ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ
Η άμεση επιτάχυνση στη μετεγκατάσταση των προσφύγων και η ενίσχυση της συνεργασίας με την Frontex στο Αιγαίο και τα βόρεια σύνορα, είναι ανάμεσα στα ζητήματα που θα θέσει ο πρωθυπουργός, στη «μίνι» Σύνοδο κορυφής...
στη Βιέννη.
Οι εργασίες ξεκινούν περίπου στις 12:30, με θέμα τη «βαλκανική οδό» και τη συμμετοχή 10 χωρών, της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Ουγγαρίας, της ΠΔΓΜ, της Σερβίας και της Σλοβενίας. Ακόμη θα μετάσχουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Από τις τοποθετήσεις του στη Νέα Υόρκη, από όπου έφτασε στη Βιέννη χθες το βράδυ, ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού, από κοινού, διεθνώς και σε επίπεδο ΕΕ. Στη συνέντευξή του στη Wall Street Journal, είχε ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και να βοηθήσουν την Αθήνα να διαχειριστεί τη μεταναστευτική κρίση παρά το πολιτικό κόστος, κρούοντας ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου ότι διαφορετικά θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της Ένωσης.
Στη Σύνοδο, η Ελλάδα- σύμφωνα με το ΑΠΕ- θα τονίσει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη της:
- Αμεσης επιτάχυνσης των μετεγκαταστάσεων
- Εντατικοποίησης των διαπραγματεύσεων με τις χώρες προέλευσης για επιστροφές
- Αμεσης αύξησης των στελεχών του Ευρωπαϊκού Γραφείου για το Ασυλο (EASO) για στήριξη της Υπηρεσίας Ασύλου στην χώρα μας
- Ενίσχυσης συνεργασίας με την Frontex τόσο στο Αιγαίο, όσο και στα βόρεια σύνορα της χώρας, ώστε να σταλεί το μήνυμα στους διακινητές ότι οι παράνομες οδοί έχουν κλείσει και έχουν αντικατασταθεί με νόμιμες
- Αμεσης εφαρμογή της απόφασης για Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή
Ακόμη, στις ελληνικές θέσεις είναι η αύξηση της υποστήριξης προς τις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες, ενίσχυση των επιστροφών ατόμων που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας και της επανεγκατάστασης και επαναπροώθησης όλων εκείνων που την χρειάζονται και αύξηση των πρωτοβουλιών αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτίων της μετανάστευσης.
Iδιαίτερα σημαντική εκτιμάται πως θα είναι η συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ως ηγέτη μίας άμεσα ενδιαφερόμενης χώρας, στην «μίνι» Σύνοδο Κορυφής, την οποία συγκαλεί στη Βιέννη, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν και στην οποία θα πάρουν μέρος και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος και οι πρωθυπουργοί Αλβανίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Ουγγαρίας, ΠΓΔΜ, Σερβίας και Σλοβενίας.
Η Ελλάδα είναι ακόμη σε θέση να ανταπεξέρχεται στο προσφυγικό, όμως η πίεση θα γίνει μεγαλύτερη και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη και να δούμε πώς θα βοηθήσουμε, τονίζει σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στανταρντ» ο Αυστριακός καγκελάριος, σημειώνοντας πως στη Σύνοδο θα καταβληθεί προσπάθεια για επιτάχυνση της διαδικασίας αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα πρέπει, από κοινού, να καθοριστεί πώς θα πρέπει να πραγματοποιείται η αυστηρή διασφάλιση των συνόρων, και αυτό όχι μόνον στην Ελλάδα.
Όπως προσθέτει, στόχος του θα ήταν επίσης, μία ακριβής έκθεση ως προς τί συμβαίνει σε επί μέρους τμήματα των συνόρων και ποιο είδος υποστήριξης απαιτείται εκεί, ενώ σε μία δεύτερη φάση πρέπει να συζητηθεί το πώς μπορούν να βοηθηθούν οι χώρες οι οποίες πλήττονται ιδιαίτερα και φυσικά η Ελλάδα.
Στη Σύνοδο της Βιέννης, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους συμμετέχοντες, ότι από την προσφυγική κρίση, που αποτελεί σήμερα παγκόσμια πρόκληση, η Ελλάδα είναι ένα από τα σημεία του κόσμου που δοκιμάζεται περισσότερο, μια χώρα που αντιμετώπισε εισροές 1,2 εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών, σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο και όπου, περίπου 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες, παραμένουν εγκλωβισμένοι, αφού τα βόρεια σύνορά της έκλεισαν, λόγω μονομερών ενεργειών άλλων.
Επίσης, για το ότι αποτελεί γεγονός, πως η Ελλάδα είναι μια χώρα της οποίας οι κάτοικοι αποδεικνύουν την υποστήριξή τους, παρά την οικονομική κρίση που οι ίδιοι αντιμετωπίζουν, μία χώρα της οποίας η Υπηρεσία Ασύλου διαχειρίζεται τον τέταρτο μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου στην Ευρώπη.
Ακόμη, πως η Ελλάδα είναι μία χώρα της οποίας οι Αρχές, μαζί με τις ευρωπαϊκές και τις τουρκικές Αρχές, προσπαθούν να εφαρμόσουν την πολύ δύσκολη, αλλά αναγκαία Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, οδηγώντας σε δραστική μείωση των ροών και -το σημαντικότερο- των θανάτων στο Αιγαίο πέλαγος, αντικαθιστώντας την παράτυπη, επικίνδυνη διαδρομή του Αιγαίου, με μια νόμιμη οδό προς την Ευρώπη.
Αλλά και οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο της Βιέννης, θα πρέπει να κατανοήσουν πως, εάν αυτή η προσπάθεια που συντελείται στην Ελλάδα αποτύχει, οι μόνοι κερδισμένοι σε όλη την Ευρώπη θα είναι οι πλέον ξενοφοβικές, εθνικιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις που καταγράφουν πρωτοφανή ποσοστά σε εκλογές και δημοσκοπήσεις, στην ίδια την Αυστρία και στις γειτονικές της χώρες.
Η παρουσία της Γερμανίδας καγκελαρίου στη Σύνοδο, φαίνεται πως ενισχύει τις -συγκλίνουσες με τις δικές της- θέσεις του Αυστριακού ομολόγου της, Κρίστιαν Κερν, στην προσφυγική πολιτική και αυτό φαίνεται να ισχύει τόσο απέναντι στην ακραία αντιπροσφυγική στάση που τηρεί το αυστριακό αντιπολιτευόμενο ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, όσο και απέναντι στην εξαιρετικά σκληρή γραμμή που επιδιώκει να επιβάλει στην κυβέρνηση ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού κόμματος...
Πηγή: «Μίνι» Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό: Τι θα ζητήσει η Ελλάδα | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/news/290445/mini-synodos-koryfis-gia-prosfygiko-ti-tha-zitisei-i-ellada#ixzz4LAI5cYr8
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου