Πέμπτη, Ιανουαρίου 19, 2017

Συμφωνία για κόφτη μετά το 2018...

ή... καλό καλοκαίρι...

Το επόμενο δεκαήμερο θα κριθεί αν τελικά Γερμανία και ΔΝΤ θα μπορέσουν να έχουν ένα μίνιμουμ συνεννόησης για το...

ελληνικό πρόγραμμα, ώστε να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση μέχρι και το Eurogroup του Φεβρουαρίου.

Η τύχη του ελληνικού προγράμματος θα κριθεί στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που γίνονται αυτές τις ημέρες μεταξύ των μεγάλων οικονομικών της Ευρωζώνης και των δανειστών στο πλαίσιο μιας διαρκούς διαβούλευσης του Washington Group. Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται το ΔΝΤ, η ΕΚΤ, ο ΕΜΣ, η Commission, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία.

Στην παρούσα φάση η Ελλάδα είναι περίπου θεατής των εξελίξεων. Οι χθεσινές ανακοινώσεις του Κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Δημήτρη Τζανακόπουλου περί της πρόθεσης για μεγαλύτερες εγγυήσεις με την μορφή του μακροχρόνιου κόφτη και συγκεκριμένων μέτρων πολιτικής είναι γνωστή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και περίπου ένα μήνα.

Ωστόσο, οι θεσμοί δεν έχουν πειστεί ότι υπάρχει κάποια ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση και γι αυτό αποφεύγουν ακόμη και την ανακοίνωση μιας συγκεκριμένης ημερομηνίας για την επιστροφή τους στην Αθήνα.

Όλοι, ακόμη και η Αθήνα αναγνωρίζουν ότι το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι τόσο τα ανοιχτά θέματα της αξιολόγησης (εργασιακό, δημοσιονομικό, ενεργειακά), αλλά οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για άμεσα μέτρα και από την άλλη η απροθυμία της Γερμανίας και των συμμάχων να χαλαρώσουν την λιτότητα και να δώσουν συνολική λύση για το χρέος παρότι επιμένουν στην συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα.

Με αυτά τα δεδομένα η συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης την ερχόμενη Πέμπτη 26 του μήνα μπορεί να χαρακτηριστεί «άλλο ένα κρίσιμο Eurogroup» για το οποίο υπάρχουν προσδοκίες ότι θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα ή τουλάχιστον θα ορίσει μια ημερομηνία για την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα ώστε να υπάρχει κάποια πρόοδος στο θέμα της αξιολόγησης.

Επανάληψη του 2015

Αν τελικά δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι συμβιβασμοί μεταξύ των δανειστών υπάρχει ο κίνδυνος η αξιολόγηση και άρα το ελληνικό πρόγραμμα να πέσουν στις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις πρώτα της Ολλανδίας και στην συνέχεια της Γαλλίας με αποτέλεσμα το ελληνικό θέμα να μείνει τουλάχιστον μέχρι και τις αρχές Ιουνίου.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Ελλάδα θα ζήσει ημέρες του καλοκαιριού του 2015 αφού τον Ιούλιο η Ελλάδα έχει συσσωρευμένες δανειακές υποχρεώσεις 6,5 δισ. ευρώ που είναι σαφές ότι χωρίς την εκταμίευση κάποιας δόσης δεν θα μπορέσει να τις εξυπηρετήσει.

Μνημόνιο α λα Σόιμπλε

Το ακόμη χειρότερο ενδεχόμενο στην περίπτωση πλήρους αποχώρησης του ΔΝΤ το περιέγραψε γλαφυρά ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: το θέμα θα παραπεμφθεί στο Γερμανικό Κοινοβούλιο και αν συμφωνήσει τότε θα ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις για νέο πρόγραμμα το οποίο φυσικά θα περιέχει και νέες δεσμεύσεις.

Προς στιγμή πάντως το ΔΝΤ δεν φαίνεται να θέλει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα. Το θέμα για το οποίο σίγουρα πιέζει είναι να φέρει το ελληνικό μνημόνιο στα μέτρα του με όλους να υιοθετούν τις απαιτήσεις του.

Η ποσοτική χαλάρωση

Ανάλογα με το χρόνο που θα ληφθούν οι αποφάσεις για την Ελλάδα τόσο για τους δημοσιονομικούς στόχους όσο και για το χρέος θα πρέπει να αναμένεται και η κίνηση της ΕΚΤ για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.

Η Κεντρική Τράπεζα του Ευρώ αν και το θέλει δεν θα προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση πριν έχει μια σαφή δέσμευση των ευρωπαίων εταίρων για το χρέος...

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr
Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου