Πέμπτη, Νοεμβρίου 17, 2016

Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: Τα μυστικά του...Λάμπρου της "17 Νοέμβρη" [Εικόνες]


Οι αποκαλύψεις-βόμβα για ασύλληπτο ηγετικό πυρήνα 8 ατόμων και για άτομο που «καίει», καθώς και η κόντρα του με τον «Λουκά»


του Δημήτρη Σταυρίδη - Εφημερίδα Παραπολιτικά

Υπάρχει ασύλληπτος πυρήνας οκτώ μελών της «17Ν», που ίσως ενεργοποιηθεί.... καταφέροντας αιματηρά χτυπήματα σε κάποια ανύποπτη χρονική στιγμή; Στην οργάνωση-φάντασμα συμμετείχαν τελικά πολιτικά πρόσωπα, επιχειρηματίες ή γενικότερα άτομα υπεράνω υποψίας, που βοηθούσαν στην επιλογή των στόχων της; Είναι αλήθεια όλα αυτά ή πρόκειται για σενάρια και παιχνίδια σκοπιμοτήτων, που υπήρχαν και πριν από την εξάρθρωση της «17Ν», το καλοκαίρι του 2002;



Τα δραματικά αυτά ερωτήματα απασχολούν την κοινή γνώμη τις τελευταίες ημέρες, μετά την επιστολή του κατηγορούμενου για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη» Αλέξανδρου Γιωτόπουλου μέσα από τις φυλακές, στην οποία αναφέρθηκε σε συμμετοχή στην οργάνωση ατόμων που ποτέ δεν «άγγιξε» η ΕΛ.ΑΣ. Την επιστολή διαβίβασε την Τετάρτη στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, προκειμένου να ερευνηθούν όσα αναφέρει.



Από την άλλη πλευρά, αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής που ήξεραν πρόσωπα και καταστάσεις στις έρευνες του 2002 μιλούν για αποκαλύψεις του «Λάμπρου» της «17Ν» χωρίς καμία αξία και για το ότι ένα πολύ μικρό μέρος των όσων αυτός λέει έχει «σχέση με την αλήθεια». Με τον φόβο να ελλοχεύει πάλι και πολλούς να αναρωτιούνται για το τι πραγματικά συμβαίνει στα «παιχνίδια» της τρομοκρατίας και με τις υψηλές προσβάσεις που έχουν οι ένοπλοι. Και ίσως να μην είναι τυχαίος ο χρόνος των αποκαλύψεων του φερόμενου ως αρχηγού της οργάνωσης, η οποία την περίοδο 1975-2002 είχε προχωρήσει σε 18 δολοφονίες και σε δεκάδες βομβιστικές επιθέσεις και ληστείες.

Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος λοιπόν, που είχε συλληφθεί το 2002 στους Λειψούς, ποτέ δεν αποδέχθηκε τη σχέση του με τη «17Ν» και μιλούσε για σκευωρία σε βάρος του. Ανάμεσα στα άλλα, υποστηρίζει στην επιστολή του: «Στο παράνομο σπίτι-γιάφκα της 17Ν, που αποκαλύφθηκε το 2002, υπήρχε ένα όπλο που “έκαιγε” ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Το όπλο αυτό δεν βρέθηκε. Ποιος το εξαφάνισε; Οι Μυστικές Υπηρεσίες; Κάποιος απ’ τους συλληφθέντες που συνεργάστηκε με τις Αρχές; Δεύτερο, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, θα ’πρεπε να βρεθούν επίσης σημαντικά χειρόγραφα του ίδιου προσώπου. Ούτε αυτά βρέθηκαν. Ποιος τα εξαφάνισε;».

Ακόμη, μιλά για συμμετοχή στη οργάνωση οκτώ ατόμων, μερικοί από τους οποίους με ηγετικό ρόλο. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «από αυτήν την ομάδα των τουλάχιστον οκτώ, ορισμένοι είχαν άμεση συμμετοχή σε ανθρωποκτονίες. Αλλοι σε βίαιες ενέργειες, σοβαρές, που προκάλεσαν τραυματισμούς». Για να ολοκληρώσει τις αποκαλύψεις του λέγοντας ότι «τα στοιχεία οδηγούσαν τότε σε έναν συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, τον οποίο δεν ήθελαν να αγγίξουν. Που δεν είναι βέβαια η Αριστερά, είτε κοινοβουλευτική είτε εξωκοινοβουλευτική». Υπονοώντας πιθανόν το ΠΑΣΟΚ.



Ανώτατοι αστυνομικοί λένε ότι τα στοιχεία που ήταν σε βάρος του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου ήταν 26 αποτυπώματά του σε γιάφκες της οργάνωσης, οι καταθέσεις άλλων μελών της, αλλά και σημειώσεις με τον δικό του γραφικό χαρακτήρα, που βρέθηκαν σε προκηρύξεις της «17Ν». Ακόμη, είχε βρεθεί στο σπίτι του κλειδί που άνοιγε τη γιάφκα της οργάνωσης στην οδό Δαμάρεως (σ.σ.: Η άλλη που είχε βρεθεί το 2002 ήταν στην οδό Πάτμου).

Στην απολογία του τον Σεπτέμβριο του 2003 στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είχε αναφέρει ότι ήταν ύποπτος για αρχηγός της «17Ν» προ του 2002 -κάτι που επιβεβαιώνεται από τους αστυνομικούς-, ότι «υποχρέωσαν τα άλλα μέλη της οργάνωσης να καταθέσουν εναντίον του», καθώς και ότι τα αποτυπώματα και τα δείγματα γραφής του ήταν «μεταφερόμενα» με «τρικ» των ξένων υπηρεσιών.

Από την άλλη πλευρά, με τα όσα λέει ο «αρχηγός» της «17Ν» για εξαφάνιση κρίσιμων εγγράφων από γιάφκα της οργάνωσης ουσιαστικά «σκιαγραφεί» τον επονομαζόμενο «Λουκά» της οργάνωσης Δημήτρη Κουφοντίνα. Ο τελευταίος έχει αναφέρει κατ’ επανάληψη ότι ο ίδιος και ένα μέλος της οργάνωσης με το ψευδώνυμο «Λούης» είχαν πράγματι προσπαθήσει να εξαφανίσουν έγγραφα από τη γιάφκα της οργάνωσης στη Δαμάρεως, να ρίξουν χλωρίνη και νερό στον οπλισμό, αλλά και να κρύψουν το 45άρι πιστόλι και την περιβόητη γραφομηχανή της «17Ν». Ετσι, λοιπόν, τα υπονοούμενα του «Λάμπρου» φαίνεται να στοχεύουν τον Δημήτρη Κουφοντίνα, οι οποίοι ωστόσο από το 2002 βρίσκονται σε… άγρια κόντρα!

Εμφύλιος και απειλές στη φυλακή

Ο «Λουκάς» της «17Ν» καταλογίζει στον Γιωτόπουλο «δειλία» επειδή δεν αποδέχθηκε την εμπλοκή του στη «17 Νοέμβρη». Ο Δ. Κουφοντίνας έχει παραδεχθεί ακόμη ότι η «17Ν» έκανε τον κύκλο της ως οργάνωση και έχει ουσιαστικά εξαρθρωθεί. Από την άλλη πλευρά ο «Λάμπρος» αποδίδει στον φερόμενο ως βασικό εκτελεστή της «17Ν» ότι ήταν πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών, πληροφοριοδότης της Αντιτρομοκρατικής κ.λπ.



Μόνιμος υποστηρικτής στις Φυλακές Κορυδαλλού του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου είναι ο Βασίλης Τζωρτζάτος, που μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90, οπότε και απενεργοποιήθηκε, ήταν ένα από τα βασικά μέλη της οργάνωσης, με το ψευδώνυμο «Σταμάτης».



Η σύγκρουση Γιωτόπουλου-Τζωρτζάτου με Κουφοντίνα, Χριστ. Ξηρό και άλλους είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο που το καλοκαίρι του 2009 ο «Λάμπρος» ανέφερε για επεισόδιο μέσα στις φυλακές: «Ο Ξηρός πέταξε αντικείμενα εναντίον μας, και σε εμένα και στον Τζωρτζάτο. Από τα αντικείμενα αυτά, κάποιο γυαλί με κτύπησε στο δεξί μου χέρι.

Ενώ συνέχιζε να πετάει αντικείμενα, εμφανίστηκε ένας άλλος αντιεξουσιαστής βρίζοντας: “Θα σε..., θα σε σκοτώσω μέσα στη φυλακή. Εγώ θα σε σκοτώσω”. Ο Κουφοντίνας ήταν πίσω του και του έσπρωξε ένα τραπέζι και εκείνος το πήρε και το πέταξε». Οι αστυνομικοί ωστόσο θυμίζουν, σε σχέση με την τωρινή επιστολή Γιωτόπουλου, ότι ο στενός φίλος του, Βασίλης Τζωρτζάτος σε επιστολή του που παρουσίασε τον Ιούνιο του 2014 απέδιδε στον Δημήτρη Κουφοντίνα τα ακριβώς αντίθετα από όσα του καταλογίζει τώρα ο «Λάμπρος». Εγραφε λοιπόν προ διετίας ο «Σταμάτης»: «Εκείνο το βράδυ δεν πήγε στο σπίτι της Δαμάρεως για να τ’ αδειάσει, αλλά για να το γεμίσει. Μετέφερε εκεί τα χειρόγραφα που “έκαιγαν” σχεδόν όλους τους κατηγορούμενους. Τα έφερε είτε από κάποια προσωπική του κρύπτη, όπου τα φύλαγε, είτε του τα έδωσαν κάποιοι για να τα τοποθετήσει εκεί»! Δηλαδή ένας φαύλος κύκλος…

Θολό το τοπίο για πολιτικούς- επιχειρηματίες

Οσον αφορά αυτά που λέει ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος για «οκτώ ασύλληπτα μέλη της οργάνωσης» και κάποια «δημόσια πρόσωπα», οι αστυνομικοί λένε ότι από το 2002 από έξι αποτυπώματα στη γιάφκα της Δαμάρεως που δεν είχαν ταυτοποιηθεί υπήρχε η εικόνα ότι δεν είχαν συλληφθεί μέλη της οργάνωσης.

Τα οποία φαίνεται ωστόσο να είχαν «συμπληρωματικό ρόλο». Εκείνοι που συμμετείχαν στις εκτελέσεις και στις ρίψεις ρουκετών έχουν ταυτοποιηθεί από τις αποκαλυπτικές απολογίες αρχικά των αδελφών Ξηρού και ύστερα και άλλων μελών της οργάνωσης. Ακόμη, ήταν γνωστό ότι την περίοδο 1975-1980 στην οργάνωση συμμετείχαν και άλλα 3-4 μέλη, που είτε έχουν αποσυρθεί προ πολλού είτε έχουν πεθάνει.

Τώρα λοιπόν παρουσιάζεται η εκδοχή του ασύλληπτου «πυρήνα», που έχει σιωπήσει από το 2002 μέχρι τώρα -14 χρόνια δηλαδή- και μπορεί να αναλάβει πάλι δράση. Οσον αφορά τους πολιτικούς ή επιχειρηματίες που είχαν σχέση με τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο ή «βοηθούσαν» τη «17Ν», εδώ είναι το θολό σημείο. Από τη δεκαετία του ’80 πολιτικοί όπως ο Πάνος Καμμένος, πρώην στρατιωτικοί και άλλοι συγγραφείς υπονοούσαν ότι υπήρχαν σχέσεις της «17Ν» με το ΠΑΣΟΚ, που δεν επιβεβαιώθηκαν.

Ωστόσο, στο βιβλίο του «Γεννήθηκα 17Ν» ο Δημήτρης Κουφοντίνας μίλησε για κάποιον πληροφοριοδότη της οργάνωσης από την «άρχουσα τάξη», με το ψευδώνυμο «Γερος».



Ο άνθρωπος αυτός, σύμφωνα με τον «Λουκά», έχει πεθάνει. Ακόμη, οι αστυνομικοί έχουν αντιληφθεί ότι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, όταν εμφανιζόταν ως «Μιχάλης Οικονόμου», είχε επαφές -λόγω της κοσμικής ζωής του- με δεκάδες επιχειρηματίες, καθηγητές πανεπιστημίου και πολιτικούς, που αγνοούσαν βεβαίως το πραγματικό όνομά του και, κυρίως, τη δραστηριότητά του. Επίσης, από τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. έχουν υπάρξει ενδείξεις για τυχόν εμπλοκή «υψηλά ισταμένων» με τη «17Ν». Χωρίς ωστόσο καμία απόδειξη…

Μηνύματα Κουφοντίνα στους ασύλληπτους....

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου - Εφημερίδα Παραπολιτικά ​

Ο «Βαρόμετρος», ο «Βραδύποδας», ο «Κοσμάς», η «ηλικιωμένη κόρη του αγωνιστή», οι «δεινόσαυροι της παρανομίας», οι συζητήσεις στο «ημιυπόγειο της Πατησίων», η κουβέντα έξω από θέατρο της Κυψέλης «με έναν δικό μας», που κατόπιν αποστασιοποιήθηκε, και αυτοί που «ποτέ δεν πετροβόλησαν όσους συνέχισαν τον ένοπλο δρόμο, αντίθετα, δεν ήταν λίγες οι φορές που βρήκαν τρόπο να στηρίξουν».

Στο δεύτερο αφηγηματικό βιβλίο του πολυϊσοβίτη της «17Ν» Δημ. Κουφοντίνα, που κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιούνιο με τον τίτλο «13 απαντήσεις-Μια συζήτηση με τον Τάσο Παππά», ελάχιστοι έδωσαν σημασία στα σαφή «μηνύματα» που έστελνε προς όσους παραμένουν έως σήμερα ασύλληπτοι. Αλλά και στο πρώτο του («Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη») πριν από 2,5 χρόνια αναφερόταν εμμέσως σε παλαιούς πυρήνες των εξτρεμιστικών κινημάτων, όπως τον «Κοσμά», τον «Αρριανό», τον «Δαμιανό», τον «Κόμη», τον «δερματολόγο» κ.τ.λ., καθώς και σε τοποθεσίες. Ομως ουδείς ασχολήθηκε - άλλοι γιατί έκριναν ότι το κεφάλαιο της «17Ν» είχε κλείσει με τις συλλήψεις του 2002 και κάποιοι γιατί πίστευαν πως υπήρχε συμφωνία σε επίπεδο κορυφής (σ.σ.: Αγνωστης ποιας), που δεν μπορούσε και δεν έπρεπε να ακυρωθεί.



Στο «13 απαντήσεις» ο Κουφοντίνας μιλά ευθέως για τα συγκοινωνούντα δοχεία του τρόμου και τις σχέσεις της «17Ν» με τον ΕΛΑ και άλλες μικρότερες οργανώσεις. Ιδιαίτερη μνεία κάνει στις αλλεπάλληλες συναντήσεις «στο ημιυπόγειο της Πατησίων» και σε ένα περιστατικό στην Κυψέλη, ζητώντας προφανώς την… προσοχή των συναγωνιστών του. «Μια μέρα, έξω από το θέατρο “Κάππα” ρώτησα έναν δικό μας τι θα έκανε σε περίπτωση σύλληψης… Στην απλή ερώτηση δεν είχε απάντηση… Ισως αυτή η ερώτηση να κίνησε τη διαδικασία αποστασιοποίησής του, που συντελέστηκε λίγο αργότερα». Ποιο ήταν το μέλος της «17Ν» που αποχώρησε και πού βρίσκεται τώρα; Ποιοι άλλοι λάμβαναν μέρος στις συζητήσεις στο διαμέρισμα της Πατησίων και παρέμειναν εκτός κατηγορητηρίου; Μήπως ορισμένοι είναι τα ίδια πρόσωπα στα οποία αναφέρεται και ο Αλ. Γιωτόπουλος;

Πέραν τούτων, στο «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη» δεν αιτιολογεί τη στάση του στην έκρηξη της βόμβας στα χέρια του Σ. Ξηρού, τον Ιούνιο του 2002, στον Πειραιά. «Εψαχνα το όπλο, τις χειροβομβίδες, τη μικρή τσάντα. Πουθενά. Αργότερα θα τα βρει η Αστυνομία κάτω από τα κοντέινερ ή γαντζωμένα στα κλαδιά των δέντρων», αφηγείται.

Εκτός από το όπλο-σφραγίδα (πρόκειται για 38άρι πιστόλι, που είχε χρησιμοποιηθεί σε ληστεία τράπεζας στα Πετράλωνα), το σακίδιο περιείχε δεκάδες κλειδιά από γιάφκες και τηλεφωνικές κάρτες. Κοινώς, το σημείο του ατυχήματος είχε «μετατραπεί» σε θησαυρό πειστηρίων και αποδείξεων για τη «17Ν».



Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία στις δικαστικές Αρχές και στους παλαιούς νομικούς κύκλους ότι η σοβαρή διάσπαση της τρομοκρατικής οργάνωσης επήλθε μετά τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, τον Σεπτέμβριο του 1989, η οποία θεωρήθηκε «συμβόλαιο θανάτου» από ορισμένα μέλη της «17Ν».



Γι’ αυτό και το κάλεσμα του Κουφοντίνα για νέα επαναστατική δράση παραδέχεται πως «σκοντάφτει»: α) Σε εκείνους τους «ασυγχώρητους, κατάπτυστους» που «πρόδωσαν, σήκωσαν το δάχτυλο και μαρτύρησαν συντρόφους», β) στην αποχώρηση «της ενδιάμεσης γενιάς, που είχε εμπειρίες από τη μαζική δράση και τους μαζικούς χώρους», γ) στην αδυναμία του να δικαιολογήσει τα αίτια της δολοφονίας του Μπακογιάννη. Ποιοι είναι «οι κατάπτυστοι, που πρόδωσαν συντρόφους» και ποια τα μέλη της «ενδιάμεσης γενιάς που αποχώρησε»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου