Τρίτη, Μαρτίου 28, 2017

Έκθεση-κόλαφος της Βουλής για τις σχέσεις με Άγκυρα!



«Καταστολή ή ανάκαμψη; Οι σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου με την Τουρκία»

«Ένοχο» το Φόρεϊν Όφις για ανοχή των καταπατήσεων για οικονομικά συμφέροντα, επισημαίνει η βρετανική Βουλή, καλώντας το να δείξει προτεραιότητα στο θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, αφού επισκέφθηκε την Τουρκία αρχές του 2017, συνέταξε έκθεση 82 σελίδων με επισημάνσεις και συστάσεις προς το Φόρεϊν Όφις, το οποίο χαρακτηρίζεται ως να αδυνατεί να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, εφόσον έχει ως προτεραιότητα τις οικονομικές και εμπορικές του συναλλαγές με την Τουρκία.
Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση, που αναρτήθηκε ως είδηση στην ιστοσελίδα της Βουλής με τίτλο « Καταστολή ή ανάκαμψη; Οι σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου με την Τουρκία», για το θέμα της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επισημαίνει ότι τα μέτρα που επέβαλε η τουρκική κυβέρνηση μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 υποσκάπτουν τη δημοκρατική κουλτούρα και τα ανθρώπινα δικαιώματα και, στην προσπάθειά του το Ηνωμένο Βασίλειο να εξασφαλίσει τα ευρύτερα οικονομικά του συμφέροντα, κινδυνεύει να θεωρηθεί ότι υποβαθμίζει τις δικές του αξίες σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Επιτροπή διαφώνησε στα σημεία αυτά με τη θέση που εξέφρασε ο υφυπουργός Ευρώπης, Σερ Άλεν Ντάνκαν, ότι «προφανώς μόνον όταν έχουμε καλές εμπορικές σχέσεις μπορούμε να μιλάμε με δυνατότερη φωνή για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Δεν μοιράζονται κοινές αξίες
«Αμφότερες οι κυβερνήσεις Τουρκίας και Βρετανίας τόνισαν τις ευκαιρίες για επέκταση των εμπορικών τους συναλλαγών, αλλά έχουμε την εντύπωση ότι οι δύο χώρες μοιράζονται οικονομικά συμφέροντα περισσότερο απ’ ό,τι μοιράζονται αξίες. Οι σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου δεν πρέπει να είναι μόνο με όποιον βρίσκεται στην εξουσία στην Τουρκία, αλλά να επιδιώκει βαθύτερη σχέση με τον τουρκικό λαό, ασχέτως από την καταγωγή του (και εδώ εννοούν και με τους Κούρδους), με παράλληλη προσπάθεια τον σεβασμό της αξίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», τόνισε η Επιτροπή.
Καμιά μαρτυρία για ανάμειξη Γκιουλέν
Στο θέμα των Γκιουλενιστών, το Φόρεϊν Όφις φάνηκε, γράφει η έκθεση, να δέχεται το τι επικαλείται η τουρκική κυβέρνηση, δίχως να προσφέρει ανεξάρτητη δική του μαρτυρία. Η Επιτροπή δεν βρήκε μαρτυρία ότι ο Γκιουλέν ή οι οπαδοί του ευθύνονται για το πραξικόπημα. «Διαφωνούμε με το Φόρεϊν Όφις ότι η αυστηρότητα των μέτρων που πήρε η τουρκική κυβέρνηση δικαιολογείται από το μέγεθος της απειλής», σημειώνεται στο πόρισμα.
Ζητά συμμόρφωση της Τουρκίας
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού Κοινοβουλίου καλεί το Φόρεϊν Όφις να πιέσει την Τουρκία να τερματίσει την προσωρινή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, οι ενέργειές της να μην είναι δυσανάλογες των καταστάσεων, και να συμμορφωθεί πλήρως με τις υποχρεώσεις της έναντι του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Και σημειώνει ότι σχεδόν 100.000 άτομα εκδιώχθηκαν οριστικά από τις θέσεις εργασίας τους μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, μεταξύ 30.000 και 40.000 έχουν προσωρινώς χάσει τις θέσεις τους, και επιπλέον πολλοί έχουν τιμωρηθεί και διαφορετικά, δίχως έγκυρη μαρτυρία εις βάρος τους.
Αναθεώρηση ανοχής
Συνοπτικά, η Επιτροπή καλεί το Φόρεϊν Όφις να αναθεωρήσει τη σημερινή ανοχή του έναντι των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.
«Υπάρχει μια ανοχή εναλλακτικών ιστοριών στην Τουρκία, με την τουρκική κυβέρνηση να καταπιέζει σε μεγάλο βαθμό, να δυσφημεί, ή να τιμωρεί εκείνους που διαφωνούν με τις δικές της θέσεις ευαίσθητων γεγονότων. Τα δημοκρατικά ιδρύματα και η δημοκρατική κουλτούρα στην Τουρκία έχουν σημαντικά αδυνατίσει τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα η ελευθερία έκφρασης», σημειώνει η έκθεση.
Οι εξουσίες που πήρε το κράτος σε συνδυασμό με την έννοια της τρομοκρατίας, με τα εύκαμπτα μέσα ενημέρωσης και με ένα πολιτικοποιημένο δικαστικό σώμα, επέτρεψαν στην κυβέρνηση να «σιωπήσει» ένα ευρύ φάσμα επικριτών, καπελώνοντάς τους ως «Γκιουλενιστές» ή «τρομοκράτες» υπό το φως αδύναμων μαρτυριών ή ευρύτερων ερμηνειών.
Καθώς η Επιτροπή υποστηρίζει την προσπάθεια τής βρετανικής κυβέρνησης να βοηθήσει στην προώθηση μιας θετικής θέσης της Τουρκίας στο μέλλον, και αναγνωρίζει τη στρατηγική της σημασία, δεν πρέπει να ξεχνά (η βρετανική κυβέρνηση) τις ευθύνες της στην προώθηση των δημοκρατικών αξιών, υπογραμμίζεται.
Στον κατάλογο χωρών με προτεραιότητα τα ανθρώπινα δικαιώματα
Στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει τόσο να φαίνεται όσο και να ακούγεται ως σταθερός υπέρμαχος. Το Φόρεϊν Όφις πρέπει να υψώσει τη φωνή των ανησυχιών στην Τουρκία και τον τουρκικό λαό. Σήμερα, δίδοντας ανεπαρκή προτεραιότητα στα ανθρώπινα δικαιώματα στον διάλογο με την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύει να θεωρηθεί ως να υποβαθμίζει την αξία τους. Γι’ αυτό η επιτροπή συστήνει όπως η κυβέρνηση, στην επόμενη έκθεσή της για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, θέσει την Τουρκία στον κατάλογο των χωρών με προτεραιότητα τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Για τη συνεχιζόμενη για 43 χρόνια καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων Κυπρίων με τις δύο τουρκικές εισβολές η Επιτροπή δεν αναφέρει εκτός από μια γραμμή που λέγει ότι η Τουρκία έχει έναν σημαντικό ρόλο να παίξει στο να προχωρήσει σε διευθέτηση στην Κύπρο.
Άμεση τουρκική αντίδραση
Εν τω μεταξύ, άμεση ήταν η αντίδραση της Άγκυρας στο πόρισμα της Επιτροπής, το οποίο δημοσιοποιήθηκε στις 25 Μαρτίου 2017. Ο Τούρκος υπουργός για Ευρωπαϊκά θέματα Ομέρ Τσελίκ το χαρακτήρισε μονόπλευρο και ότι έπρεπε να γραφτεί σε συνεργασία με μέλη του κυβερνώντος κόμματος και αντιπολιτευόμενα κόμματα στην Τουρκία. (Turkey dismisses ‘one-sided’ report by UK parliamentary committee #Diplomacy).
Και, όμως, η Επιτροπή έχει λάβει μαρτυρίες και από την τουρκική κυβέρνηση, μέσω της τουρκικής πρεσβείας στο Λονδίνο, και από αξιωματούχους της κατ’ ιδίαν στην Τουρκία.
Εν κατακλείδι, η έκθεση αποτελεί μια πολύ καλή περιγραφή της υποκριτικής εξωτερικής πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου με συγγραφείς την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού Κοινοβουλίου, η οποία, όμως, πρέπει να λεχθεί, ούτε η ίδια εξαιρείται αυτής της υποκρισίας, εφόσον απέφυγε να καταγράψει τις καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην κατεχόμενη Κύπρο που συνεχίζονται από τις δύο τουρκικές εισβολές το 1974.
Αλλά, να επισημανθεί ότι στη σελίδα 76, όπου καταγράφονται όσοι έστειλαν γραπτές μαρτυρίες, δεν υπάρχει ούτε μία από κυπριακές οργανώσεις. Τίθεται, βέβαια, το διπλό ερώτημα, κατά πόσον ζητήθηκε από την Ομοσπονδία Κυπρίων Βρετανίας ή άλλες οργανώσεις ή την Κυπριακή Δημοκρατία να καταθέσουν μαρτυρίες και κατά πόσον ανταποκρίθηκαν.
Σημ.: Η έκθεση εδώ: https://www.publications.parliament.uk/pa/cm201617/cmselect/cmfaff/615/615.pdf
http://www.parliament.uk/business/committees/committees-a-z/commons-select/foreign-affairs-committee/news-parliament-2015/uk-relations-with-turkey-report-published-16-17/
Υ.Γ.
Ενημερώθηκα ότι η Επιτροπή στις 21 Ιουλίου 2016 κάλεσε όσους ενδιαφέρονταν να έστελλαν τις γραπτές μαρτυρίες των σχετικά με τη κατάσταση των βρετανο-τουρκικών σχέσεων, ελευθερία έκφρασης, δικαιώματα μειονοτήτων, το στάτους της δημοκρατίας, τις προσδοκίες της Τουρκίας για μέλος της Ε.Ε., την τουρκική εξωτερική πολιτική και πολιτικές ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, και πώς αυτές αντανακλούν με τις πολιτικές του Φόρεϊν Όφις στην περιοχή κ.ά. Η διορία έληγε στις 20 Οκτωβρίου 2016.
ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος Λονδίνο, 27.3.2017
– See more at: http://www.sigmalive.com/simerini/politics/417281/ekthesikolafos-tis-voulis-gia-tis-sxeseis-me-agkyra#sthash.j0qEQj1h.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου