Μία απρόσμενη εξέλιξη έρχεται να βάλει «φρένο» -τουλάχιστον προσωρινά- στην ενεργοποίηση του άρθρου 50 για την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια.
Τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας με πλειοψηφία 8 υπέρ και 3 κατά έκριναν ότι το εν λόγω άρθρο δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί παρά μόνον εάν «περάσει» πρώτα από τη Βουλή των Κοινοτήτων.
Eιδικότερα, το δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η Τερέζα Μέι μπορεί να επικαλεσθεί τις εκτελεστικές της εξουσίες, που είναι γνωστές ως «βασιλικές προνομίες», για να επικαλεσθεί το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας και να σημάνει την έναρξη της διετούς διαδικασίας διαζυγίου.
«Εάν ενεργούσε διαφορετικά (σ.σ.: η βρετανική κυβέρνηση), αυτό θα συνιστούσε παραβίαση των συνταγματικών αρχών» δήλωσε ο δικαστής Ντέιβιντ Νιούμπεργκερ.
Πάντως, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τα επιχειρήματα ότι τα κοινοβούλια της Βόρειας Ιρλανδίας, της Σκωτίας και της Ουαλίας θα πρέπει επίσης να δώσουν την έγκρισή τους πριν από την επίκληση του άρθρου 50.
«Το δημοψήφισμα είναι μεγάλης πολιτικής σημασίας, αλλά η Κοινοβουλευτική Πράξη που το επικύρωσε δεν έλεγε ποιο θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα» δήλωσε ο πρόεδρος Νιούμπεργκερ.
«Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε μεταβολή στον κυρωτικό του δημοψηφίσματος νόμο πρέπει να γίνει με τον μοναδικό τρόπο που προβλέπει το Σύνταγμα, μέσω μίας Κοινοβουλευτικής Πράξης» είπε.
Μέι: «Το χρονοδιάγραμμα δεν αλλάζει»
«Η Βρετανία θα εκκινήσει τη νόμιμη διαδικασία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως τα τέλη Μαρτίου παρά τη δικαστική απόφαση που προβλέπει ότι η κυβέρνηση χρειάζεται την έγκριση του κοινοβουλίου» ξεκαθάρισε μετά την ανακοίνωση της απόφασης εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.
«Ο βρετανικός λαός ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε. και η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την ετυμηγορία του - ενεργοποιώντας το άρθρο 50, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, έως τα τέλη Μαρτίου. Η σημερινή απόφαση δεν το αλλάζει αυτό» δήλωσε ο εκπρόσωπος.
«Σεβόμαστε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και σύντομα θα παρουσιάσουμε τα επόμενα βήματά μας στο κοινοβούλιο» πρόσθεσε.
Το Εργατικό Κόμμα «δεν θα θέσει προσκόμματα»
Μετά τις σημερινές εξελίξεις, το αντιπολιτευόμενο βρετανικό Εργατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι δεν θα εμποδίσει τη διαδικασία της επίκλησης του άρθρου 50.
«Το Εργατικό Κόμμα σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και τη βούληση του βρετανικού λαού, και δεν θα εμποδίσει τη διαδικασία για την επίκληση του άρθρου 50» αναφέρει σε δήλωσή του εκπρόσωπος του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το Εργατικό Κόμμα θα επιδιώξει να τροποποιήσει την απαραίτητη νομοθεσία, όταν αυτή περάσει από το κοινοβούλιο.
«Το Εργατικό Κόμμα ζητεί από την κυβέρνηση ένα σχέδιο για να εξασφαλισθεί ότι θα λογοδοτεί στο κοινοβούλιο σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και ότι θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία για να εξασφαλισθεί ότι η τελική συμφωνία έχει την έγκριση του κοινοβουλίου» δήλωσε.
«Η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου»
Ο γενικός εισαγγελέας της Βρετανίας Τζέρεμι Ράιτ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας.
«Φυσικά η κυβέρνηση είναι απογοητευμένη με την έκβαση» δήλωσε ο Ράιτ έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο. «Η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου και θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να την εφαρμόσει» πρόσθεσε.
Πώς «μεταφράζεται» η απόφαση του δικαστηρίου
Η εν λόγω βαρυσήμαντη απόφαση, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, δείχνει ένα και μόνο πράγμα: το πώς το Ηνωμένο Βασίλειο, ως υπέρμαχος μιας σταθερής μορφής διακυβέρνησης, αντιμετωπίζει τη διαδικασία της εξόδου από την ευρωπαϊκή οικογένεια.
Η απόφαση αυτή, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, καθιστά σαφές ότι βάσει του Συντάγματος το Κοινοβούλιο και μόνο έχει το δικαίωμα να αποφασίσει οριστικά για το Brexit και όχι απλώς η «πένα ενός υπουργού» ακόμη κι αν πρόκειται για την ίδια την πρωθυπουργό
Από την άλλη, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υπερτερεί έναντι των αποκεντρωμένων διοικήσεων, όπως φαίνεται και από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να μη δώσει -επί της ουσίας- λόγο στα Κοινοβούλια της Σκωτίας, της Ουαλίας ή της Β. Ιρλανδίας.
Η συγκεκριμένη κρίση του δικαστηρίου προκάλεσε την αντίδραση της Σκωτίας, με την πρωθυπουργό Νίκολα Στέρτζον να δηλώνει πως η βρετανική κυβέρνηση «είναι πολιτικά υποχρεωμένη να συμβουλευθεί τα υπόλοιπα κοινοβούλια του Ηνωμένου Βασιλείου για την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανεξάρτητα από την απόφαση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο αποφάνθηκε ότι η συγκατάθεσή τους δεν είναι νομικά απαραίτητη».
«Οι ισχυρισμοί ότι η Σκωτία είναι ισότιμος εταίρος αποδεικνύεται ότι δεν είναι τίποτε περισσότερο από κενή ρητορική και τα ίδια τα θεμέλια των ρυθμίσεων για τη μεταβίβαση των εξουσιών που υποτίθεται ότι προστατεύουν τα συμφέροντά μας... αποδεικνύεται ότι είναι άνευ αξίας» είπε η Σκωτσέζα πρωθυπουργός.
:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου