Ομιλία στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
Χρειάστηκε να αποδείξουμε σωρεία κυβερνητικών παρεμβάσεων, ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις από στελέχη όπως ο κ. Πολάκης, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας
«Η Κυβέρνηση δεν ισοπεδώνει ....
μόνο οικονομικά τη χώρα. Διαλύει τους θεσμούς και πλήττει τη Δικαιοσύνη, προκαλώντας με τις μεθοδεύσεις της, αφενός κλίμα αναταραχής στους κόλπους της και αφετέρου κλίμα ανασφάλειας δικαίου στην ελληνική κοινωνία», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων το πρωί του Σαββάτου.
Ο κύριος Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Γνωρίζετε, ότι έχουμε αναλάβει κάθε δυνατή θεσμική πρωτοβουλία για να διασφαλιστεί η ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Στηλιτεύσαμε τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Βουλή, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Αποδείξαμε σωρεία κυβερνητικών παρεμβάσεων σε συγκεκριμένες υποθέσεις. Όχι μόνο για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός. Αλλά για να σταματήσουν οι επιθέσεις στη Δικαιοσύνη από στελέχη της Κυβέρνησης, όπως ο κ. Πολάκης που έχει αναφερθεί επανειλημμένως με άκρως υποτιμητικά σχόλια για τους λειτουργούς της».
«Για πρώτη φορά», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «η Δικαστική εξουσία πρέπει να θωρακισθεί απέναντι στην συστηματική υπονόμευση του κύρους και της λειτουργίας της που συντελείται με ευθύνη της παρούσας Κυβέρνησης. Άλλωστε και εσείς πολλές φορές στηλιτεύσατε με ανακοινώσεις σας την συστηματική υπονόμευση των θεμελίων του νομικού μας πολιτισμού, όπως προέκυψε μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών. Στην πράξη καθημερινά αποδεικνύετε την προσήλωσή σας στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του νόμου. Η στάση σας λειτουργεί ως θεσμικό ανάχωμα στις επιδιώξεις μιας Κυβέρνησης που αντιλαμβάνεται την άσκηση της εξουσίας ως ένα σύστημα επιβολής της βούλησής της, πέρα και έξω από το θεσμοθετημένο σύστημα κανόνων και αρχών».
Ο κ. Μητσοτάκης, σημείωσε πως «η εύρυθμη λειτουργία του συστήματος Ποινικής Δικαιοσύνης είναι αναγκαίος όρος επιβίωσης κάθε δημοκρατικής κοινωνίας» και πρόσθεσε: «Ακραίες πράξεις βίας με πρόσχημα τα κοινωνικά αίτια των αυτουργών, γενικώς και αορίστως, είναι μια ανεπίτρεπτη για εμάς πρακτική. Το αγαθό της δημόσιας ασφάλειας και της επιβολής του νόμου είναι βασικό αγαθό ενός Κράτους Δικαίου. Και δεν αντιστρατεύεται τα αγαθά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αντιθέτως, τα διασφαλίζει προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου. Αυτή είναι και η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται τη λειτουργία της Δικαιοσύνης η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς, δεν πάσχουμε από την ηθική δυσχρωματοψία του ΣΥΡΙΖΑ στα ζητήματα της επιβολής του νόμου και της απονομής της Δικαιοσύνης. Πιστεύουμε στους κανόνες λειτουργίας μιας ευνομούμενης κοινωνίας, ενός Κράτους Δικαίου, που αρμόζει σε μια προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα».
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε την ανάγκη επιτάχυνσης στην απονομή της Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία, ως αυριανή Κυβέρνηση, θα προωθήσει απαιτούμενες θεσμικές αλλαγές: «Η επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης», ανέφερε, «πρέπει να είναι βασικό εθνικό στοίχημα όχι μόνο με δημοκρατικό, αλλά και με αναπτυξιακό πρόσημο ... Γι’ αυτό απαιτούνται άμεσες και σοβαρές παρεμβάσεις στο πλαίσιο των δημοσιονομικών συνθηκών, αλλά με σεβασμό στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Τέτοιες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:
- Περιορισμό της άσκοπης καταπόνησης των δικαστών λόγω υπερφόρτωσης των πινακίων των ακροατηρίων.
- Απλοποίηση νομοθεσίας: Με κωδικοποίηση βασικών νομοθετημάτων.
- Περιορισμό διαδικασίας Δικαστικών Συμβουλίων για συγκεκριμένες κατηγορίες αδικημάτων.
- Ενίσχυση εξωδικαστικών μορφών επίλυσης διαφορών: Με παροχή κινήτρων σε διαδίκους για προσφυγή σε Διαμεσολάβηση, Διαιτησία.
Επιπλέον, η προσπάθεια για ταχύτερη και ορθότερη απονομή Δικαιοσύνης περνάει απαραίτητα μέσα από τη βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών του συστήματος.
- Την εφαρμογή της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης / E-Justice (ανολοκλήρωτη επί σειρά ετών): Με ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων και προτάσεων και ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα για τον προσδιορισμό και τη έκδοση αποφάσεων.
- Την εγκατάσταση συστήματος μηχανοργάνωσης στο σύνολο των δικαστικών υπηρεσιών και βεβαίως τον εξοπλισμό των δικαστών με φορητούς υπολογιστές. Κάτι που εμείς θεωρούμε αυτονόητο.
- Τον εξορθολογισμό στην κατανομή του προσωπικού και ενίσχυση στις μεγάλες δικαστικές υπηρεσίες.
- Τη βελτίωση των δυσμενών συνθηκών λειτουργίας των δικαστηρίων, ειδικά στα ζητήματα της καθαριότητας και της ασφάλειας, ώστε να μην αποτελούν υγειονομικές βόμβες έτοιμες να εκραγούν.
- Την αναβάθμιση του συστήματος εκπαίδευσης των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών».
«Παράλληλα με την αναμόρφωση της Δικαιοσύνης», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «η Νέα Δημοκρατία έχει επεξεργασθεί ένα συνολικό πρόγραμμα αναμόρφωσης του Σωφρονιστικού Συστήματος. Στόχος της είναι αφενός η βελτίωση των συνθηκών κράτησης και αφετέρου η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στις φυλακές για τον δραστικό περιορισμό των φαινομένων διαφθοράς και αναπαραγωγής εστιών εγκληματικότητας. Οι λύσεις στο προβληματικό και υπερκορεσμένο σωφρονιστικό σύστημα θα προέλθουν από τον εξανθρωπισμό του συστήματος. Όχι από διατάξεις, υπό όρους απόλυσης κρατουμένων, που με μαθηματική ακρίβεια επιστρέφουν στο έγκλημα, όπως αυτές που ατυχώς έχει ψηφίσει η παρούσα Κυβέρνηση. Η μαζική απόλυση των κρατουμένων δεν είναι μέτρο αντιμετώπισης της έλλειψης θέσεων φιλοξενίας στις φυλακές. Τα στοιχεία είναι άκρως ανησυχητικά, καθώς τα δύο τελευταία χρόνια έχουν απολυθεί περισσότεροι από 9.000 κρατούμενοι.
Υπάρχουν, όμως, και άλλα ζητήματα που πλέον έχουν ωριμάσει και πρέπει να συζητήσουμε ανοιχτά και καλόπιστα, όπως η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων. Γνωρίζω ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο για ένα δικαστή να κατεβαίνει από την έδρα του ποινικού ακροατηρίου για να προλάβει να γράψει απόφαση σε πολιτικό δικαστήριο της επόμενης μέρας. Πιστεύω, όμως, ότι έχει έρθει η ώρα να συζητήσουμε το ζήτημα προκειμένου να βρούμε τη λύση. Το ίδιο ισχύει και για το χρόνο των δικαστικών διακοπών, αλλά και την επαναφορά των φυλακών υψίστης ασφαλείας που συναντά κανείς σε όλες τις προηγμένες χώρες. Υπενθυμίζω ότι ήταν ο πρώτος νόμος που κατήργησε η παρούσα Κυβέρνηση όταν ανέλαβε την εξουσία».
Τέλος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε πως «στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης πρέπει να εξεταστεί και το ζήτημα του τρόπου επιλογής των Προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων, ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί η εξάρτηση τους από κυβερνητικά όργανα. Επίσης, ήρθε η ώρα να συζητήσουμε την κατοχύρωση στην πράξη της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου