Σάββατο, Αυγούστου 20, 2016
Κατερίνα Στεφανίδη – Από την ξενιτιά στην Αμερική και τις σπουδές, στο γάμο και το χρυσό μετάλλιο
Από το 2009 είχε ανοίξει ο δρόμος για το χρυσό του 2016
Είναι μια από τις πολλές Ελληνίδες που στον καιρό της κρίσης αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα της και να αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό. Η Κατερίνα Στεφανίδη, από τις μακρινές.... Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όπου είναι πλέον η «έδρα» της, έκανε περήφανη την Ελλάδα, υψώνοντας τη γαλανόλευκη στα... 4,85μ.
Η 26χρονη πρωταθλήτρια, η οποία υποστηρίζεται από τον Stoiximan, πήρε μια δύσκολη απόφαση το 2009. Να αφήσει την Ελλάδα, στην οποία η κρίση είχε αρχίσει να κάνει τα πρώτα της βαριά βήματα και να αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Η αγάπη για το άλμα επί κοντώ δεν είχε σβήσει όμως παράλληλα θα μπορούσε να σπουδάσει Βιολογία, στο φημισμένο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
Σε ηλικία 19 ετών, οι σπουδές και ο αθλητισμός έτρεχαν σχεδόν παράλληλα, όμως οι εμφανίσεις της με τα χρώματα του Πανεπιστημίου άρχισαν να δείχνουν τι θα ακολουθούσε. Το 2014 αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Ελλάδας και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ζυρίχης.
Η Στεφανίδη, η οποία σε ηλικία 15 ετών ξεπέρασε τα 4,37 και πέτυχε την κορυφαία επίδοση όλων των εποχών παγκοσμίως για την ηλικία της, ξεκίνησε τη δική της οικογένεια, όταν στο πρόσωπο του προπονητή της Μίτσελ Κρίερ, βρήκε τον άνθρωπο με τον οποίο ήθελε να μοιραστεί το υπόλοιπο της ζωής της. Οι δυο τους γνωρίστηκαν στο Φοίνιξ της Αριζόνα, όπου η Κατερίνα είχε πάει να αγωνιστεί σε αγώνες. Γρήγορα έγιναν φίλοι, στη συνέχεια ήρθε ο έρωτας και τον Μάιο του 2015, ο γάμος!
Οχι μόνο όμως δεν άφησε πίσω της την Ελλάδα, ζώντας με μια εντελώς αμερικανική κουλτούρα αλλά αντίθετα όπως η ίδια έχει παραδεχθεί σε παλαιότερες συνεντεύξεις της. μύησε τον αγαπημένο της σε όλες τις ελληνικής συνήθειες, όπως την ελληνική κουζίνα. Η μητέρα της ήταν αυτή άλλωστε που του έμαθε να φτιάχνει παστίτσιο ενώ η φράση «φυσάνε ελληνικά μποφόρ» έχει μείνει ως χαρακτηριστική ατάκα στα χείλη του περιγράφοντας τις ημέρες που η Στεφανίδη στο σπίτι δεν περνά και τις πιο ήρεμες μέρες της.
Οι δυο τους περνούν τα καλοκαίρια στην Ελλάδα, την οποία η Στεφανίδη δεν αποχωρίστηκε ποτέ από την καρδιά της.
Ο Κρίερ ήταν αυτός που την βοήθησε όπως παραδέχθηκε η ίδια να κυνηγήσει όλους τους στόχους της στη ζωή. Μετά το πτυχίο στη Βιολογία και παράλληλα με το κυνήγι υψηλών διακρίσεων στο άλμα επί κοντώ, ήρθε και το μεταπτυχιακό. Τα «έτρεξε» παράλληλα στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Όπως άλλωστε σχολίαζαν και οι followers της στο Instagram σε μια φωτογραφία μέσα από την κούνια που πόσταρε η ίδια πριν περίπου ένα μήνα, το «άλμα το είχε από μικρή».
Το μεταπτυχιακό στη Νευροψυχολογία
Αν και η ίδια παραδέχθηκε πρόσφατα πως οι σπουδές της έμειναν κάπως πίσω, στα χρόνια που προσπαθούσε να εκτοξεύσει την καριέρα της στο άλμα επί κοντώ, το μεταπτυχιακό στην Νευροψυχολογία ήταν αυτό που της χάρισε και τη θέση της βοηθού καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.
Ο στόχος της άλλωστε όταν έφυγε από την Ελλάδα για τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, εξασφαλίζοντας μια ζωή μακριά από την κρίση της Ελλάδας. Οι επιτυχίες της σε διπλό ταμπλό, μόνο εύκολα δεν ήρθαν. Ομως η ίδια απέδειξε πως η πίστη στο πλάνο σου πάντα σε δικαιώνει. Με σκληρές προπονήσεις πάντα σε ανοιχτό στίβο και χωρίς ιδιαίτερη βοήθεια από την ελληνική πλευρά, η Στεφανίδη κατάφερε να χαρίσει στη χώρα της το πρώτο χρυσό μετάλλιο της ιστορίας της στο άλμα επί κοντώ. Ζητώντας μάλιστα «συγγνώμη» που ξενύχτησε τους Έλληνες!
Κι αν το μεταπτυχιακό και η θέση εργασίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα ήταν το επιστέγασμα των σπουδών της, το χρυσό μετάλλιο στο Ρίο έβαλε τη σφραγίδα για ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχει γνωρίσει ο ελληνικός αθλητισμός.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου