Σάββατο, Φεβρουαρίου 25, 2017

Μέτρα και... αντίμετρα




Οι υποχωρήσεις, οι δεσμεύσεις και τα κέρδη της Ελλάδας στο πρόσφατο Eurogroup

Νέο ψαλίδι κόβει τις συντάξεις έως και 35%, από το 2020 για το περίπου 70% των συνταξιούχων, δηλαδή περί τα 1,4 εκατομμύρια... Ο λόγος για την προσωπική διαφορά που ζητάει μετ επιτάσεως το ΔΝΤ

Άλλωστε, στην πρόσφατη έκθεσή του για την Ελλάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπογράμμιζε την ανάγκη περικοπής της προσωπικής διαφοράς, σημειώνοντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο το ελληνικό κράτος θα εξοικονομούσε περίπου 1%. Οι συνταξιούχοι, πάντως, έχουν ήδη προειδοποιήσει με μαζικές κινητοποιήσεις και σφοδρές αντιδράσεις, σε περίπτωση που υπάρξουν νέες περικοπές στις συντάξεις τους. Έτσι, το Μαξίμου θα βρεθεί απέναντι σε ένα κοινωνικό «μέτωπο». Η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε ακόμη να μειώσει το αφορολόγητο μισθωτών, συνταξιούχων και κατ’ επάγγελμα αγροτών και να απελευθερώσει τις ομαδικές απολύσεις από το 2019, με αντισταθμιστικά μέτρα τη μείωση ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ και ελάφρυνση των εισφορών στους επαγγελματίες!


Σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο, φαίνεται ότι θα υπάρξει μείωση στα 6.000 ευρώ περίπου. Ωστόσο το ύψος της περικοπής θα ξεκαθαριστεί στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τεχνικών κλιμακίων.
Κι όλα αυτά θα συμβούν χωρίς να έχουν δεσμευτεί οι «θεσμοί» για το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, πότε θα ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στη λεγόμενη «ποσοτική χαλάρωση» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ώστε να πάρει σημαντική ανάσα ρευστότητας η ελληνική οικονομία) και πότε θα εφαρμοστούν τα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Ουσιαστικά η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε την αύξηση της φορολογίας για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους αγρότες με χαμηλά εισοδήματα, νέο άνοιγμα του ασφαλιστικού με περαιτέρω περικοπές συντάξεων και απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, χωρίς οι «θεσμοί» από την πλευρά τους να δεσμευτούν ρητά για συγκεκριμένα μέτρα που θα αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις της εφαρμογής των προαναφερθέντων ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι «ουδέτερο» δημοσιονομικά αλλά και... βατό για τους Έλληνες πολίτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ άφησε ουσιαστικά να εννοηθεί ότι η διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης μπορεί να διαρκέσει ακόμη αρκετό χρονικό διάστημα, καθώς όχι μόνο δεν δεσμεύτηκε για τον χρόνο ολοκλήρωσής της, αλλά ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα δεν έχει τους επόμενους μήνες σημαντικές υποχρεώσεις χρέους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος μέχρι να συζητηθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα και να επέλθει η τελική συμφωνία! Διευκρίνισε δε ότι τα θέματα που παραμένουν ανοικτά στην ατζέντα της αξιολόγησης είναι τα τρία καυτά θέματα του φορολογικού, του ασφαλιστικού και της αγοράς εργασίας.


Η Ελλάδα, όπως και να ’χει, δέχθηκε την προνομοθέτηση νέων μέτρων για το 2019 με μόνο «αντάλλαγμα» την επιστροφή των θεσμών μετά την Καθαρή Δευτέρα. Θυμίζουμε μάλιστα ότι με κοινό μήνυμα οι Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ κάνουν λόγο για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις σε φορολογικό, συνταξιοδοτικό και αγορά εργασίας. Την ίδια ώρα, με μία προσεκτική ανακοίνωση, το ΔΝΤ, που επιμένει στη μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ, μείωση ή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και αύξηση του συντελεστή για τις ομαδικές απολύσεις, καλωσορίζει τη δέσμευση της Ελλάδας στην εκπλήρωση των απαιτήσεων των δανειστών.


Στην εν λόγω συμφωνία συμμετείχαν οι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης (από την ελληνική πλευρά) και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι Πιερ Μοσκοβισί και Μάρκο Μπούτι (Κομισιόν), ο Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM), ο Τόμας Βίζερ... (επικεφαλής EuroWorking Group), ο Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) και οι Ντέλια Βελκουλέσκου και Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ).
Ακούγεται ότι το Βερολίνο «υποχώρησε», καθώς ο χρόνος τελειώνει, και εν όψει των γαλλικών και ολλανδικών εκλογών.


Στο παρασκήνιο υπήρξε μια εκεχειρία μεταξύ ελληνικής και γερμανικής πλευράς, ώστε να πέσουν οι τόνοι που δεν ωφελούν κανέναν, καθώς και οι δημοσκοπήσεις στη Γερμανία δείχνουν μείωση του ποσοστού του κόμματος της Μέρκελ και του Σόιμπλε.
Έτσι, ο Ντάισελμπλουμ κάνει πλέον λόγο για το τέλος της λιτότητας και την εφαρμογή νέου μείγματος πολιτικής που θα στηρίζεται περισσότερο στις μεταρρυθμίσεις. Βέβαια οι δανειστές άφησαν να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει λόγος βιασύνης για την τελική συμφωνία αφού πρώτα πρέπει να ολοκληρωθούν οι τεχνικές προδιαγραφές του προγράμματος, προσθέτοντας βέβαια ότι θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλα μέχρι το καλοκαίρι.
Στα θετικά καταγράφεται και η δέσμευση της Ε.Ε. για παροχή προγράμματος 3 δισ. για τη δημιουργία θέσεων εργασίας ώστε να ξεκινήσει η ανάπτυξη.

Αντισταθμιστικά
Την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα το επόμενο διάστημα επιβεβαίωσε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει ακόμη πολιτική συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα συμφώνησε σε μεταρρυθμίσεις σε συνταξιοδοτικό και φορολογικό, αλλά και στο πεδίο της αγοράς εργασίας.


Σύμφωνα τώρα με όσα δήλωσε ο Ν. Παππάς στον Χατζηνικολάου, «για κάθε ευρώ μέτρων που θα νομοθετηθεί και θα επιβαρύνει τους πολίτες θα νομοθετηθεί ένα ευρώ μέτρων που θα τους ελαφρύνουν, ώστε το καθαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα να είναι μηδενικό», δηλαδή προέκυψε συμφωνία για μείωση αφορολόγητου και συντάξεων και στο βάθος αντίμετρα με φοροελαφρύνσεις.


Τα θετικά μέτρα θα μπορούσαν να προβλέπουν, όπως είπε, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ στην εστίαση και την ενέργεια.
Ωστόσο σε μια άτυπη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Ντάισελμπλούμ πριν από το Eurogroup συμφωνήθηκε να νομοθετηθούν και κάποια άλλα «αντισταθμιστικά» μέτρα.


Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης φέρεται να περιέγραψαν συγκεκριμένα μέτρα, όμως αυτά δεν συζητήθηκαν καν στο Eurogroup που ακολούθησε. Σύμφωνα με ισχυρισμούς κυβερνητικών παραγόντων, τα «αντισταθμιστικά» μέτρα που θα επιδιωχθεί να περιληφθούν στη συμφωνία αφορούν:
Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35% - 40% και τον συνολικό επανασχεδιασμό του φόρου με επαναφορά του ΦΜΑΠ ώστε η μείωση να στοχεύει στα χαμηλά εισοδήματα.
Τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια κατά εφτά ποσοστιαίες μονάδες από το 13% στο 6%.
Τη μείωση του ΦΠΑ σε δημόσιες και ιδιωτικές μεταφορές (τρένα, λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία) κατά 11 μονάδες, από το 24% στο 13%.
Τη μείωση του ΦΠΑ των βασικών συσκευασμένων και μεταποιημένων ειδών διατροφής κατά 11 μονάδες, από το 24% στο 13%.
Την επανεξέταση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.
Σε περίπτωση που εξεταστεί μείωση δαπανών για κοινωνική ασφάλιση, αντίστοιχα αύξηση δαπανών στοχευμένων για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής προστασίας.

Τα μέτρα αυτά, ωστόσο, είναι απλώς προτεινόμενα από την ελληνική πλευρά, δεν έχουν γίνει ακόμη αποδεκτά από τους δανειστές και θα πρέπει πρώτα να υποβληθούν στα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών», να ελεγχθούν για να εγκριθούν και να συμφωνηθούν! Θα εφαρμοστούν δε – αν τελικά εγκριθούν – από το 2020 και μετά, μόνο εφόσον η Ελλάδα πετύχει να ξεπεράσει το 2019 τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ! Κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν ότι τόσο τα επαχθή μέτρα, τα λεγόμενα και «προληπτικά», όσο και τα «αντισταθμιστικά» θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου