Τετάρτη, Μαρτίου 15, 2017

Δημοσκόπηση ΣΚΑΙ: Εμπνέει η ΝΔ όχι όμως ο αρχηγός της





Παρότι η Ελλάδα βυθίζεται από την ανικανότητα Τσίπρα, ο Μητσοτάκης δεν καταφέρνει να πείσει. Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο ΚΑΝΕΝΑΣ! Πείθει όμως (δημοσκοπικά) .....το σύμβολο της ΝΔ. Του κόμματος που ίδρυσε ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής και εκπροσώπησε με μοναδικό πατριωτισμό ο Κώστας Καραμανλής!

Μεγάλο προβάδισμα τόσο στην πρόθεση ψήφου όσο και στην παράσταση νίκης καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ. Μεγαλώνει η δυσαρέσκεια των πολιτών, οι οποίοι θέλουν κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία, ενώ καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πιο συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταγράφει 32,5% (33% τον Φεβρουάριο), ο ΣΥΡΙΖΑ 15,5% (16,5%), διαφορά δηλαδή που φτάνει τις 17 ποσοστιαίες μονάδες. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ από 7,5% (7,5% και 7%), η Δημοκρατική Συμπαράταξη 6,5% (αμετάβλητο ποσοστό σε σχέση με τον Φεβρουάριο), οι ΑΝΕΛ 2,5% (1,5%), η Ένωση Κεντρώων 2% (αμετάβλητο), η Πλεύση Ελευθερίας 2% (1,5%), το Ποτάμι 1,5% (αμετάβλητο), η Λαϊκή Ενότητα 1% (αμετάβλητο).

Τεράστια είναι η διαφορά και στην παράσταση νίκης, με την ψαλίδα μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ να είναι στις… 60,5% ποσοστιαίες μονάδες: Η αξιωματική αντιπολίτευση συγκεντρώνει 73%, έναντι 12,5% του κυβερνώντος κόμματος.

Οι τεράστιες διαφορές που καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνονται και από τους ποιοτικούς δείκτες της μέτρησης, αφού οι πολίτες – ακόμη και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ- εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, ενώ φαίνεται να εκτιμούν πως ο πολιτικός της χρόνος λιγοστεύει.

Του λόγου το αληθές καταδεικνύει ο δείκτης ικανοποίησης, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία –το 87%- εμφανίζεται δυσαρεστημένη από τις επιδόσεις της κυβέρνησης. Το ποσοστό δυσαρέσκειας στους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος δε, εμφανίζεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 75%.

Αντίστοιχα, το 71,5% θεωρεί πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έχει να προσφέρει ακόμη στη χώρα. Ένα ποσοστό που στους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος ανέρχεται στο 47% και υπερισχύει όσων απαντούν πως η κυβέρνηση μπορεί να προσφέρει στη χώρα.

Αντίστοιχα δε, το 39,5% επιθυμεί μετά από πιθανές εκλογές να σχηματιστεί κυβέρνηση (αυτοδύναμη ή με συνεργασία) της Νέας Δημοκρατίας, ενώ το 19% πιστεύει πως πρέπει αυτή να σχηματιστεί με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Το 13,5% ζητεί σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.

Πάντως, μόλις το 27% των ψηφοφόρων θεωρούν πως η Νέα Δημοκρατία μπορεί να κυβερνήσει καλύτερα από την υφιστάμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Καταλληλότερος και δημοφιλέστερος ο Μητσοτάκης

Η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας αντικατοπτρίζεται και σε ότι αφορά την μονομαχία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται σε ποσοστό 37% καταλληλότερος για πρωθυπουργός, την ώρα που ο κ. Τσίπρας συγκεντρώνει 19%. Κανένας, απαντά το 42%.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζεται και ως δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, συγκεντρώνοντας το 35% των θετικών απόψεων (61,5% αρνητικές). Ακολουθούν ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 29,5% (63%), η Φώφη Γεννηματά με 26,5% (71%), η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 26% (70%) ο Σταύρος Θεοδωράκης με 24,5% (71,5), ο Βασίλης Λεβέντης με 24,5% (71%), ο Αλέξης Τσίπρας με 22% (77%), ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με 19,5% (79,5%), ο Πάνος Καμμένος με 17,5% (81% και ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 9,5% (87,5%).

Δεν θέλουν συναίνεση

Την ίδια στιγμή, το 52% των ερωτηθέντων απαντά πως η αντιπολίτευση δεν πρέπει να δείξει συναίνεση και θα πρέπει να μην ψηφίσει τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, την ώρα που το 29,5% ζητεί αυτά να υπερψηφιστούν με διακομματική πλειοψηφία.

Ταυτόχρονα, το 66,5% εκτιμά πως το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης επανήλθε στην επικαιρότητα ως μια προσπάθεια να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από σημαντικότερα προβλήματα, ενώ το 22,5% απαντά πως σωστά η κυβέρνηση ασχολήθηκε με το θέμα, καθώς είναι μια σημαντική διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου