Παρασκευή, Ιανουαρίου 20, 2017

Σχέδιο δράσης για τις δημόσιες συμβάσεις ενέκρινε το ΚΥΣΟΙΠ


Το ΚΥΣΟΙΠ συνεδρίασε υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη

Την άσκηση εθνικής στρατηγικής για τις δημόσιες συμβάσεις και προμήθειες, ώστε να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον, αποφάσισε το ΚΥΣΟΙΠ στη συνεδρίασή του....
υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Όπως ανακοινώθηκε, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής ενέκρινε την εισήγηση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, για το Σχέδιο Δράσης 2016-2020 με το οποίο θα αναμορφωθεί και θα εξυγιανθεί το σύστημα των δημοσίων συμβάσεων και προμηθειών, προασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον.

Στόχοι του σχεδίου είναι, πρώτον, η αντιμετώπιση νοσηρών φαινομένων και χρόνιων παθογενειών, όπως διαπλοκή, διαφθορά, περιορισμένη συμμετοχή προμηθευτών, γραφειοκρατία, χαμηλή ποιότητα των προμηθευόμενων ειδών στον δημόσιο τομέα, ώστε να επιτευχθεί εξοικονόμηση δημόσιων οικονομικών πόρων.

Δεύτερον, να καταστούν οι δημόσιες συμβάσεις και προμήθειες ένα εργαλείο για την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας και την ενίσχυση των παραγωγικών μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των κανόνων του ανταγωνισμού που ισχύουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ΚΥΣΟΙΠ αποφάσισε να ζητήσει από τις εθνικές κεντρικές αρχές προμηθειών (Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, Υποδομών και Οικονομίας) τη σύνταξη εισηγήσεων, που θα περιγράφουν τον τρόπο επίτευξης των στόχων που θέτει το Σχέδιο Δράσης εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου.

Όπως έγινε γνωστό, στο Σχέδιο Δράσης 2016-2020 έχουν ενσωματωθεί οι συστάσεις του ΟΟΣΑ για τις δημόσιες συμβάσεις, οι οποίες μεταξύ άλλων, αφορούν:

- Τη συγκεντροποίηση και ομαδοποίηση της διαδικασίας των δημοσίων συμβάσεων και προμηθειών (από ένα σύνολο 4.500 περίπου δημόσιων φορέων που αναθέτουν και εκτελούν δημόσιες προμήθειες σήμερα).

- Την αναμόρφωση, τόσο του νομοθετικού πλαισίου στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων, όσο και του συστήματος έννομης προστασίας στις δημόσιες συμβάσεις.

- Τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά τη διαχείριση δημοσίων συμβάσεων.

- Την ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας και της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς μέσω της προώθησης σύναψης δημοσίων συμβάσεων κοινωνικής αναφοράς.

- Την ενίσχυση της αειφόρου και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης μέσω των «πράσινων» δημόσιων συμβάσεων.

- Την καλή διακυβέρνηση με τον εξορθολογισμό των διοικητικών δομών διαχείρισης δημοσίων συμβάσεων.

- Στην καθοδήγηση, ενημέρωση και υποστήριξη δημόσιων και οικονομικών φορέων στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων μέσω της έκδοσης ηλεκτρονικού οδηγού δημοσίων συμβάσεων, κατευθυντήριων οδηγιών και πρότυπων τευχών δημοπράτησης.

- Την προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία στις δημόσιες συμβάσεις.

- Την εποπτεία και αξιολόγηση του συστήματος δημοσίων συμβάσεων, των δημοσίων έργων και του τομέα υγείας.

Οι εν λόγω δράσεις θα παρακολουθούνται, αξιολογούνται και θα αναθεωρούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα εμπλουτίζονται με τυχόν νέες, που θα κριθούν αποτελεσματικές.

Για τον καλύτερο έλεγχο της υλοποίησης του σχεδίου, αποφασίστηκε η σύσταση οργάνου, που θα αναλάβει τον συντονιστικό και τον ελεγκτικό ρόλο της υλοποίησης, με τη συμμετοχή στελεχών όλων των συναρμόδιων υπουργείων.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου