Κυριακή, Φεβρουαρίου 19, 2017

Eurogroup: πλαίσιο συμφωνίας, ή παράταση και… πέναλτι!...




Τρία σενάρια για την αξιολόγηση...

Ισχύουν όλα τα κλισέ μαζί: Το Eurogroup της Δευτέρας είναι...


πραγματικά κρίσιμο, η διαπραγμάτευση και βέβαια βρίσκεται στην κορύφωσή της, πολλά ενδεχόμενα είναι χωρίς αμφιβολία ανοιχτά και όλα παίζονται μέχρι την τελευταία στιγμή. Στο Μέγαρο Μαξίμου αισιοδοξούν ότι θα προκύψει συμφωνία με τους πιστωτές σύντομα και καταλογίζουν την ευθύνη της καθυστέρησης στο ΔΝΤ και στον Β. Σόιμπλε, ενώ τους επιστρέφονται οι κατηγορίες από την Νέα Δημοκρατία και τους σκληρούς των δανειστών ότι κωλυσιεργούν και δεν κάνουν ό,τι πρέπει για να κλείσει η αξιολόγηση. Τις επόμενες μέρες και τους επόμενους μήνες μπορεί να δούμε διάφορα. Μια σύνοψη έχει ως εξής:

1ο σενάριο: οι θεσμοί επιστρέφουν
Τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καταλήγουν ότι η συμφωνία είναι κοντά και αποφασίζουν την επιστροφή των επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα για τη διαπραγμάτευση επί του τεχνικού σκέλους της συμφωνίας που θα επισφραγιστεί σε ένα έκτακτο Γιούρογκρουπ στις αρχές Μαρτίου. Για να συμβεί αυτό θα προηγηθούν εντατικές διαβουλεύσεις το Σαββατοκύριακο, ίσως και τηλεδιάσκεψη, ώστε να αποσαφηνιστεί εάν οι πιστωτές (που απαιτούν μείωση αφορολόγητου και συντάξεων) αποδέχονται τις ελληνικές θέσεις για α) καθορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους β) χαμήλωμα των πρωτογενών πλεονασμάτων για την περίοδο μετά το 2018 γ) ρητή δέσμευση για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δ) καθιέρωση ενός αντικόφτη που θα προβλέπει μειώσεις φόρων σε περίπτωση εκπλήρωσης των δημοσιονομικών στόχων.

2ο σενάριο: χαμένοι στην… παράταση
Το Eurogroup της Δευτέρας αποβαίνει άκαρπο ή η διαπραγμάτευση μετά την επιστροφή των εκ-προσώπων των πιστωτών στην Αθήνα κολλάει, με αποτέλεσμα η προσπάθεια για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης να παραταθεί. Γίνονται οι εκλογές στην Ολλανδία στις 15 Μαρτίου, ακολουθεί περίοδος παγώματος της ενασχόλησης των εταίρων με το ελληνικό ζήτημα ενόψει και των γαλλικών εκλογών (ο β γύρος τον Μάιο) και το νήμα ξαναπιάνεται προς το τέλος της άνοιξης αφού το καλοκαίρι οι εξωτερικές δανειακές υποχρεώσεις της χώρας είναι τόσο μεγάλες (περίπου 7 δισ) ώστε δεν είναι δυνατή η κάλυψή τους χωρίς εκταμίευση δόσεων που συνδέονται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να συμβούν τα εξής:
-Επιτυγχάνεται η συναίνεση των κομμάτων της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης ή κάποιων βου-λευτών τους προκειμένου να ψηφιστούν μέτρα που θα ξεκλειδώσουν την αξιολόγηση. Θα έχουν προηγηθεί δραματικά συμβούλια πολιτικών αρχηγών και τελεσίγραφα των πιστωτών, όπως είχε συμβεί και πριν την ψήφιση του τρίτου μνημονίου.
-Η γερμανική κυβέρνηση προκειμένου να μην πάει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου με το ελληνικό πρόβλημα ορθάνοιχτο και κεντρικό ζήτημα της αντιπαράθεσης με τους Σοσιαλδημοκρατες του Σουλτς που διαρκώς ανεβαίνουν παρεμβαίνει για να υπάρξει προσωρινή λύση και να αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός. Κλείνει όπως-όπως η αξιολόγηση και η βαριά συζήτηση μεταφέρεται για το φθινόπωρο όταν θα υπάρχει μια νέα γερμανική κυβέρνηση, πιθανώς χωρίς τον Β. Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών.
-Ούτε συναίνεση επιτυγχάνεται, ούτε η Α. Μέρκελ σώζει την παρτίδα, αλλά δεν εκπληρώνονται οι δανειακές υποχρεώσεις και αναζωπυρώνεται η συζήτηση περί Grexit με δυσμενείς όρους για τη χώρα μας.

3ο σενάριο: ο δρόμος με τις κάλπες
Η κυβέρνηση δεν βγάζει άκρη με τη διαπραγμάτευση λόγω αδιαλλαξίας του ΔΝΤ και του Σόιμπλε και αποφασίζει εκλογές μέχρι το καλοκαίρι. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης πιστεύουν ότι αν τα πράγματα εξελιχθούν έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκρατήσει την απώλεια δυνάμεων και θα ανακτήσει δεσμούς με κοινωνικές ομάδες που έχουν απογοητευθεί από τη διακυβέρνηση. Αλλωστε, ακόμη και αν χαθούν οι εκλογές για το ΣΥΡΙΖΑ, ο Κ. Μητσοτάκης θα πρέπει μετά να αποδείξει στην πράξη ότι μπορεί με τη μείωση των φόρων να φέρει την άνοιξη.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου