο να καταλήξει στη δικής της «χάρτα». Από την κυβέρνηση πάντως προϊδεάζουν για μια αναθεώρηση που έχει στόχο να εισάγει «θεσμούς ενίσχυσης της δημοκρατικής συμμετοχής, να ενδυναμώνει το κοινοβούλιο και όχι την εκτελεστική εξουσία, κατοχυρώνοντας τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών και ενισχύοντας το κράτος Δικαίου».

Ξανά στη Βουλή για την εξεταστική
Μία ημέρα μετά, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να διασταυρώσουν εκ νέου τα ξίφη τους, με αφορμή τη συζήτηση του αιτήματος για εξεταστική που κατέθεσε η ΝΔ για το λεγόμενο «Plan X» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Το περιβάλλον Τσίπρα προϊδεάζει για σκληρό ροκ, και όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να αφήσει εκτός κάδρου τον Κυριάκο Μητσοτάκη «καρφώνοντας» Νέα Δημοκρατία αλλά και το ΠΑΣΟΚ για τις ευθύνες που φέρουν για την οικονομία της χώρας.

Κοινωνική ατζέντα και ισοδύναμα για το ΕΚΑΣ
Την προσεχή Τετάρτη ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας με ομιλία του στο ΚΥΣΚΟΙΠ θα ανακοινώσει δράσεις και πρωτοβουλίες που ενισχύουν το κοινωνικό κράτος, σε μια προσπάθεια η κυβέρνησή του να αφήσει τη σφραγίδα στον τομέα της κοινωνικής προστασίας.

Τέλος, εκκρεμεί η ανακοίνωση των μέτρων για την κάλυψη των απωλειών από την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Πλήρης αναπλήρωση με δεδομένο το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο δεν μπορεί να υπάρξει σε καμία περίπτωση, κατά συνέπεια προκρίνονται άλλες λύσεις.



Πηγή: Οι τρεις επόμενοι «σταθμοί» Τσίπρα: Συνταγματική αναθεώρηση, «μάχη» για την εξεταστική, κοινωνικό πακέτο | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/news/279929/oi-treis-epomenoi-stathmoi-tsipra-syntagmatiki-anatheorisi-mahi-gia-tin-exetastiki#ixzz4FLTYAbTZ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου