Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 29, 2016

Διάλογο από μηδενική βάση ζητά ο Ιερώνυμος...

Τσίπρας: Σεβόμαστε την εκκλησία... Καμμένος: Στηρίζουμε την αρχιεπισκοπή...

Συνέχεια στην αντιπαράθεση με τον υπουργό Παιδείας έδωσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για το θέμα των Θρησκευτικών, με τον Νίκο Φίλη να απαντά σε υψηλούς τόνους και τον κυβερνητικό εταίρο... Πάνο Καμμένο να στηρίζει πλήρως τις θέσεις της εκκλησίας.

Στη νέα επιστολή του προς τον...
πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, κατηγορεί τον υπουργό ότι επιχειρηματολογεί απέναντι σε αιτήματα, που ουδέποτε προέβαλε η Εκκλησία προκειμένου να προσπεράσει τις επιφυλάξεις της ως «φανατικές, παλαιολιθικές, ή αντιδημοκρατικές». Παράλληλα ζητάει απόσυρση της κυβερνητικής πρότασης και έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση.

Παράλληλα, αναφέρεται στην επιχειρηματολογία του κ. Φίλη ότι «ή Πολιτεία αποφασίζει, σαφώς υπονοώντας ότι η Εκκλησία επιθυμεί να ποδηγετήσει στην Πολιτεία» και διερωτάται:

Άραγε στη δημοκρατική μας πατρίδα έχει χώρο η λουδοβίκεια άποψη ότι Πολιτεία είναι μόνο ο υπουργός;

Πάντως, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής προανήγγειλε τη διεξαγωγή διαλόγου για τα Θρησκευτικά, ενώ τόνισε πως την ευθύνη για το περιεχόμενο της διδασκαλίας, έχει το Ινστιτούτο πολιτικής πολιτικής, ενώ προανήγγειλε παρατηρήσεις και βελτιώσεις στο τέλος της χρονιάς. «Σεβόμαστε την εκκλησία, αναγνωρίζουμε την παρουσία της στο διάβα του χρόνου αλλά και τον διακριτό ρόλο της» είπε.

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης από την πλευρά του επέλεξε να απαντήσει στην κίνηση του αρχιεπισκόπου, σημειώνοντας πως η Πολιτεία δεν συγκρούεται με την Εκκλησία. «ξέρουμε και από το παρελθόν ότι σε μια τέτοια δεν κερδίζει καμιά πλευρά» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε επί της ουσίας στη θέση του:

Τα Θρησκευτικά από ομολογιακό μάθημα γίνεται μάθημα θρησκειών, βεβαίως με προτεραιότητα στην ορθοδοξία. Είναι ένα μάθημα όπως όλα τα άλλα και θέλουμε τον εκσυγχρονισμό τους. Η Εκκλησία προβάλλει αντιρρήσεις. Το σχολείο είναι ουδετερόθρησκο. Είναι και η πραγματικότητα της σημερινής τάξης που επιβάλλει ένα μάθημα πολυθρησκευτικό.

Πάντως, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, μετά τη συνάντησή του με τον αρχιεπίσκοπο εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στις θέσεις της εκκλησίας. «Σας διαβεβαιώ ότι και ο πρωθυπουργός δεν θέλει με κανένα τρόπο - και δεν μπορεί - να αποκοπεί η ορθοδοξία από τη διδασκαλία και την κοινωνία» είπε ο υπουργός Άμυνας στον Αρχιεπίσκοπο και τον διαβεβαίωσε ότι θα ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση, σημειώνοντας ότι τα βιβλία που θα γραφτούν και το πρόγραμμα που θα υπάρξει θα είναι κατόπιν συμφωνίας με την Εκκλησία.

«Είμαστε στη διάθεσή σας σε αυτόν τον διάλογο να γίνουν απόλυτα διακριτές οι θέσεις της εκκλησίας, οι σχέσεις της ορθοδοξίας με το έθνος και κάποιες αλλαγές που πιθανώς θα πρέπει να γίνουν», πρόσθεσε ο Π. Καμμένος ο οποίος στη συνέχεια «κάρφωσε» χωρίς να κατονομάσει τον υπουργό Παιδείας Ν. Φίλη, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτα» αυτά που ειπώθηκαν...

newpost.gr
Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου