Κυριακή, Μαρτίου 26, 2017

Απαγωγή του Γκιουλέν εξέταζε η ομάδα Τραμπ;...




Την απαγωγή και τη μεταφορά εκτός Ηνωμένων Πολιτειών, του Φετουλάχ Γκιουλέν φέρεται να συζήτησαν Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι με Αμερικανούς της CIA και...
στελέχη της ομάδας του νυν προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal.


Ο πρώην διευθυντής του CIA Τζέιμς Γούλσεϊ είπε στη Wall Street Journal ότι ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, απόστρατος αξιωματικός Μάικ Φλιν συζήτησε τη «μεταφορά» έξω από τις ΗΠΑ -παρακάμπτοντας τις διαδικασίες έκδοσης- του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν (που ζει αυτοεξόριστος στη Φιλαδέλφεια, και ο οποίος κατηγορείται από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερνοτντάν ως ο ιθύνων νους της απόπειρας πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου).

Σύμφωνα με τον Γούλσεϊ, η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου του 2016 στη Νέα Υόρκη (δηλαδή, πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ), παρουσία των Τούρκων υπουργών Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ (ο οποίος είναι γαμπρός του Ερντογάν), στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και ενώ ο Φλιν λειτουργούσε ως σύμβουλος της καμπάνιας του Τραμπ.

Σημειωτέον ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει ζητήσει χωρίς αποτέλεσμα την έκδοση του 75χρονου Γκιουλέν που ζει στην Πενσιλβάνια από το 1999.

Στο αποκλειστικό δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι σκέψεις που έγιναν ήταν απλώς υποθέσεις, ωστόσο ένα από τα σενάρια που βρέθηκαν στον τραπέζι ήταν «μία μυστική επιχείρηση μέσα στη νύχτα απαγωγής αυτού του τύπου», δηλαδή του Γκιουλέν.

Ο Γούλσεϊ υποστήριξε ότι η συζήτηση είχε ήδη αρχίσει όταν ο ίδιος μπήκε στο δωμάτιο και για αυτόν «το θέμα της συζήτησης τον εξέπληξε. Προειδοποίησε ότι το σχέδιο που συζητούσαν ήταν παράνομο».

Εκπρόσωπος του Φλιν υποστήριξε ότι όλα αυτά είναι ψέματα: « Ο ισχυρισμός του Γούλσεϊ ότι ο στρατηγός Φλιν ή οποιοσδήποτε άλλος που ήταν παρών, συζήτησε τη φυσική απομάκρυνση του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, στη διάρκεια συνάντησης με Τούρκους αξιωματούχους στη Νέα Υόρκη, είναι λάθος. Δεν έγινε καμία τέτοια συζήτηση. Ούτε ο Γούλσεϊ ενημέρωσε ποτέ τον στρατηγό Φλιν ότι είχε ποτέ οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με αυτήν τη συνάντηση» ανάφερε σε e-mail του, ο Πράις Φλόιντ.

Σχέσεις με την Άγκυρα

Στις αρχές του μήνα, ο Φλιν κατέθεσε τα σχετικά στοιχεία για τις συνεργασίες και τις δουλειές που έκανε πέρσι, οι οποίες φαίνεται να ευνόησαν την τουρκική κυβέρνηση. Από τον Αύγουστο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου του 2016, εισέπραξε 530.000 δολάρια από ολλανδική συμβουλευτική εταιρεία, ιδιοκτησίας Τούρκου επιχειρηματία. Στη δήλωση του ο Φλιν αναφέρει ότι το τρίμηνο συμβόλαιο περιελάμβανε έρευνες και απασχόληση έμπειρης ομάδας παραγωγής για το γύρισμα ντοκιμανταίρ σχετικά με την έρευνα και να προωθηθεί μέσω εταιρίας δημοσίων σχέσεων. Αυτό το ντοκιμανταίρ -όπως και η έρευνα- που ήταν επικεντρωμένο στον Γκιουλέν, λέγεται ότι ποτέ δεν ολοκληρώθηκε.

Στις 19 Σεπτεμβρίου ο Φλιν πράγματι συναντήθηκε με ομάδα Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων, με σκοπό, όπως λέει ο ίδιος «την καλύτερη κατανόηση του πολιτικού κλίματος στην Τουρκία», προκειμένου να βοηθήσει στη δημιουργία του ντοκιμανταίρ. Λίγο αργότερα, τον Νοέμβριο, ο Φλιν αρθρογράφησε σε αμερικανικό έντυπο, χαρακτηρίζοντας τον Γκιουλέν «ριζοσπάστη ισλαμιστή, ο οποίος εμφανίζεται σαν μετριοπαθής».

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου