Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 29, 2016

Αβεβαιότητα στην αγορά εργασίας: Το 40% των Ελλήνων φοβάται ότι θα απολυθεί



Τι δείχνει έρευνα για την κατάσταση στην Ελλάδα


Αυξάνεται ο φόβος της απόλυσης των εργαζομένων στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από την έρευνα Workmonitor της Randstad για το γ' τρίμηνο του 2016. Σύμφωνα με τους άνδρες που συμμετείχαν, στην Ελλάδα....
έχουν το υψηλότερο ποσοστό φόβου απώλειας εργασίας (40%), ενώ, όσον αφορά τις γυναίκες το ποσοστό αγγίζει το 39%.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση πόσο πιθανή θεωρούν οι εργαζόμενοι την απώλεια εργασίας ή τη μη ανανέωση του συμβολαίου τους στους επόμενους έξι μήνες, το 39% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι πολύ πιθανόν, το οποίο σηματοδοτεί αύξηση της τάξης του 2% από το β' τρίμηνο του 2016.

Η ηλικιακή ομάδα με το υψηλότερο ποσοστό, όσον αφορά τον φόβο απόλυσης, είναι αυτή των 18-24 ετών (57%). Τέλος, το τμήμα των ερωτηθέντων που απάντησε ότι έχει ένα χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης είναι αυτό που εμφανίζει τον μεγαλύτερο φόβο απώλειας της εργασίας του, σε ποσοστό 42%.

Η έρευνα Workmonitor της Randstad για το γ' τρίμηνο του 2016 ασχολείται με τον ρόλο που διαδραματίζουν τα φύλα στον χώρο εργασίας, καθώς και τις ηγετικές θέσεις που αναλαμβάνουν. Ακόμα, αναλύονται στοιχεία για τον τριμηνιαίο Δείκτη Κινητικότητας, τον φόβο απώλειας εργασίας, καθώς και για την εργασιακή ικανοποίηση των Ελλήνων εργαζομένων.

Σύμφωνα με τους Έλληνες συμμετέχοντες στην τελευταία έρευνα Workmonitor, το 72% πιστεύει ότι ο εργοδότης του αντιμετωπίζει ισότιμα, τόσο τους άνδρες, όσο και τις γυναίκες. Ωστόσο, μόνο το 60% θεωρεί ότι και τα δύο φύλα υποστηρίζονται εξίσου, όταν κάνουν αίτηση για δουλειά ή όταν επιδιώκουν μία προαγωγή.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υφίστανται ακόμα διακρίσεις, λόγω φύλου στο εργασιακό περιβάλλον, καθώς το 68% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι άνδρες προτιμούνται από τις γυναίκες, όταν δύο υποψήφιοι έχουν τα ίδια προσόντα για μία θέση. Ένα ποσοστό της τάξης του 80% υποστηρίζει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες συνάδελφοι ανταμείβονται το ίδιο από τον εργοδότη τους για παρόμοιους ρόλους.

Τα πρόσφατα ευρήματα της έρευνας αποκαλύπτουν ότι η προτίμηση ανδρών για διευθυντικές θέσεις είναι πολύ υψηλή στην Ελλάδα, σε ποσοστό 80%. Στην πραγματικότητα, το 2016, το 77% δήλωσε ότι ο άμεσος προϊστάμενός του είναι άνδρας. Στην έρευνα Workmonitor για το 1ο τρίμηνο του 2013, μόλις το 52% υποστήριξε το ίδιο. Επομένως, παρατηρείται μία έντονη αλλαγή στην προτίμηση φύλου για διοικητικές θέσεις.

Το 83% συμφωνεί ότι ο άμεσος προϊστάμενος παίζει έναν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ομαδικού πνεύματος. Το 73% μοιράζεται την άποψη ότι ο άμεσος προϊστάμενος είναι υπεύθυνος για την καλλιέργεια της εταιρικής κουλτούρας με το να θέτει ο ίδιος το παράδειγμα.

Η Κική Αυγουστάτου, HR & Business Excellence Manager στη Randstad, σχολιάζει: «Το "κλειδί" είναι να παρουσιάζουν τα διοικητικά στελέχη υποδειγματική συμπεριφορά, δηλαδή να λειτουργούν ως πρότυπο με το εργασιακό ήθος τους και με τη συμπεριφορά τους. Στην τελική, οι πράξεις είναι αυτές που μετράνε, όχι τα λόγια. Στη Randstad, δουλεύουμε με το μότο "μία εταιρεία, μία κατεύθυνση" και επιδιώκουμε ένα ζωντανό και ενεργητικό περιβάλλον, δουλεύοντας ευχάριστα».

Το 88% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα προτιμά να εργάζεται σε μία ομάδα με ίση εκπροσώπηση φύλων. Παρόλα αυτά, μόνο το 68% θεωρεί ότι οι ποικιλόμορφες ομάδες σημειώνουν καλύτερα αποτελέσματα από τις ομάδες ενός φύλου. Το 25% στην Ελλάδα πιστεύει ότι είναι θετικό στοιχείο να ευνοείται το ένα φύλο αντί του άλλου, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της κάθε εταιρείας για ποικιλομορφία, ενώ το 52% δηλώνει ότι η ισότητα των φύλων αυξάνεται όσο ανεβαίνει ένας υπάλληλος στην ιεραρχία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η εργασιακή ικανοποίηση στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 1% από το προηγούμενο τρίμηνο, φτάνοντας το 65%. Το 67% των γυναικών που ερωτήθηκαν στην Ελλάδα δηλώνει ικανοποιημένο με την εργασία του, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες αγγίζει το 64%. Το τμήμα του πληθυσμού που έχει ένα μέσο επίπεδο εκπαίδευσης εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό εργασιακής ικανοποίησης, σε ποσοστό 67%.

Ο αριθμός των ανθρώπων που αναζητούν νέα απασχόληση μειώνεται ελαφρώς
Το ποσοστό των ερωτηθέντων στην Ελλάδα που αναζητά νέες θέσεις εργασίας μειώθηκε κατά 3%, φτάνοντας το 31% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016. Το υψηλότερο ποσοστό των ανθρώπων που αναζητούν νέες θέσεις εργασίας ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 55-67 ετών, σε ποσοστό 40%. Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, το 32% των γυναικών δήλωσε ότι βρίσκεται σε αναζήτηση εργασίας, ενώ αυτό το ποσοστό άγγιξε το 29% για τους άνδρες.

Το ποσοστό των εργαζομένων που άλλαξε θέση εργασίας εντός των τελευταίων έξι μηνών μειώθηκε κατά 2% και έφτασε στο 19%. Η ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών είχε τον υψηλότερο δείκτη αλλαγής απασχόλησης (29%), ενώ τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι γυναίκες άλλαξαν συχνότερα εργασία (22%). Το ίδιο ισχύει για το τμήμα των ερωτηθέντων που απάντησε ότι έχει ένα μεσαίο επίπεδο εκπαίδευσης, με ποσοστό 21%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου