Πέμπτη, Ιουλίου 28, 2016

Παγώνει η Άγκυρα τη συμφωνία για το προσφυγικό...

 Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση προς την Αθήνα, οι αξιωματούχοι ανακλήθηκαν επειδή είχαν γκρι και πράσινα (διπλωματικά) διαβατήρια - Ερωτηματικά για τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας

Εμπλοκή στη συμφωνία της Ε.Ε με την Τουρκία για το προσφυγικό ή απόφαση που σχετίζεται.... με την απόπειρα πραξικοπήματος; Σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα καλούνται να απαντήσουν οι ελληνικές αρχές μετά την εσπευσμένη ανάκληση των Τούρκων παρατηρητών στα ελληνικά νησιά στο πλαίσιο της συμφωνίας της Ε.Ε.


Στις 21 Ιουλίου οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν ότι οι Τούρκοι παρατηρητές θα έπρεπε να επιστρέψουν άμεσα στη βάση τους κάτι που έγινε την ίδια κιόλας ημέρα. Στην ενημέρωση που ζήτησε η ελληνική πλευρά έλαβε την απάντηση ότι σύντομα θα τοποθετηθούν νέοι παρατηρητές κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τις προθέσεις της Τουρκίας και αν δηλαδή μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα έχει αλλάξει κάτι στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Με ανακοινώσεις η τουρκική πλευρά τοποθετεί το ζήτημα στην απόφαση που έχει λάβει η τουρκική κυβέρνηση να ανακληθούν όλοι οι Τούρκοι που διαθέτουν γκρι και πράσινα διαβατήρια και βρίσκονται εκτός Τουρκίας ωστόσο δεν διευκρινίζεται αν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής στο προσφυγικό ή έχει να κάνει με την πιθανή εμπλοκή κάποιων Τούρκων αξιωματούχων στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μεγαλύτερο μέρος της ομάδας των Τούρκων παρατηρητών ήταν υπάλληλοι του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών και της υπηρεσίας ασύλου, δεν ήταν δηλαδή στρατιωτικοί και άρα δεν υπάρχει κάποια εξήγηση για αν και τι είδους συμμετοχή μπορεί να είχαν στο πραξικόπημα. Την ίδια ώρα οι Έλληνες παρατηρητές παραμένουν στην Τουρκία και όπως λένε πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η συμφωνία Ε.Ε- Τουρκίας για το προσφυγικό συνεχίζει να υφίσταται παρά την ανάκληση των Τούρκων παρατηρητών.




Προβληματισμός στην Αθήνα

Αν και η Ελλάδα δεν κάνει λόγο επίσημα για υπαναχώρηση στην εφαρμογή της συμφωνίας, υπάρχει σίγουρα αγωνία για το κατά πόσο θα συνεχίσει να εφαρμόζεται. Η Ελληνική Αστυνομία έχει υποβάλει προς τις τουρκικές αρχές αρκετά αιτήματα για επανεισδοχή με το καθεστώς που ίσχυε πριν από τη συμφωνία, για τα οποία όμως δεν έχει λάβει απάντηση.

Μάλιστα κάποιοι αναρωτιούνται για το κατά πόσο θα γίνει πράγματι η αντικατάσταση των αξιωματούχων.



Ερντογάν: Είχε εκφράσει δυσαρέσκεια για την στάση της ΕΕ στη συμφωνία

Την Τρίτη 26 Ιουλίου ο Ερντογάν επιτέθηκε έξαλλος στην Ευρωπαϊκή Ενωση γιατί δεν τηρεί τις υποσχέσεις της όσον αφορά στη χρηματοδότηση της Τουρκίας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Με συνέντευξη που παραχώρησε, υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι ειλικρινείς, καθώς έχουν δώσει υποσχέσεις τις οποίες δεν τηρούν. Η Τουρκία, συνέχισε, έχει δαπανήσει περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια για τα τρία εκατομμύρια προσφύγων που φιλοξενεί, ενώ δεν έχει λάβει σχεδόν καμία βοήθεια από την ΕΕ, παρά μόνο συμβολικά ποσά, 1-2 δισεκατομμύρια, ενώ του έχουν υποσχεθεί τρία δισεκατομμύρια ευρώ. «Εμείς τηρούμε τις υποσχέσεις μας. Αλλά έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους οι Ευρωπαίοι;», διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος και ζήτησε εκ νέου την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους.

Όταν ερωτήθηκε από ποιόν περιμένει τη χρηματοδότηση, επισημαίνει ότι πρόκειται για υποχρέωση που έχει αναλάβει συνολικά η ΕΕ, και αναφέρει: «Ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση. Ήδη υπήρξε μια στήριξη 400 εκατομμυρίων. Ποιός τα πήρε; Το ελληνικό κράτος. Εμείς δεν θέλουμε αυτή τη βοήθεια για το δικό μας κράτος, αλλά για τους πρόσφυγες οι οποίοι ζουν στην Τουρκία. Και δεν έχουμε πρόβλημα με το αν μας έδωσαν ή όχι αυτά τα χρήματα. Εμείς θα συνεχίσουμε να φροντίζουμε τους Σύρους και τους Ιρακινούς πρόσφυγες», υπογράμμισε και έκανε λόγο για ηθικό ζήτημα των Ευρωπαίων που κλείνουν τα σύνορά τους, διερωτώμενος τί θα συνέβαινε αν η Τουρκία επέτρεπε να φύγουν οι πρόσφυγες που φιλοξενεί.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου