Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 28, 2016

Κόβουν ρεύμα και νερό σε οφειλέτες χωρίς ρύθμιση


Από 1η Οκτωβρίου

Αντιμέτωποι με διακοπή παροχής νερού και ρεύματος θα βρεθούν όσοι έχουν οφειλές και δεν υπαχθούν στο διακανονισμό για ρύθμιση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, όπως έχουν επισημάνει τόσο η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, όσο και της ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ έχει καλέσει τους οφειλέτες να σπεύσουν σε ρύθμιση χρεών.... έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που λήγει το πρόγραμμα διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 36 δόσεις. Η εταιρεία έχει προειδοποιήσει ότι από τον Οκτώβριο έρχονται εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης για όσους επιλέγουν να μην πληρώνουν ή να μην ρυθμίζουν οφειλές ενώ αποδεδειγμένα μπορούν.

Σύμφωνα με στοιχεία της επιχείρησης, μέχρι τέλη Αυγούστου, περίπου 350.000 πελάτες της ΔΕΗ είχαν προβεί σε διακανονισμό συνολικών οφειλών της τάξης του ενός δισ. ευρώ. Οι πελάτες με τις μικρότερες οφειλές αποφεύγουν να διακανονίσουν την οφειλή τους, βασιζόμενοι ίσως στην κοινωνική ευαισθησία της Επιχείρησης, όπως τονίζει η ΔΕΗ. Ωστόσο, αυτό αποβαίνει σε βάρος τους, καθώς χάνουν την έκπτωση του 15%, ενώ με κάποιο μικρό μηνιαίο ποσό (10-30 ευρώ) θα ήταν συνεπείς και θα επωφελούνταν από την έκπτωση.

Επίσης, κάτω από 500 ευρώ δεν έχουν διακανονίσει 1.230.000 πελάτες, με σύνολο οφειλής 146 εκατ. ευρώ. Μεταξύ 500 και 1.000 ευρώ δεν έχουν διακανονίσει 298.000 πελάτες, με σύνολο οφειλής 153 εκατ. ευρώ. Οι πελάτες με τις μεσαίου ύψους οφειλές, δηλαδή μεταξύ 1.000 και 3.000 ευρώ έχουν διακανονίσει τις οφειλές τους σε μεγαλύτερο ποσοστό, 36%. Στην κατηγορία αυτή οι πελάτες που δεν έχουν διακανονίσει την οφειλή τους ανέρχονται σε 216.000, με συνολική οφειλή 278 εκατ. ευρώ.

Οι πελάτες με τις μεγαλύτερες οφειλές, πλέον των 3.000 ευρώ, έχουν διακανονίσει τις οφειλές τους σε ποσοστό 32%.Στην κατηγορία αυτή οι πελάτες που δεν έχουν διακανονίσει την οφειλή τους ανέρχονται σε 89.000, με συνολική οφειλή 509 εκατ. ευρώ. Ενας μεγάλος αριθμός πελατών των δύο τελευταίων κατηγοριών αποφεύγουν συστηματικά, όπως αναφέρει η επιχείρηση, να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους.

Το πρόγραμμα διακανονισμών της ΔΕΗ, που ισχύει σήμερα, ξεκίνησε την 1η Απριλίου με προθεσμία λήξης το τέλος Ιουλίου, οπότε και παρατάθηκε για ακόμα δύο μήνες ως τις 30 Σεπτεμβρίου. Αν δεν ανανεωθεί, τότε από 1ης Οκτωβρίου θα επανέλθει το παλαιό μοντέλο με την προκαταβολή του 30% του χρέους και την εξόφληση του υπολοίπου σε 8 δόσεις.

Αναφορικά με το πρόγραμμα διακανονισμών 36 δόσεων της ΕΥΔΑΠ προβλέπεται απαλλαγή από το σύνολο των μη βεβαιωμένων προσαυξήσεων/ τόκων σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Επίσης, απαλλαγή από το 50% του συνόλου των μη βεβαιωμένων προσαυξήσεων/ τόκων εφόσον η οφειλή ρυθμιστεί κατά ανώτατο όριο μέχρι 6 έντοκες μηνιαίες δόσεις και απαλλαγή από το σύνολο των μη βεβαιωμένων προσαυξήσεων/ τόκων για τους δικαιούχους ΕΕΤ της ΕΥΔΑΠ, εφόσον η οφειλή ρυθμιστεί κατά ανώτατο μέχρι 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Παράλληλα, προβλέπει απαλλαγή από το σύνολο των μη βεβαιωμένων προσαυξήσεων/ τόκων για τους οφειλέτες που είναι ενταγμένοι στο ΚΟΤ της ΔΕΗ, εφόσον η οφειλή ρυθμιστεί κατά ανώτατο μέχρι 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης της οφειλής κατά ανώτατο μέχρι 36 έντοκες μηνιαίες δόσεις για όσους οφειλέτες δεν υπάγονται ή δεν επιλέξουν οποιαδήποτε από τις παραπάνω περιπτώσεις ευνοϊκής ρύθμισης.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι

- Η ύπαρξη πάσης φύσεως οφειλής άνω των 60€

- Η ελάχιστη δόση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 20€

- Για την έγκριση της ρύθμισης αυτής απαιτείται η άμεση καταβολή της πρώτης από τις εγκεκριμένες δόσεις, ενώ οι επόμενες δόσεις θα καταβάλλονται έως και την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών από την ημερομηνία υπαγωγής στο διακανονισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου