Πέμπτη, Δεκεμβρίου 01, 2016
Μέτρα-φωτιά για να καλυφθούν 4 δισ. ζητούν οι δανειστές
Τώρα τρέχουν όλοι για να κλείσει η β΄ αξιολόγηση
Τρύπα 4 δισεκατομμυρίων ευρώ θέλει να κλείσει η κυβέρνηση μέχρι το 2020 σύμφωνα με τις απαιτήσεις των δανειστών, με το Μέγαρο Μαξίμου να αφήνει παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο των εκλογών, σε περίπτωση έντονων πιέσεων.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε τον Δεκέμβριο σαν τον «πιο κρίσιμο μήνα μετά από τον Ιούλιο-Αύγουστο του 2015» (όπου αμέσως μετά προκηρύχθηκαν εκλογές). Βλέπει αδιέξοδο στην διαπραγμάτευση, λέγοντας ανοικτά πως επειδή διαφωνούν ΔΝΤ και κάποιες χώρες της ΕΕ (όπως η Γερμανία) για την ελάφρυνση μετά το 2018, «εάν δεν μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί ο συμβιβασμός να γίνει στην πλάτη μας».
«Κάντε μεταρρυθμίσεις, όχι εκλογές»
Σε ρόλο «πυροσβέστη» όμως παρενέβη ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, που υπερτόνισε στην ομιλία του στο συνέδριο για την Ελληνική Οικονομία, την ανάγκη «σταθερότητος» (άρα «όχι εκλογές») και πλήρους εφαρμογής των μέτρων για να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά παίρνοντας θέση ένθερμα υπέρ της ελάφρυνσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Το πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι πως, ακόμα και αν εφαρμόσει πλήρως τα μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση, η Κομισιόν δεν δίνει χρήματα ούτε αποφασίζει για τα χρέη, ώστε να χαλαρώσει η λιτότητα στη χώρα μας.
Ως Γάλλος σοσιαλιστής και ο ίδιος, που ανησυχεί για την άνοδο της Δεξιάς και ακραίων τάσεων στη χώρα του, τόνισε ότι πρέπει να τελειώσει η λιτότητα και να βγει η Ελλάδα από τα Μνημόνια, καλώντας όμως την ελληνική κυβέρνηση να βιαστεί να κλείσει την τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς.
Αυτό μπορεί να φανεί σήμερα, μετά και τις πιέσεις που αντιμετώπισε στο Euro Working Group χθες βράδυ ο αναπληρωτής υπουργός κύριος Γιώργος Χουλιαράκης. Όπως έλεγε άλλωστε το Σάββατο ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης «από την Τρίτη και μετά θα κλείσουν αρκετά θέματα πριν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου».
Το σχέδιο Τσακαλώτου προέβλεπε εξ αρχής εδώ και ένα χρόνο ότι το ΔΝΤ θα εκβιάσει τους Ευρωπαίους να δώσουν γενναία ελάφρυνση 2%-2,5% του ΑΕΠ (3,5-4,5 δισ. ευρώ), με το βασικό επιχείρημα ότι τα μέτρα του Μνημονίου δεν βγάζουν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% αλλά... με το ζόρι 1,5%.
Το στοίχημα όμως φαίνεται πως χάθηκε όταν, στις 10 Οκτωβρίου, μπαίνοντας στο Eurogroup, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έλεγε πως «ένα μέρος της ελάφρυνσης θα προέλθει από μεταρρυθμίσεις που θα κάνει η Αθήνα». Πριν μία εβδομάδα ο κύριος Τσακαλώτος, με συνέντευξή του στην WSJ τα έβαλε με το ΔΝΤ γιατί «δεν πιέζει όσο θα έπρεπε τους Ευρωπαίους».
Και χθες ο κύριος Τσακαλώτος «απασφάλισε» και... το έριξε στο «συρτάκι» λέγοντας χαρακτηριστικά στην ομιλία του: «το ΔΝΤ λέει ότι εάν εσείς οι Έλληνες συμφωνήσετε με τους Ευρωπαίους για υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, τότε -τι να κάνουμε εμείς- θα πρέπει να σας αναγκάσουμε να πάρετε και περισσότερα μέτρα για να φτάσετε σε αυτό το 3,5%»!
Διέβλεψε έτσι τον κίνδυνο να μοιράσουν οι δανειστές την διαφορά σε μέτρα ελάφρυνσης και μέτρα λιτότητας (ή και μόνον με μέτρα λιτότητας!) λέγοντας πως «αν δεν μπορούν να τα βρουν στις εκτιμήσεις τους, τότε να έρθει το Εurogroup και να πει: "νομοθετήστε τώρα περισσότερα μέτρα για να εφαρμοστούν το 2019 και το 2020».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου