Παρασκευή, Ιουλίου 29, 2016

Το προφίλ των ξένων μαχητών του ISIS - Από ποιες χώρες προέρχονται


Λεπτομερέστατο προφίλ του «μέσου» μαχητή του ISIS σκιαγραφεί νέα έρευνα αμερικανικού ινστιτούτου.

Αν και υπάρχουν πολλές έρευνες για τα αίτια που οδηγούν τους ξένους στο Ισλαμικό Κράτος, το think tank New America Foundation συγκέντρωσε πληροφορίες για το στατους, οικονομικό, θρησκευτικό, οικογενειακό, καταγωγή κτλ. των ξένων μαχητών..... «ρίχνοντας φως» στο υπόβαθρο των ανθρώπων αυτών.

Κατά μέσο όρο, οι ξένοι πολεμιστές που στρέφονται στον ISIS είναι νέοι, ελεύθεροι, με μικρή πρόσβαση σε πόρους ή την αγορά εργασίας ώστε να ξεκινήσουν έτσι οικογένεια, ενώ ασπάζονται μια «ελαφρώς πιο συντηρητική» προσέγγιση για το Ισλάμ.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότεροι από αυτούς, πριν φύγουν για τη Συρία ή το Ιράν, δεν έχουν μεγάλη εμπειρία ή γνώση για τις ξένες χώρες. Ενδεικτικά, το 25% δεν έχει φύγει ποτέ από την πατρίδα του και μόνο το 14% έχει επισκεφτεί πάνω από τρεις ξένες χώρες.

Από πού προέρχονται









Η έκθεση σημειώνει ότι πολλοί προέρχονται από περιοχές με μακρά ιστορία αντίστασης στο κράτος, όπως η περιοχή Σιντζιάνγκ στην Κίνα και η Ντέρνα στη Λιβύη.

Με βάση τον πληθυσμό, πάντως, το Λονδίνο, έρχεται στην έβδομη θέση.

Ειδικά στην Ντέρνα της Λιβύης, όπου καταγράφεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το Ισλαμικό Κράτος, η μέση ηλικία των νέων που αποφασίζουν να «καταταγούν» είναι μεταξύ 22-24 ετών.

Η έκθεση καταλήγει ότι αυτό που ωθεί περισσότερο τους νέους αυτούς να φύγουν, είναι η φτώχεια, ενώ την ίδια στιγμή προειδοποιεί ότι μπορεί ο πόλεμος στη Συρία και το Ιράκ να τελειώσει, αλλά οι μαχητές αυτοί μπορεί να γυρίσουν στις πατρίδες τους και να συνεχίσουν τη «μάχη» από εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου