«Σας εύχομαι να έρθουν καλύτερες μέρες» είπε στο τέλος της εκπομπής η χαμογελαστή παρουσιάστρια. Αν οι γυναίκες δεν...
ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν τις μελανιές και τα σημάδια της ενδοοικογενειακής βίας, το μαροκινό κρατικό κανάλι 2Μ προτείνει τις καλύτερες συμβουλές μακιγιάζ προκειμένου «να πάτε στη δουλειά σας και να συνεχίσετε τη ζωή σας κανονικά».
Μαθήματα μακιγιάζ και τις καλύτερες μάρκες make up πρότεινε στον αέρα το μαροκινό κρατικό κανάλι 2Μ την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, κάνοντας επιτόπου επίδειξη πάνω σε μια γυναίκα που έκανε το μοντέλο, φέροντας ψεύτικες μελανιές και μαυρισμένα μάτια, παριστάνοντας το θύμα ενδοοικογενειακής βίας.
«Ελπίζουμε ότι αυτές οι συμβουλές ομορφιάς θα σας βοηθήσουν να συνεχίσετε την καθημερινότητά σας» έλεγε η παρουσιάστρια, διευκρινίζοντας ποια σημεία είναι πιο ευαίσθητα όταν μια γυναίκα έχει υποστεί βία και πώς αυτά θα καμουφλαριστούν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Το βίντεο, που σαν ειρωνεία, προβλήθηκε δυο μέρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα Εναντίον της Βίας κατά των Γυναικών, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των χρηστών του twitter, οι οποίοι κατηγόρησαν το κανάλι ότι προτρέπει τις γυναίκες να καλύψουν την κακοποίησή τους με make up, κανονικοποιώντας έτσι την ενδοοικογενειακή βία, αντί να κατονομάσουν το θύτη τους και να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.
Η κινητοποίηση υπήρξε άμεση και χιλιάδες άνθρωποι ανταποκρίθηκαν σε διαδικτυακή συγκέντρωση υπογραφών μέσω της οποίας ζητήθηκε να απολογηθεί το τηλεοπτικό κανάλι και να υπάρξουν κυρώσεις από την Αρχή Οπτικοακουστικής Επικοινωνίας (Haute Autorité de la Communication Audiovisuelle -HACA).
Υπό αυτές τις πιέσεις, το τηλεοπτικό κανάλι «κατέβασε» το συγκεκριμένο βίντεο από το website του και απολογήθηκε με ανακοίνωση του στο Facebook, λέγοντας ότι η επιλογή της καθημερινής εκπομπής ομορφιάς, μαγειρικής και μόδας, Sabahiyat, να προβάλει αυτό το θέμα ήταν «απρεπής και λάθος της συντακτικής ομάδας, μιας και η βία κατά των γυναικών είναι ευαίσθητο και σημαντικό ζήτημα».
Στις αρχές του 2016, η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Human Rights Watch, απηύθυνε επιστολή στη μαροκινή κυβέρνηση για να εκφράσει την ανησυχία της για την αντιμετώπιση των γυναικών που είχαν υποστεί ενδοοικογενειακή βία.
«Η μαροκινή αστυνομία, οι εισαγγελείς, οι δικαστές και άλλες Αρχές συχνά αποτυγχάνουν να αποτρέψουν την ενδοοικογενειακή βία, να τιμωρήσουν τους δράστες ή να βοηθήσουν τις επιζώσες. Εν μέρει, για αυτό ευθύνεται το ότι οι μαροκινοί νόμοι δεν παρέχουν καθοδήγηση στους αρμόδιους ώστε να ανταποκριθούν αποτελεσματικά» έγραψε η οργάνωση.
Το 2009, έρευνα από αρμόδια Αρχή του Μαρόκου βρήκε ότι σχεδόν δύο στις τρεις γυναίκες (62,8%), 18 με 65 χρονών, είχαν βιώσει σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική ή οικονομική βία. Από τις συνεντευξιαζόμενες, 55% δήλωσε ότι είχε υποστεί συζυγική βία ενώ το 13,5% υπήρξε θύμα βίας από μέλος της οικογένειας της . Μόνο το 3% των γυναικών που είχαν υποστεί συζυγική βία το κατήγγειλαν στις Αρχές.
Παράλληλα, σύμφωνα με το Human Rights Watch, οι γυναίκες που έχουν βιώσει οικογενειακή βία λένε ότι η αστυνομία έκανε το ελάχιστο δυνατό ή και τίποτα, όταν αυτές προσπάθησαν να καταγγείλουν τη βία που υπέστησαν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου