Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 19, 2016
Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα...
Την “επόμενη μέρα” μετά το “ναυάγιο” στις συζητήσεις για τη συγκρότηση ενιαίας “Κεντροαριστεράς” αναζητούν στη Χαριλάου Τρικούπη, τη Σεβαστουπόλεως, αλλά και την Αγίου Κωνσταντίνου, ενόσω η...
ατμόσφαιρα μεταξύ Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού παραμένει “πολεμική”.
Η αξίωση του Σταύρου Θεοδωράκη να αποκλειστεί ρητά το ενδεχόμενο συνεργασίας τού... παραλίγο “ενιαίου φορέα” με τον ΣΥΡΙΖΑ (αλλά όχι με τη Ν.Δ.), η προϋπόθεση που έθετε το Ποτάμι για “αυτοδιάλυση” των συνιστώντων κομμάτων, αλλά και η άρνηση του ΠΑΣΟΚ στο αίτημα για ηλεκτρονική ψηφοφορία εκλογής επικεφαλής του νέου σχήματος ήταν οι πλέον σημαντικοί από τους λόγους που οδήγησαν τις δύο πλευρές στο “διαζύγιο”.
Βαριά ατμόσφαιρα
Στελέχη προερχόμενα από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη παραδέχονται ότι πλέον το ενδεχόμενο “διάσωσης” της συζήτησης είναι εξαιρετικά μακρινό. Στ. Θεοδωράκης, Φ. Γεννηματά και Θαν. Θεοχαρόπουλος έχουν ανταλλάξει βαριές εκφράσεις και σε αυτή τη συγκυρία φαντάζει δύσκολο να αναθερμανθούν οι σχέσεις των τριών κομμάτων - πολλώ δε μάλλον να συμφωνηθεί εκ νέου κοινή πορεία με προορισμό ένα ενιαίο κόμμα της Κεντροαριστεράς (όπως ήθελε η Δημοκρατική Συμπαράταξη) ή του Κέντρου (όπως προτιμούσε ο Στ. Θεοδωράκης).
Και οι δύο πλευρές επιχειρούν εδώ και μέρες να χρεώσουν η μία στην άλλη την ευθύνη του “ναυαγίου”, με τη Φ. Γεννηματά να δηλώνει ακόμη ότι “η Κεντροαριστερά χρειάζεται μπέσα” και τον Στ. Θεοδωράκη να εμφανίζεται πρόθυμος για αναβίωση της συζήτησης, προτείνοντας δημοσίως μια κοινή συνέντευξη Τύπου των επικεφαλής των εμπλεκόμενων κομμάτων. Η συγκεκριμένη πρόταση, πάντως, έχει ήδη απορριφθεί από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, καθώς μόλις προχθές ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του σχήματος Θαν. Θεοχαρόπουλος εμφανίστηκε αρνητικός, λέγοντας πως “δεν είναι αρένα αυτή η διαδικασία”. “Φορέα θέλουμε να φτιάξουμε ενιαίο, της Κεντροαριστεράς, όχι να δώσουμε μια μάχη που θα διώξει τον κόσμο” κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ.
Η απάντηση του Ποταμιού βάρυνε έτι περαιτέρω το κλίμα, καθώς η Σεβαστουπόλεως έκανε λόγο για “διορισμένο βουλευτή” και τόνισε ότι “Το Ποτάμι, όπως και η κοινωνία άλλωστε, δεν ασχολείται με βουλευτές που δεν έχουν ποτέ μετρηθεί στην ψήφο του λαού”. “Προφανώς, σχόλιο αυτού του επιπέδου επιβεβαιώνει ότι οι εκκλήσεις του Στ. Θεοδωράκη για την ενότητα του προοδευτικού χώρου είναι υποκριτικές” ανταπάντησε η ΔΗΜ.ΑΡ.
“Ψάχνονται”... χωριστά
Τούτων δοθέντων, Φ. Γεννηματά και Στ. Θεοδωράκης ψάχνουν τρόπους ενίσχυσης των κομμάτων τους και εφεξής οι συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων αναμένεται να είναι συνεχείς, ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Βεβαίως, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι έχουν να αντιμετωπίσουν διαφορετικές προκλήσεις. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. φιλοδοξούν να καταφέρουν, με κάποιον τρόπο, να αποτελέσουν τον περίφημο “τρίτο πόλο” και ήδη, στο παρασκήνιο, ακούγονται κάποιες πρώτες ιδέες για επανάληψη του πειράματος της Ελιάς - παρ' ότι κι αυτό είχε “φτωχά” αποτελέσματα.
Στον αντίποδα, υπαρξιακά είναι τα διλήμματα που αντιμετωπίζει ο Στ. Θεοδωράκης, αφού το κόμμα του βρίσκεται περί το 1% στις δημοσκοπήσεις -και μάλιστα για αρκετό καιρό-, πράγμα που αναγκάζει τον επικεφαλής του Ποταμιού να επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την πολιτική του επιβίωση. Και, ενώ ο ίδιος δηλώνει διαρκώς ότι “δεν θα είναι βουλευτής άλλου κόμματος”, πολλοί στο Ποτάμι δεν βλέπουν άλλη λύση, θεωρώντας ότι η συνέχιση της αυτόνομης πορείας της Σεβαστουπόλεως θα ισοδυναμεί με το τέλος του εγχειρήματος...
Γ. ΜΕΛ. - avgi.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου