Σάββατο, Ιανουαρίου 21, 2017

Ο Τραμπ θα φέρει περισσότερο εθνικισμό και προστατευτισμό – Τι λέει για ΔΝΤ και ελληνικό πρόγραμμα


Ο επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικά Θέματα, Πιερ Μοσκοβισί, εκτιμά πως η τακτική «ας περιμένουμε να δούμε» απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, ήταν αυτή που κυριάρχησε ανάμεσα στην παγκόσμια ελίτ στο Νταβός. Όμως, ο ίδιος βλέπει περισσότερο εθνικισμό και προστατευτισμό να έρχεται από τον Λευκό Οίκο.

Μιλώντας στο EurActiv, o Πιερ Μοσκοβισί, επανέλαβε πως οι προθέσεις του νέου προέδρου ως προς την οικονομική του πολιτική είναι άγνωστες και δεν γνωρίζουμε ούτε το πρόγραμμά του. Θα μπορούσε να δείξει εύνοια στις επιχειρήσεις αντί στους φτωχούς Αμερικανούς κι αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι θα ενισχύσει τον προστατευτισμό και τον εθνικισμό, λέει ο ευρωπαίος επίτροπος. Ωστόσο, παραμένει βέβαιος πως η παγκόσμια οικονομία είναι αρκετά ανθεκτική ώστε να απορροφήσει τους κραδασμούς από τις όποιες πολιτικές επιλογές του Τραμπ.

Παράλληλα, από τις επαφές του στο Νταβός, ο Μοσκοβισί διαπίστωσε πως και η Ευρώπη είναι έτοιμη για το φαινόμενο Τραμπ, αφού, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας γίνονται ισχυρότεροι και υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Την ίδια ώρα, ο επίτροπος Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ΔΝΤ και την διαφωνία του με τους ευρωπαίους εταίρους για το ελληνικό πρόγραμμα, είπε πως στο Νταβός είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει με εποικοδομητικό τρόπο κάποιες απόψεις με την Κριστίν Λαγκάρντ.

«Θεωρούμε ότι το ΔΝΤ έχει έναν αποφασιστικό ρόλο στο πρόγραμμα. Η προτεραιότητα τώρα είναι να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, το συντομότερο. Υπάρχουν ακόμη κάποια ζητήματα στο τραπέζι. Με κάποιες προσπάθειες και από τις δυο πλευρές μπορούμε να κλείσουμε γρήγορα την αξιολόγηση. Αυτό άλλωστε ήταν και το μήνυμα της συνάντησης που είχα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Είμαι επίσης, αισιόδοξος ότι θα επιστρέψουμε στο καθεστώς που συμφωνήσαμε τον Δεκέμβριο και ότι θα ξεκλειδώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, από τη στιγμή που δόθηκαν διαβεβαιώσεις από τις ελληνικές αρχές για τήρηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2017 και το 2018».

Καλό είναι να είμαστε πραγματιστές, τόνισε ο Μοσκοβισί «προτεραιότητά μου δεν είναι να συζητώ το θεσμικό πλαίσιο, αλλά να κλείσει η αξιολόγηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου