Τετάρτη, Δεκεμβρίου 21, 2016

Περιμένοντας τον Σόιμπλε...



Εξετέθησαν πολλοί εντός και εκτός χώρας με το θέμα του βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Εξετέθη ο...
Σόιμπλε επειδή υποχρέωσε τον ακόλουθό του Γερούν Ντάισελμπλουμ να αποδοκιμάσει για λογαριασμό του Eurogoup τις εξαγγελίες Τσίπρα, εκτιμώντας ότι κι αυτή τη φορά οι άλλοι υπουργοί Οικονομικών θα ακολουθήσουν χωρίς ενδοιασμούς. Κάτι που δεν συνέβη.

Εξετέθη ο επικεφαλής του Eurogroup επειδή χωρίς εξουσιοδότηση επιχείρησε να δημιουργήσει αρνητικά τετελεσμένα για την ελληνική κυβέρνηση. Οι συνήθως πειθαρχημένοι συνάδελφοί του τον ανάγκασαν να μαζευτεί.

Εξετέθη ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ γιατί αντέδρασε σπασμωδικά σε πρώτο χρόνο, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση παραβιάζει τη συμφωνία και βάζει σε κίνδυνο την απόφαση του Eurogroup για το θέμα του χρέους. Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν τον οδήγησαν σε αναδίπλωση. Χθες, μιλώντας σε ισπανική εφημερίδα, δήλωσε ότι «οι παροχές Τσίπρα δεν αλλάζουν τους στόχους».

Ακόμη και ο κολλητός του Σόιμπλε, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β. Ντομπρόφσκις, είπε στην «Καθημερινή» ότι «το ελληνικό πρόγραμμα είναι “εντός τροχιάς”, χαρακτηρίζοντας πάντως την κίνηση Τσίπρα «περιττή και άχρηστη» (σ.σ. όχι όμως ασύμβατη με τη συμφωνία).

Εξετέθη η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας γιατί πίστεψε ότι η σκληρή γραμμή Σόιμπλε θα περάσει χωρίς ενστάσεις. Μετακινήθηκε από το «ναι» στο «παρών» για να μην κακοκαρδίσει τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ωστόσο τούτη τη φορά οι εξελίξεις δεν τη δικαίωσαν. Η εσωκομματική γκρίνια και η επαναφορά του ερωτήματος «ποιος κυβερνά αυτό το κόμμα, ο κανονικός αρχηγός του, Μητσοτάκης, ή ο σκιώδης αρχηγός του, Σαμαράς;» ήταν η συνέπεια της ψοφοδεούς στάσης της.

Εξετέθησαν όμως και ορισμένα κυβερνητικά στελέχη επειδή με τον έναν ή τον άλλο τρόπο (ιδιωτικώς) διεμήνυαν ότι ήταν λάθος που «δεν ζητήσαμε την έγκριση των δανειστών». Λόγω της καθημερινής επαφής με τους θεσμούς ζουν σε μια εικονική πραγματικότητα. Νομίζουν ότι τα πάντα στη χώρα κινούνται εντός του «Χίλτον» και πως εκεί πρέπει να λαμβάνονται οι αποφάσεις, είτε αφορούν την αξιολόγηση είτε όχι. Κλασικό σύμπτωμα ιδρυματισμού, ο οποίος στην ακραία εκδοχή του παράγει συμπεριφορές παθητικής υπακοής.

Μπορούμε να μιλήσουμε λοιπόν για μια νίκη της Ελλάδας; Η υπερβολική αισιοδοξία είναι κακός σύμβουλος. Οταν έχεις απέναντί σου τον Σόιμπλε φυσάς και το γιαούρτι. Ο άνθρωπος δεν έχει βγάλει από το μυαλό του το Grexit. Στην παρούσα φάση δεν τον παίρνει να το θέσει ευθέως.

Αυτό που θα κάνει είναι να δημιουργεί συνεχώς καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις θέτοντας πότε το ένα και πότε το άλλο ήσσονος σημασία ζήτημα. Η μόνη υποχώρηση που αντέχει να σαλπίσει είναι η νικηφόρα. Γι’ αυτό ας περιμένουμε τη συνεδρίαση του Euroworking Group για να δούμε τι άλλο θα σκαρφιστεί η γραβατωμένη φαντασία του...

Τάσος Παππάς (efsyn)


Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου