Τετάρτη, Μαρτίου 08, 2017

Υπόθεση Energa-Hellas Power: Επιστρέφουν σε Δημόσιο και δήμους 88 εκατ. ευρώ, «κλεμμένα» από χαράτσια και τέλη




Τι αποφάσισε το δικαστήριο για τις δεσμεύσεις των λογαριασμών


Τα χρήματα αυτά είχαν υπεξαιρέσει οι κατηγορούμενοι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών - Έπεσε και τυοικά η αυλαία της δίκηςΟ επίλογος στην υπόθεση Energa-Hellas Power γράφτηκε, αργά ....το βράδυ της Τρίτης, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Το δικαστήριο, μετά την καταδίκη σε πολυετείς ποινές των 11 εκ των 19 κατηγορουμένων, αποφάσισε πως θα μοιράσει, άμεσα, τα χρήματα που δεσμεύτηκαν, όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση.

Πιο συγκεκριμένα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας διέταξε να αποδοθεί άμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο το ποσό που προέρχεται από το ΕΕΤΗΔΕ -φόρο γνωστό ως «χαράτσι» στα ακίνητα- ανακοινώνοντας το δεύτερο μέρος της απόφασής του σχετικά με τις δεσμεύσεις των χρηματικών ποσών που βρέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων.

Πρόκειται για ποσό ύψους 52.206.263 ευρώ, το οποίο οι επρόσωποι των δυο εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, Αριστείδης Φλώρος και Βασίλης Μηλιώνης, σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη, υπεξαίρεσαν, καθώς δεν το απόδωσαν ποτέ στα άδεια κρατικά ταμεία, ως όφειλαν.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι τα χρήματα αυτά προέρχονταν από τους Έλληνες καταναλωτές που, το διάστημα εκείνο (2011), μαζί με το ρεύμα τους, πλήρωναν και τον φόρο στα ακίνητα, που είχε επιβληθεί, προκειμένου να ενισχυθούν τα άδεια κρατικά ταμεία.

Η απόφαση του δικαστηρίου έρχεται έπειτα από μακρά ακροαματική διαδικασία για το πολύκροτο σκάνδαλο υπεξαίρεσης Energa-Hellas Power και ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί η ετυμηγορία επι των ποινών που επιβλήθηκαν στους κατηγορουμένους.

Ακόμη, με τη σημερινή απόφαση του το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων διατάσσει:

- Να αποδοθούν άμεσα στους Δήμους από εισπρακτέες απαιτήσεις τους τέλη ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ.

- Να αποδοθει ποσό 5.992.040 ευρω στο Δημόσιο για το αδίκημα της λαθρεμπορίας.

- Να κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το ποσό των 120 εκατ. ευρώ που είναι δεσμευμένο στις τράπεζες, απ' όπου θα εισπράξουν Δημόσιο και δήμοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο διατάσσει την άμεση απόδοση των χρημάτων αυτών, κάτι που σημαίνει ότι με την καθαρόγραφή της απόφασης, το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να εισπράξει τα χρήματα.

Όταν, δε, εξοφληθούν Δημόσιο και δήμοι, σύμφωνα με την απόφαση, το ποσό που θα απομείνει θα κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για να διατεθεί όταν υπάρξουν οι σχετικοί τίτλοι σε ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ.

Σε ό,τι αφορά τώρα το ποινικό σκέλος της υπόθεσης Energa-Hellas Power, ήδη το δικαστήριο έχει ανακοινώσει, σε προηγούμενη συνεδρίασή του, την απόφασή του επί των ποινών.

Τα μέλη του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας έχουν κρίνει ενόχους και έχουν καταδικάσει τους 11 από τους 19 συνολικά κατηγορούμενους της υπόθεσης. Με βάση την απόφαση αυτή, από τους 11 καταδικασθέντες, μόλις οι τρεις οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Σε όσους έκρινε ενόχους, το δικαστήριο επέβαλε πολυετείς καθείρξεις, οι περισσότεροι όμως εκ των καταδικασθέντων είναι εκτός φυλακής, καθώς τους χορηγήθηκε αναστολή στην εκτέλεση των ποινών τους. Αναμεσά τους και ο Β. Μηλιώνης, εκ των βασικών κατηγορουμένων της υπόθεσης. Αντίθετα, στη φυλακή οδηγήθηκε ο έτερος βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση, Αρ. Φλώρος και δύο ακόμη συγκατηγορουμένοι του.

Υπενθυμίζεται ότι έφεση κατά της απόφασης αυτής που εξέδωσε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων άσκησε ο εισαγγελέας Εφετών, Γρηγόρης Πεπόνης. Εξέλιξη που ενδεχομένως να ανοίξει το δρόμο για πιο αυστηρή ποινική μεταχείριση κάποιων εκ των «πρωταγωνιστών» της υπόθεσης, ανάμεσά τους και ο Βασίλης Μηλιώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελικός λειτουργός άσκησε έφεση κατά της παραπάνω απόφασης, κρίνοντας ότι οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων «δεν εστάθμησαν ορθώς τον βαθμό της εγκληματικής διάθεσης των κατηγορουμένων», και ζητεί την «εξαφάνιση» της απόφασης ως προς το σκέλη των ποινών, αλλά και των ελαφρυντικών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Πεπόνης ζητά να επιβληθούν οι αρμόζουσες για τη βαρύτητα των εγκλημάτων των κατηγορουμένων ποινές, χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικών.

Να σημειωθεί ότι το δικαστήριο με την απόφασή του, έχει αναγνωρίσει τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας, στην πλειονότητα των κατηγορούμενων με αποτέλεσμα να «σπάσουν» τα ισόβια, ενώ παράλληλα χορήγησε στους περισσότερους καταδικασθέντες αναστολή στην εκτέλεση των ποινών τους και έτσι βρέθηκαν εκτός φυλακής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου