Πέμπτη, Φεβρουαρίου 16, 2017

Η τραγική ζωή της Σοράγια, της «πριγκίπισσας με τα θλιμμένα μάτια» [εικόνες]



Η ΣΤΕΙΡΟΤΗΤΑ, ΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΚΑΙ Η ΕΞΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΝ

Ηταν βασίλισσα του Ιράν, αλλά δεν μπορούσε να κάνει παιδιά. Ο άνδρας της τη χώρισε γι' αυτό και μετά την εξόρισε. Αυτή είναι η τραγική ζωή της Σοράγια, όπως αποκαλύπτεται... μέσα από ένα νέο βιβλίο.

Η Σοράγια Εσφαντιαρί-Μπαχτιαρί, η «πριγκίπισσα με τα θλιμμένα μάτια» όπως έγινε ευρέως γνωστή, υπηρέτησε ως βασίλισσα του Ιράν από το 1951 έως το 1958, όταν ο σύζυγός της, ο σάχης του Ιράν, Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί, τη χώρισε και λίγο μετά την εξόρισε επιεδή δεν μπορούσε να μείνει έγκυος. Μετά το διαζύγιο η Σοράγια βρέθηκε στην Ευρώπη και έγινε το επίκεντρο των παπαράτσι, καθώς πήγαινε σε γκαλά και εκδηλώσεις φορώντας τα πανέμορφα πετράδια που της είχε χαρίσει ο σάχης κατά τη διάρκεια του γάμου τους.





Και όσο κι αν η ζωή της Σοράγια ακούγεται γκλάμορους, μια πιο ενδελεχής ματιά στον γάμο της με τον σάχη αποκαλύπτει πως αυτή η ζωή ήταν γεμάτη με τραγωδίες, αρρώστιες και την ανικανότητά της να κάνει παιδιά. Ολα αυτά αποκαλύπτονται στο νέο βιβλίο «Christie's: The Jewellery Archives Revealed», του Vincent Meylan.

Η Σοράγια, η οποία ανατράφηκε ανάμεσα στην Ευρώπη και στην πόλη Ισφαχάν του Ιράν, γνώρισε κάποια στιγμή την πριγκίπισσα Σαμς, τη μεγαλύτερη αδερφή του τότε Ιρανού ηγέτη, σάχη Ρεζά, όταν βρέθηκε στο Λονδίνο. Ο αδερφός της πριγκίπισσας Σαμς (και μετέπειτα σύζυγος της Σοράγια), Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί, ανέβηκε στον θρόνο του Ιράν στις αρχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου πολιτικής αναταραχής.



Ο Παχλαβί είχε ήδη ένα διαζύγιο, με την πριγκίπισσα Φαούζια της Αιγύπτου, αλλά και μία κόρη. Ακριβώς επειδή είχε κόρη και ο νεότερος αδερφός του, Αλί Ρεζά, αναμενόταν να τον διαδεχθεί, ο Παχλαβί έπρεπε να ξαναπαντρευτεί για να διασφαλίσει τη σταθερότητα του στέμματος στη χώρα. Τότε ήταν που η πριγκίπισσα Σαμς, θεωρώντας πως η 18χρονη Σοράγια ήταν η τέλεια σύζυγος για τον αδερφό της, την κάλεσε να πάει στην Τεχεράνη, ώστε να γνωριστεί με τον σάχη.

Δύο ημέρες αφότου είχε φτάσει στην πρωτεύουσα του Ιράν, η Σοράγια συναντήθηκε με τον σάχη σε ένα δείπνο με τη μητέρα του, την Τατζ Ολ-Μολούκ. Οπως αναφέρει το CNN, την επομένη του δείπνου, ο πατέρας της Σοράγια τής είπε: «Ο σάχης σε συμπάθησε πολύ. Είσαι έτοιμη να τον παντρευτείς;».





Μόλις 24 ώρες μετά, το ζευγάρι αρραβωνιάστηκε και η Σοράγια πήρε το πρώτο της κόσμημα από τον σάχη: ένα εντυπωσιακό διαμάντι ως δαχτυλίδι αρραβώνα. Λίγο μετά τον αρραβώνα, όμως, η Σοράγια αρρώστησε από τύφο και έμεινε στο κρεβάτι για αρκετές εβδομάδες. Οπως λέει ο θρύλος, ο σάχης τής χάριζε ένα κόσμημα κάθε ημέρα που η Σοράγια ήταν άρρωστη, βάζοντάς το πάνω στο μαξιλάρι της.

Τελικά, το ζευγάρι παντρεύτηκε στις 12 Φεβρουαρίου του 1951 και η Σοράγια έγινε η νεαρή βασίλισσα του Ιράν. Στον γάμο της ήταν τόσο αδύναμη, που ένας γιατρός τής είπε να φορά ένα μάλλινο γιλέκο κάτω από το νυφικό της έως την τελευταία δυνατή στιγμή και, επίσης, μάλλινες κάλτσες.

Μάλιστα, για να μπορέσει να σταθεί όρθια κατά τη διάρκεια του γάμου και της δεξίωσης, η Σοράγια έπρεπε να κόψει 8 μέτρα από το 20 μέτρων και 30 κιλών νυφικό της, του οίκου Κριστιάν Ντιόρ. Μετά τον γάμο, ο σάχης και η νέα βασίλισσα έζησαν ένα ρομάντζο βγαλμένο από τα παραμύθια -αλλά η ειδυλλιακή ζωή τους γρήγορα χάθηκε, όταν είχαν πρόβλημα στο να αποκτήσουν παιδί. Τον Οκτώβριο του 1954, όταν η Σοράγια ήταν 22 ετών, ένας γιατρός τής είπε ότι μπορεί να περνούσαν πολλά χρόνια μέχρι να μείνει έγκυος, αφήνοντας έτσι την ίδια και τον σάχη χωρίς διάδοχο για τον θρόνο τους.







Δύο ημέρες μετά, ο σάχης θύμωσε στο πάρτι γενεθλίων του, όταν έμαθε ότι ο αδερφός του, Αλί Ρεζά, επόμενος στη διαδοχή, δεν θα ήταν παρών στο δείπνο επειδή θα αργούσε να επιστρέψει από κυνήγι κοντά στην Κασπία Θάλασσα. Και την επόμενη ημέρα, η οικογένεια πληροφορήθηκε ότι ο πρίγκιπας Αλί Ρεζά σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα κατά την επιστροφή του στην Τεχεράνη.

Σύντομα, ο σάχης συνειδητοποίησε ότι η κατάσταση όσον αφορά στη διαδοχή του θρόνου ήταν αβέβαιη, καθώς ο αδερφός του είχε αποκτήσει μια κόρη από μια νεαρή Γαλλίδα. Ετσι, λόγω και των οικογενειακών και πολιτικών πιέσεων στο ζευγάρι επειδή δεν μπορούσε να κάνει παιδιά, ο σάχης και η Σοράγια αποφάσισαν να χωρίσουν. Το τέλος του γάμου τους ανακοινώθηκε στις 14 Μαρτίου 1958 και η Σοράγια καθαιρέθηκε από τη θέση της ως βασίλισσας, επτά χρόνια μετά την ανάδειξή της της στη θέση αυτή. Στη συνέχεια, η Σοράγια εξορίστηκε στην Ελβετία.

Μετά το διαζύγιό τους, ο σάχης παρείχε τα πάντα στη Σοράγια ώστε να ζήσει μια άνετη ζωή. Η πρώην βασίλισσα ταξίδευε ανάμεσα σε Ρώμη, Μόναχο και Παρίσι, όπου και έγινε διάσημη κοσμική κυρία, γνωστή για την εκπληκτική συλλογή της από κοσμήματα. Έκανε λαμπερές εμφανίσεις με κοσμήματα από τους οίκους Cartier, Bulgari και Harry Winston.





Τη δεκαετία του 1980, κατά τη διάρκεια της Ισλαμικής Επανάστασης, όταν το Ιράν μείωσε τα έσοδά της, πούλησε μια σειρά από τα κοσμήματά της, συμπεριλαμβανομένου ενός διαμαντένιου κολιέ Harry Winston. Το κολιέ πουλήθηκε σε δημοπρασία από τον οίκο Christie’s στη Γενεύη, τον Νοέμβριο του 1988.

Η Σοράγια πέθανε στο Παρίσι, στις 25 Οκτωβρίου 2001, 21 χρόνια μετά τον θάνατο του σάχη του Ιράν. Ο αδερφός της, Μπιτζάν, ήταν ο νόμιμος κληρονόμος της περιουσίας της. Αλλά όταν αυτός πέθανε, ολόκληρη η περιουσία πέρασε στα χέρια του γερμανικού κράτους.

Όσον αφορά τον σάχη, τελικά δεν αποδείχθηκε απαραίτητος κάποιος διάδοχος του θρόνου του. Και αυτό γιατί η κυβέρνησή του κατέρρευσε κατά τη διάρκεια πολιτικών εξεγέρσεων την περίοδο 1978-1979 και η Ισλαμική Δημοκρατία πήρε τη βασιλεία. Ο σάχης πέθανε έναν χρόνο μετά, τον Ιούλιο του 1980.

Πηγή: Daily Mail



Πηγή: Η τραγική ζωή της Σοράγια, της «πριγκίπισσας με τα θλιμμένα μάτια» [εικόνες] | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/news/319121/i-tragiki-zoi-tis-soragia-tis-prigkipissas-me-ta-thlimmena-matia-eikones#ixzz4YehMzqkt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου