Τετάρτη, Νοεμβρίου 23, 2016

Καθαίρεσε τον Άδωνη από αντιπρόεδρο ο Μητσοτάκης

Η σιωπηρή καθαίρεση του Άδ. Γεωργιάδη από τη θέση του αντιπροέδρου -γεγονός που ενδεχομένως θα προκαλέσει αναταράξεις- και η υποβάθμιση της Ντ. Μπακογιάννη ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά του κομματικού ανασχηματισμού του Κυρ. Μητσοτάκη.

Στη σχετική ανακοίνωση.... που εκδόθηκε το απόγευμα της Παρασκευής από τη Νέα Δημοκρατία, σε αντίθεση με τον Κ. Χατζηδάκη, που μετέχει στο νέο σχήμα με την ιδιότητα του αντιπροέδρου, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρεται απλώς ως (νέος) τομεάρχης Άμυνας! Η διαφοροποίηση αυτή, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε αίσθηση και ποικίλες ερμηνείες, ενώ πυροδότησε και σενάρια για παρασκηνιακές διεργασίες και ανατροπές. Παρά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, από την Πειραιώς απέφυγαν -μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου- να προβούν σε οποιαδήποτε διευκρίνιση ή διάψευση των σεναρίων, καθιστώντας με τον τρόπο αυτό πιο ισχυρή την εκδοχή της καθαίρεσης.

Η θέση του αντιπροέδρου ορίζεται σαφώς από το καταστατικό του κόμματος και τυπικά η οποιαδήποτε αλλαγή που γίνεται με απόφαση αποκλειστικά του προέδρου πρέπει να δημοσιοποιείται. Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εκτιμούν ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε τη… λύση αυτή, της σιωπηρής καθαίρεσης δηλαδή, προκειμένου να υποβαθμίσει αυτό καθαυτό το γεγονός και να αποφύγει περιττές αναταράξεις. Και το κυριότερο να μην έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με τον κ. Γεωργιάδη, αν και αυτό μακροπρόθεσμα δεν θα το αποφύγει, ιδίως δε αν τα επόμενα 24ωρα επιβεβαιωθεί με επίσημο τρόπο η καρατόμησή του.

Σημείο αναφοράς του ανασχηματισμού αποτελεί η υποβάθμιση της Ντ. Μπακογιάννη, που από συντονίστρια (καταργήθηκε το συντονιστικό όργανο) δύο καίριων τομέων, Εξωτερικών και Άμυνας, βρέθηκε… απλή τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης. Η απόφαση αυτή συνιστά πλήγμα για την κ. Μπακογιάννη, δεδομένου ότι ο τομέας της Εξωτερικής Πολιτικής είναι ο τομέας που προτιμά, πόσω μάλλον που τους επόμενους μήνες τα εθνικά θέματα θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Ενώ δεν είναι κρυφή η επιθυμία της να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο αυτό όταν η Νέα Δημοκρατία αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Θέλοντας να αποφύγει παρεξηγήσεις και παρερμηνείες, ο κ. Μητσοτάκης, μέσω της επίσημης ανακοίνωσης, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι οι επιλογές των προσώπων που μετέχουν στη «σκιώδη» κυβέρνηση δεν αποτελούν πρόκριμα για την… κανονική κυβέρνηση, αυτή που θα συσταθεί μετά τις εκλογές. Υπογράμμισε επίσης ότι οι επιλογές δεν δεσμεύουν την ηγεσία ως προς τα πρόσωπα που θα αξιοποιηθούν είτε στο κόμμα στην πορεία είτε πολύ αργότερα στην κυβέρνηση.

Όπως είχε γίνει γνωστό εδώ και ημέρες, ο Β. Κικίλιας διαδέχθηκε τον Γ. Κουμουτσάκο στη θέση του εκπροσώπου Τύπου, ενώ ο μέχρι πρότινος σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, ο επικοινωνιολόγος Τ. Θεοδωρικάκος, απέκτησε θέση στο οργανόγραμμα ως συντονιστής του στρατηγικού σχεδιασμού και της επικοινωνιακής ομάδας. Κατά τα λοιπά, στη «σκιώδη» κυβέρνηση μετέχουν 43 συνολικά πρόσωπα, εννέα τομέαρχες και τριάντα τέσσερις αναπληρωτές. Ο Χρ. Σταϊκούρας διατήρησε το χαρτοφυλάκιο του «υπουργού Οικονομικών», ο Γ. Κουμουτσάκος ανέλαβε τον τομέα των Εξωτερικών, Μεταναστευτικής Πολιτικής ο Μ. Βαρβιτσιώτης, Παιδείας η Ν. Κεραμέως, ενώ απέναντι στον Ν. Παππά στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης τοποθετήθηκε η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Το «σώμα» των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων αναδομήθηκε κατά τα δύο τρίτα. Παρέμεινε μόνον ο Ν. Δένδιας και αντικαταστάθηκαν οι Γ. Βρούτσης (ανέλαβε τον τομέα Εργασίας) και Ν. Κεραμέως. Τις θέσεις τους κατέλαβαν Κ. Τζαβάρας και Γ. Κεφαλογιάννης.

ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου