Τρίτη, Ιουλίου 12, 2016

ΑΥΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ! Συνάντηση Κατρούγκαλου-κοινωνικών φορέων – Τι ζητούν οι δανειστές και τι εργοδότες-εργαζόμενοι

Ξεκινά σήμερα ο διάλογος του υπουργείου Εργασίας με τους κοινωνικούς φορείς για την υπογραφή κειμένου συμφωνίας, ώστε να μην υπάρξουν αλλαγές στο ύψος του κατώτατου μισθού, των συλλογικών συμβάσεων αλλά και στο καθεστώς απολύσεων. Η συζήτηση θα διεξαχθεί στη σκιά της δημοσιοποίησης των απαιτήσεων ....των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ για επώδυνες αλλαγές στους παραπάνω τομείς.

Η δημιουργία ενιαίου μετώπου εργοδοτών – εργαζομένων και κυβέρνησης έναντι των δανειστών είναι ο στόχος του υπουργείου, τη στιγμή που οι δανειστές ζητούν ανατροπές σε επτά σημαία και επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, με δηλώσεις του, ξεκαθάρισε ότι, η Αθήνα δεν θα δεχτεί να τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τίποτε άλλο, πέραν των ζητημάτων που η ίδια θέτει. Δηλαδή, την ενδυνάμωση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την εξουδετέρωση της προσήλωσης του ακραίου φιλελευθερισμού του ΔΝΤ, όσο αφορά στις ομαδικές απολύσεις και τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο.

Οι δανειστές, από την πλευρά τους, ζητούν την κατάργηση των επιδομάτων και των προσαυξήσεων, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού και την αύξηση του ανώτατου ορίου των ομαδικών απολύσεων, από το 5% στο 10%, με παράλληλη κατάργηση της δυνατότητας άσκησης βέτο εκ μέρους του εκάστοτε Υπουργού Εργασίας.

Για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, η κυβέρνηση εξετάζει τη διατήρηση του ποσοστού στα σημερινά επίπεδα, με απλή γνωστοποίηση των απολύσεων στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Όπως επίσης και την ενίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας, μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και στις αμοιβές, την αλλαγή της διαδικασίας λήψης αποφάσεων για την πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων, όπως και την αναθεώρηση του τρόπου χρηματοδότησης και λειτουργίας των συνδικάτων.

Τέλος, την καθιέρωση του lock out (ανταπεργία) με διπλή μορφή. Δηλαδή, το αμυντικό lock out, το οποίο θα δίνει το δικαίωμα σε μια επιχείρηση να προστατεύει χώρους και υλικοτεχνική υποδομή, κλείνοντας ορισμένα τμήματα και το επιθετικό lock out, την πλήρη αναστολή όλων των δραστηριοτήτων για μείωση της ζημίας, σε καταχρηστικές απεργίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου