Τάσος Παππάς
ΑΦΗΣΑΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ εκλογές και πιάσαμε το δημοψήφισμα. Είτε με τη μία είτε με την άλλη μορφή η πολιτική και η δημοσιογραφία θα ασχολούνται με τις κάλπες.
Οι μέρες περνούν, όσοι είχαν προβλέψει εκλογές μέσα στο 2016 διαψεύδονται, αλλά δεν το βάζουν κάτω. Υπάρχει και το 2017. Για μετά βλέπουμε. Το νέο σενάριο ....
που διακινείται από διάφορους παράγοντες εμφανίζει την κυβέρνηση να σκέφτεται την περίπτωση του δημοψηφίσματος. Με ποιο ερώτημα, είναι άγνωστο.
Ο καθένας βγάζει τον καημό του, δοκιμάζει τις ικανότητές του στην κατασκευή θεωριών συνωμοσίας και μεταφράζει τις υποψίες του σε πραγματικότητα.
Σε δουλειά να βρισκόμαστε. Για την ώρα πάντως, δεν προκύπτει από πουθενά, αλλά πες πες μπορεί να μπει η ιδέα στον Τσίπρα. Αυτοί που θέλουν εκλογές (Νέα Δημοκρατία, Ευάγγ. Βενιζέλος) φοβούνται ότι το μέγαρο Μαξίμου θα επιλέξει το δημοψήφισμα για να αποπροσανατολίσει τους πολίτες.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μάλιστα προειδοποιεί την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να πάει σε εκλογές υπό συνθήκες δήθεν ρήξης ή να μην επιχειρήσει την επιλογή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, γιατί τότε θα υπάρξει θεσμική αντίσταση (συνέντευξη στη «Βραδυνή»). Τα περί θεσμικής αντίστασης παραπέμπουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ο κ. Βενιζέλος δεν στέκει. Το πώς θα πάει μια κυβέρνηση σε πρόωρες εκλογές, με ποια ατζέντα δηλαδή και με ποιες προτεραιότητες, είναι δικό της θέμα και δεν πέφτει λόγος σε κανέναν. Η δικαίωση ή απόρριψη της στρατηγικής της θα φανεί στο αποτέλεσμα.
Σχετικά με το δημοψήφισμα, έχει ένα δίκιο ο κ. Βενιζέλος σε ό,τι αφορά την εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού απαιτείται η υπογραφή του. Με βάση όμως τις αρμοδιότητές του, δεν δικαιούται να μην το εγκρίνει αν δεν υπάρχει πρόβλημα τυπικής νομιμότητας. Διαφορετικά θα έχουμε εκτροπή. Φαντάζομαι πως δεν ζητάει κάτι τέτοιο ο κ. Βενιζέλος.
ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΤΩΡΑ. Το μόνο δημοψήφισμα που θα έχει νόημα (χτες, σήμερα, αύριο) είναι αυτό που θα θέσει το δίλημμα για το ευρώ. Για να αναμετρηθούμε επιτέλους με τις προσδοκίες μας, τις φαντασιώσεις μας και τις αυταπάτες μας. Η πειστική αναπαράσταση του μέλλοντός μας θα είναι το αντικείμενο της δημόσιας συζήτησης και της σύγκρουσης ανάμεσα στα κόμματα.
Οποιαδήποτε άλλη εκδοχή δημοψηφίσματος με παραπειστικά ερωτήματα ή με προσχηματικές δικαιολογίες θα γελοιοποιεί τη διαδικασία και θα έχουν κάθε δικαίωμα (επιβάλλεται να το κάνουν) οι πολιτικές δυνάμεις να την μποϊκοτάρουν καλώντας τους πολίτες να μη νομιμοποιήσουν με τη συμμετοχή τους την επιλογή αυτή.
Ανάγωγα
«Μας κυβερνά η συμμορία του Τσίπρα», είπε ο βουλευτής της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης. Οταν ο δημοσιογράφος (Ν. Χατζηνικολάου) του επισήμανε ότι είναι πολύ βαριά λέξη για μια εκλεγμένη κυβέρνηση, ο κ. Αυγενάκης έσπευσε να διευκρινίσει (υπάρχουν και οι μηνύσεις): «Εννοώ πολιτική συμμορία». Νόμισε ότι το έσωσε. Ποιον αντιγράφει ο Αυγενάκης; Τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο.
Την εποχή που μεσουρανούσε χαρακτήριζε τους αντιπάλους τους «απατεώνες» και, όταν του έλεγαν «υπουργέ, είστε πολύ σκληρός», έβαζε μπροστά τη λέξη «πολιτικός» και προέκυπτε το υποτίθεται πιο κόσμιο «πολιτικός απατεώνας». Ετσι, ούτε γάτα ούτε ζημιά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ Ε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου