Το έτος 2008 έκανε 24 εκατ. ευρώ τζίρο ενώ το 2015 έφτασε μόλις τις 500.000 ευρώ - «Δεν μπορώ να βλέπω το όνομά μου να απαξιώνεται», δηλώνει η ιδιοκτήτριά του
Το ιστορικό βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκης», που από το 1898 λειτουργεί αδιάκοπα στο κέντρο της Αθήνας μορφώνοντας δεκάδες γενιές Ελλήνων, κλείνει τις φυσικές εργασίες του....
και πλέον θα λειτουργεί μόνο online στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με την Σοφία Ελευθερουδάκη, ιδιοκτήτρια του ιστορικού βιβλιοπωλείου, η απόφαση αυτή ελήφθη αφού το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα δεν τους επιτρέπει να διατηρήσουν το κατάστημά τους. Συγκεκριμένα η κυρία Σοφία Ελευθερουδάκη υπογραμμίζει πως το έτος 2008 το βιβλιοπωλείο είχε τζίρο 24.000.000 ευρώ, ενώ το 2015 κατρακύησε στις 500.000 ευρώ. Αυτή η αλλαγή είπε ως αποτέλεσμα από τους 130 υπαλλήλους του ιστορικού βιβλιοπωλείου πλέον να εργάζονται 10, και αφού κλείσει το κατάστημα αυτο να απασχοληθούν 4 εργαζόμενοι για την online εξυπηρέτηση του.
«Αποφασίσαμε να κλείσουμε αυτό το κατάστημα, όχι την επιχείρηση. Για ένα διάστημα θα λειτουργούμε από το πρώτο όροφο εδώ στην Πανεπιστημίου 15, να ανασυνταχθούμε και να προχωρήσουμε όταν και εφόσον το επιχειρηματικό κλίμα σε αυτήν την χώρα αλλάξει. Η κρίση μας ανάγκασε να κλείσουμε το κατάστημα. Το βιβλιοπωλείο θα κάνει όλα τα άλλα πράγματα όπου δεν χρειάζεται φυσικό κατάστημα. Θα επικεντρωθούμε στην ιστοσελίδα μας καθώς εχουμε αναπτύξει μια καινούργια συνεργασία με το εξωτερικό και κάνουμε αυτό που λέγατε «print on demand» ψηφιακές εκτυπώσεις και προετοιμαζόμαστε για την επόμενη ημέρα. Το 2008 κάναμε 24.000.000 ευρώ τζίρο και το 2015 κλείσαμε με 500.000 ευρώ τζίρο. Έπαιξε ρόλο η πολιτική αστάθεια και τα capitals controls» είπε μεταξύ άλλων.
Στην συνέχεια η κ. Ελευθερουδάκη επισήμανε πως, ως επιχειρηματίας, αισιοδοξεί για το μέλλον αλλά την δεδομένη στιγμή δεν μπορεί να βλέπει το όνομα της οικογένειας της να απαξιώνεται μέσα σε αυτήν την οικονομική κρίση.
«Είμαι θύμα της διεθνούς κρίσης, μας πέτυχε σε πολύ δύσκολη στιγμή, σε ένα άνοιγμα. Αναγκάστηκαμε και φύγουμε από το μεγάλο οκταόροφο κατάστημα στην Πανεπιστημίου γιατι δεν αντέξαμε το πολύ υψηλό ενοίκιο των 70.000 ευρώ το μήνα και οι ιδιοκτήτες δεν το κατέβαζαν. Από του 130 υπαλλήλους σήμερα εχουμε 10 και θα μείνουν 4. Προσπαθώ να επικεντρωθώ στην επόμενη μέρα, δουλεύω για αυτήν αλλά δεν μπορω να δούλεψω κατω από αυτές τις συνθήκες, δεν θέλω να βλέπω το όνομα μου να απαξιώνεται καθημερινά και να μην μπορω να δουλέψω αποτελεσματικά. Όταν τα πράγματα θα αλλάξουν θα είμαστε έτοιμοι. Ειναι το τελευταίο κατάστημα στην Ελλάδα και πλέον θα λειτουργούμε μόνο online» είπε χαρακτηριστικά.
Η ανακοίνωση για το τέλος του ιστορικού βιβλιοπωλείου
Το τελευταίο βιβλιοπωλείο του ιστορικού οίκου «Ελευθερουδάκης» στην Αθήνα κλείνει στις 30 Σεπτεμβρίου. Θα είναι η πρώτη φορά από το 1898 που δεν θα υπάρχει βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκης» στην Αθήνα.
Διαβάστε την σχετική ανακοίνωση
«Το περιτύλιγμα αλλάζει - το προϊόν παραμένει
Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 θα σημάνει για το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη ένα τέλος και ταυτόχρονα μία (νέα) αρχή. Μετά από λειτουργία πάνω από 100 χρόνια στο χώρο του βιβλίου και 21 χρόνια στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας, κλείνουμε το βιβλιοπωλείο μας και σκεφτόμαστε “έξω από το κουτί”, συμμετέχουμε στο διεθνή προβληματισμό με θέμα το βιβλίο και προετοιμαζόμαστε για το επόμενο μας “βιβλιοπωλείο”, αλλά αρνούμαστε να το κάνουμε, όσο δεν υπάρχει θετικό και σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας.
Γιατί το κάνουμε; Ας πάμε λίγο πίσω.
Αρχικά, υπήρχε ο βωβός κινηματογράφος. Ακολούθησαν οι πρώτες ομιλούσες ταινίες και ελάχιστοι πίστεψαν στο μέλλον τους. Τελικά όμως, επέζησαν. Έπειτα, ανακαλύψαμε το βίντεο και αρχίσαμε να νοικιάζουμε ταινίες για να τις βλέπουμε ξαπλωμένοι στον καναπέ. Πολλοί προείδαν το τέλος των κινηματογράφων. Όμως οι κινηματογράφοι άλλαξαν – και επέζησαν. Το περιτύλιγμα άλλαξε, όχι όμως το προϊόν μέσα σ’αυτό.
Πολλοί από μας μεγαλώσαμε με τα 45άρια και τα 33 LP μουσικής. Ακολούθησαν οι κασέτες, ακόμη και οι ειδικές κασέτες αυτοκινήτου. Τα Walkmans των 80’s έδωσαν τη σειρά τους στα ipods και αυτά έγιναν με τη σειρά τους κάτι άλλο. Το περιτύλιγμα άλλαξε, το προϊόν παρέμεινε.
Στο χώρο του βιβλίου, για πολλά χρόνια δε φαινόταν να αλλάζει τίποτα. Ώσπου έγινε η επανάσταση με το πρώτο μεγάλο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο. Ακολούθησαν τα ηλεκτρονικά βιβλία. Ο κόσμος έλεγε ότι ήρθε το τέλος του χάρτινου βιβλίου. Στο μεταξύ, οι βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο μοιάζουν όλο και περισσότερο με βιβλιοπωλεία. Ένας κόσμος άνω κάτω…
Τελικά, πώς θα είναι οι νέοι χώροι που θα φιλοξενούν βιβλία; Θα είναι βιβλιοπωλεία; Βιβλιοθήκες; Βιβλιοθηκοπωλεία; Εκδοτικοί χώροι; Κάτι άλλο;
Θα το ανακαλύψουμε μαζί όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή».
Δείτε βίντεο: Ελευθερουδάκη: Τα capital controls και η πολιτική αστάθεια μας έκλεισαν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου