Τρίτη, Ιανουαρίου 24, 2017

Ξεκινούν οι κατασχέσεις και μικροποσών για οφειλές στα Ταμεία


Ανοίγει ο δρόμος

Με υπουργική απόφαση που υπογράφει ο Υφυπουρφός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος «στο Κ.Ε.Α.Ο. διαβιβάζονται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανεξαρτήτως ύψους και εισπραξιμότητας, οι οποίες κατά την έκδοση της παρούσας δεν βρίσκονται... σε καθεστώς ενεργούς ρύθμισης»
Στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών πλέον περνά το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλισμένων προς τα Ταμεία που δεν έχουν ρυθμιστεί ανοίγοντας έτσι το δρόμο των κατασχέσεων ακόμα και για μικροποσά.

Συγκεκριμένα με υπουργική απόφαση, που υπογράφει ο Υφυπουρφός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος πλέον «στο Κ.Ε.Α.Ο. διαβιβάζονται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανεξαρτήτως ύψους και εισπραξιμότητας, οι οποίες κατά την έκδοση της παρούσας δεν βρίσκονται σε καθεστώς ενεργούς ρύθμισης». Μάλιστα υπογραμμίζεται ότι προηγούμενη υπουργική απόφαση του 2014 (13822/1089/2.5.2014 - ΦΕΚ Β'1227) που καθόριζε τα «κριτήρια προσδιορισμού των «εισπράξιμων» ληξιπροθέσμων για τη διαβίβαση στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.) των οφειλετών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ και του ΟΓΑ» καταργείται.

Σημειώνεται ότι το 2016 το ΚΕΑΟ είχε στείλει 40.000 ηλεκτρονικά κατασχετήρια μέσω τραπεζών σε οφειλέτες άνω των 5.000 ευρώ ο καθένας, οι οποίοι δεν είχαν ρυθμίσει την οφειλή τους. Σε συνδυασμό με τα χιλιάδες mail που έστελναν οι υπηρεσίες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών κάθε μήνα στους οφειλέτες, για να τους ενημερώσουν για το ύψος της οφειλής τους και να τους υπενθυμίσουν τους τρόπους αποπληρωμής, η ηλεκτρονική διαδικασία, αποτέλεσε το πιο ισχυρό μέσο άσκησης πίεσης.

Δεν είναι τυχαίο ότι το 2016, μαζί με τις ελεγκτικές υπηρεσίες του ΙΚΑ, το ΚΕΑΟ κατάφερε να συγκεντρώσει έσοδα της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ. Με τη νέα υπουργική απόφαση εκτιμάται ότι θα ενταθούν οι πιέσεις προς τους οφειλέτες με βασικό στόχο να μειωθεί ο συνολικός αριθμός των χρεών που με βάση τα σημερινά δεδομένα κυμαίνονται στα 17,5 δισ ευρώ (από 315.000 οφειλέτες).

Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου