Δευτέρα, Νοεμβρίου 14, 2016
Πολυφαρμακία: Μια επικίνδυνη συνήθεια
Τα αντιβιοτικά εξασθενούν το αμυντικό σύστημα του ανθρώπου με αποτέλεσμα να είναι πιο ανθεκτικά τα μικρόβια και τα βακτήρια με την παρέλευση του χρόνου. Αποτέλεσμα; Τα...
μικρόβια γίνονται ανθεκτικότερα και αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη δυσκολία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με τον πνευμονιόκοκκο, που προκαλεί λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, καμιά φορά θανατηφόρες. Η αντοχή του βακτηρίου αυτού έχει αυξηθεί. Για παράδειγμα, στη Γαλλία έχει ανέβει από 0.5% στα 36%. Είναι και ο λόγος που η καταπολέμηση του πνευμονιόκοκκου στην Γαλλία είναι εξαιρετικά πιο δύσκολη από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η πολυφαρμακία είναι, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, ευρωπαϊκό φαινόμενο. Στη Γερμανία, σύμφωνα με περσινή έκθεση του ΟΟΣΑ τα έξοδα για φαρμακευτικά προϊόντα των Γερμανών κυμαίνονταν στα 678 δολάρια κατ' άτομο. Το εν λόγω ποσό ξεπερνά κατά 30% τον μέσο όρο που θέτει ο συγκεκριμένος οργανισμός και κατατάσσει τη Γερμανία στην πέμπτη θέση στη σχετική λίστα με τα κράτη του ΟΟΣΑ. Ανάλογη είναι και η κατάσταση στην Γαλλία, όπου χρειάστηκαν να γίνουν μεγάλες καμπάνιες προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της πολυφαρμακίας. Αλλά και στην Ελλάδα η κατάσταση είναι εξίσου απογοητευτική.
Παλαιότερες έρευνες αποκάλυψαν ότι ένα σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων λαμβάνει συνταγογραφούμενα φάρμακα χωρίς να έχει συμβουλευτεί τον γιατρό του, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που λαμβάνουν ιατρικές οδηγίες από τους φίλους τους και έπειτα κατευθύνονται στο φαρμακείο της γειτονιάς για να γεμίσουν το…καλάθι τους. Και φυσικά η "συμπεριφορά" αυτή είναι επικίνδυνη διότι, οι περισσότεροι δεν λαμβάνουν υπόψη εάν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων που λαμβάνει, ενώ άλλοι που καταναλώνουν φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού δεν λαμβάνουν υπόψη εάν έχουν εμφανίσει αλλεργία ούτε εάν έχουν βλάβη νεφρών ή ήπατος. Και φυσικά, δεν γνωρίζουν ότι η πολυφαρμακία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο στόμα.
Αλλά το χειρότερο είναι ότι με τις πρακτικές αυτές μπορεί να συγκαλυφθεί μία σοβαρή ασθένεια αν υποκρύπτουν τα συμπτώματα, με ολέθριες μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία. Περισσότερο εκτεθειμένοι στα δυσμενή αποτελέσματα της λήψης φαρμάκων χωρίς ιατρική διάγνωση είναι φυσικά τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι αλλά και οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Και φυσικά, ακόμα χειρότερα γίνονται τα πράγματα με τις αγορές φαρμάκων μέσω διαδικτύου, καθώς οι "καταναλωτές" τους κινδυνεύουν από διάφορους επιτηδείους που προωθούν πλαστά αλλά και επικίνδυνα φάρμακα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου