Τρίτη, Οκτωβρίου 25, 2016

Παπανδρέου καλεί Φώφη...

Ηταν τέλη Ιουνίου όταν η Φώφη Γεννηματά συναντούσε επί τρίωρο τον Γιώργο Παπανδρέου. Αντικείμενο η Κεντροαριστερά και σκοπός να διερευνήσουν τη...
δυνατότητα επανένωσης του ΠΑΣΟΚ με το ΚΙΔΗΣΟ μετά την τραυματική διάσπαση του 2015. Ουσιαστικά επρόκειτο για την πρώτη επαφή των δύο αρχηγών, που έδειχνε να λιώνει τους πάγους ανάμεσα στους δύο χώρους έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο συντροφικής αντιπαλότητας.

Το ραντεβού χαρακτηρίστηκε από αμφοτέρους θετικό, ενώ ενδεικτικό της απόπειρας γεφύρωσης του χάσματος είναι το γεγονός ότι εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση στην οποία εκφραζόταν η βούληση να αναζητηθεί προγραμματική σύγκλιση. Μάλιστα, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε δεσμευτεί να στείλει επιστολή στην κ. Γεννηματά παρουσιάζοντας και γραπτώς το πλαίσιο των αρχών και των πολιτικών του θέσεων.

Την ίδια χρονική περίοδο ο πρώην πρωθυπουργός είχε παραστεί στην πολιτική εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ για τη συμπλήρωση 20 ετών από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, ακόμη μια κίνηση που ερμηνεύτηκε ως οιωνός προσέγγισης του ΠΑΣΟΚ με το ΚΙΔΗΣΟ.

Από τότε μέχρι σήμερα μεσολάβησε το ναυάγιο στις συνομιλίες της Χαριλάου Τρικούπη με το Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη, ενώ εντύπωση είχε δημιουργήσει η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου ότι η προσπάθεια για την ανασύνταξη του δημοκρατικού σοσιαλισμού είναι αναγκαία και πρέπει να συνεχιστεί, γνωστοποιώντας ταυτόχρονα την απόφαση να προσέλθει το ΚΙΔΗΣΟ στον διεξαγόμενο διάλογο καταθέτοντας το πολιτικό του πλαίσιο «για μια συμφωνία πνοής».

Κείμενο με θέσεις

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονταν ανοιχτοί στη διαβούλευση και στην ενωτική πορεία του χώρου και, όπως σημείωνε χαρακτηριστικά η Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξή της στην «Εφ.Συν.», «επιδιώκουμε να συναντηθούμε χωρίς να εκβιάσουμε τις εξελίξεις». Τα νεότερα δεδομένα, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, φέρουν το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών έτοιμο να αποστείλει το κείμενο με τις θέσεις του για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

Ο Γιώργος Παπανδρέου θα επιδιώξει άμεσα νέα κατ’ ιδίαν συνάντηση με την κ. Γεννηματά αλλά και όσους θεωρούν ότι η υπόθεση της διεύρυνσης τους ενδιαφέρει. Προηγήθηκε κλειστή σύσκεψη προ τεσσάρων ημερών της στενής ομάδας συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού, μεταξύ των οποίων οι Φίλ. Σαχινίδης, Μιχ. Καρχιμάκης, Γ. Ελενόπουλος κ.ά., στην οποία συμφωνήθηκε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να ξεκινήσει ο διάλογος.

Πηγές από το ΚΙΔΗΣΟ τόνιζαν ότι τίποτα δεν είναι προαποφασισμένο και εφόσον υπάρξει πολιτική συμφωνία θα γίνει με όρους διαφάνειας, ισοτιμίας και στη βάση αρχών. Ως προς το μοντέλο που προκρίνεται είναι η συνομοσπονδία κομμάτων με διατήρηση της αυτονομίας και της αυτοτέλειας του κάθε συνεργαζόμενου φορέα.

Στο μεταξύ, με επίσημη ανακοίνωση του κόμματος διαψεύστηκε δημοσίευμα ηλεκτρονικής ιστοσελίδας (press.gr) στο οποίο γινόταν λόγος για απόφαση ένταξης στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. «Με προβοκάτσιες από δήθεν αποκλειστικές πληροφορίες, δεν γίνεται πολιτική. Προς όσους επιμένουν στην ύπαρξη παρασκηνιακών κινήσεων και συμφωνιών: δεν επιχειρήθηκαν, δεν έγιναν και δεν θα γίνουν από το ΚΙΝΗΜΑ. Ποτέ. Το ΚΙΝΗΜΑ και ο πρόεδρός του δεν θα παρεκκλίνουν από τις δέουσες πρωτοβουλίες, όπως αυτές έχουν ανακοινωθεί επίσημα. Τελεία και παύλα», αναφέρεται σε οξύ ύφος.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ τηρούσαν χαμηλούς τόνους, λέγοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια οργανωμένη και θεσμική συνεννόηση, ωστόσο, όπως συμπλήρωναν με νόημα, η επικοινωνία με στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ είναι διαρκής, έστω κι αν έχει ανεπίσημα χαρακτηριστικά...

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

efsyn.gr

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου