Τρίτη, Σεπτεμβρίου 27, 2016

Ένας μήνας προθεσμία για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από τη SOCAR

Κατά τη συνάντηση Τσίπρα με τον επικεφαλής της αζέρικης εταιρείας συμφωνήθηκε να δοθεί παράταση ενός μηνός στην εγγυητική επιστολή, ώστε να αναζητηθεί λύση

Δεν βγήκε λευκός καπνός, αλλά άνοιξε ο δρόμος για να αναζητηθεί λύση στο περιβόητο πλέον deal εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ από την SOCAR, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα... ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον επικεφαλής της Αζέρικης εταιρείας Ρόβναγκ Αμπντουλάγεφ.



Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση στη συνάντηση, η οποία έγινε σε θετικό κλίμα, συζητήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες και τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τον ΔΕΣΦΑ. Στο πλαίσιο αυτό, η Socar ανακοίνωσε την παράταση, για έναν ακόμα μήνα, της εγγυητικής επιστολής την οποία έχει καταθέσει και έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι δίνεται παράταση ενός μηνός ώστε να αναζητηθεί λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές και να «διασώζει» το διαγωνισμό, όπως άλλωστε προτρέπουν (αν δεν επιβάλλουν) οι θεσμοί στις διαπραγματεύσεις τους με την ελληνική κυβέρνηση.

Στο διάστημα του ενός μηνός, όπως συμφώνησαν οι δύο πλευρές, θα υπάρξουν επαφές ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους, προκειμένου, η λύση που θα προκύψει, να είναι επωφελής για όλα τα μέρη.

Ήδη ο κ. Σκουρλέτης, ανταποκρινόμενος στην πίεση των δανειστών, κατέθεσε τροπολογία με την οποία ανοίγει ο δρόμος για μερική ικανοποίηση των Αζέρων, χωρίς όμως να αποσύρεται η βασική ρύθμιση που δημιούργησε την τωρινή εμπλοκή, δηλαδή η νομοθετική μείωση της ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης του ΔΕΣΦΑ.

Συγκεκριμένα, η επίμαχη διατύπωση του νομοσχεδίου αναφέρει ότι "η ανακτήσιμη διαφορά του ΔΕΣΦΑ για τα έτη 2006-2015 επιμερίζεται από το 2017 και μετά από τη ΡΑΕ με την αναθεώρηση του κανονισμού τιμολόγησης του ΔΕΣΦΑ". Η αλλαγή, σε σχέση με την προηγούμενη διάταξη που είχε ψηφιστεί μόλις τον Ιούλιο του 2016, αφορά στον επιμερισμό της ανακτήσιμης διαφοράς, καθώς η καταργούμενη ρύθμιση του νόμου 4409/16, προέβλεπε ότι αυτή “κατανέμεται ισόποσα σε κάθε ένα έτος από τα επόμενα 40 χρόνια, αρχής γενομένης από το 2017 με προσαύξηση βάσει του ύψους του τρέχοντος πληθωρισμού”. Η νέα διάταξη δίνει δηλαδή στη ΡΑΕ το δικαίωμα να αποφασίζει πώς θα κατανέμεται η προσαύξηση χωρίς χρονικούς περιορισμούς μετά το έτος 2017.

Εκτιμάται ότι η απόφαση που θα εκδώσει η ΡΑΕ θα είναι το αποτέλεσμα της συμφωνίας που θα προκύψει μεταξύ θεσμών - κυβέρνησης - Αζέρων προκειμένου να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση με βάση τον ισχύοντα διαγωνισμό.

Με άλλα λόγια, πιθανολογείται ότι η απόφαση της ΡΑΕ θα είναι τέτοια ώστε να καλύπτει, έστω εν μέρει, τις απαιτήσεις των Αζέρων, με τα σενάρια να μιλούν για περαιτέρω αύξηση του τιμολογίου χρήσης δικτύου που έχει εισηγηθεί ο ΔΕΣΦΑ (από 23,2% στα επίπεδα του 30-35%) ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και η ιδέα να μειωθεί η διάρκεια της ανακτήσιμης διαφοράς προηγουμένων ετών από τα 40 χρόνια στα 30.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ στη SOCAR βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τον Ιούνιο του 2013 και πέρασε στην πιο δύσκολη φάση της όταν η κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση τροπολογίας που οδηγεί σε περιορισμό κάποιων εσόδων που έχει λαμβάνειν ο ΔΕΣΦΑ, ρύθμιση στην οποία αντέδρασαν έντονα οι επενδυτές της SOCAR.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου